Úvod > Články > Volný změnil k začátku prosince majitele

Volný změnil k začátku prosince majitele

Další fúze na českém trhu je zde. Protentokrát spojení postihlo značku Volný.cz, kterou o loňského roku (taktéž po fúzi) provozovala společnost Telekom Austria Czech Republic, a.s.

Telekom Austria Czech Republic, a.s., vlastnily firmy Telekom Austria TA Aktiengesellschaft a Telekom Austria Beteiligungen GmbH. Obě firmy však prodaly dne 1.12. sto procent akcií české společnosti Dial Telekom, která současně koupila také stoprocentní podíl slovenské společnosti eTel Slovensko.

Abychom přiblížili nedávnou historii Volného, připomeneme, že v roce 2007 došlo ke spojení dvou dceřiných společností Telekom Austria v České republice – společnosti Czech On Line, a.s., která byla známá pod obchodní značkou VOLNÝ a společnost ETEL, s.r.o.

Samotná firma Dial Telecom se loni v říjnu spojila se společnostmi net4net a Meduka. Vytvořená firma je členem mezinárodní telekomunikační skupiny Dial Telecom Group, která působí mimo Českou republiku na Slovensku a v Rumunsku.

Snad jen pro přesnost připomeňme, že společnost Telekom Austria poskytuje připojení k internetu, hlasové a datové služby, externí správu počítačových LAN sítí, síťová řešení VPN, služby bezpečnosti, server housing, web hosting, digitální televizi na bázi IPTV a řadu dalších služeb. Spolupracuje také s T-Mobile.

Oproti tomu Dial Telecom doposud poskytoval služby zejména v oblasti korporátní a velkoobchodní, mnohé služby koupené firmy pro ni mohou být novinkou. Dá se očekávat, že Dial Telekom provede zeštíhlení Volného, který tak může doznat změn oproti podobě, na kterou jsme zvyklí.

Dial Telekom je poskytovatelem hlasových, datových a internetových služeb po celé České republice prostřednictvím vlastní jednotné optické sítě, ovšem s mnohými aktivitami Volného příliš zkušeností nemá.

Délka provozovaných optických kabelových tras společnosti Dial Telecom činí v současnosti 4 500 kilometrů v rámci České republiky a 80 km kabelových tras v rámci metropolitní sítě v Praze. Zaměření Dial Telecom je právě na metrosítě, a to nejen z hlediska pokrytí hlavního města Prahy, ale třeba i pražského metra.

Dial Telecom se netají ani na svých internetových stránkách spoluprací se serverem Seznam.cz, sama společnost je provozovatelem portálu Uschovna.cz. Protože Dial Telecom provozuje vlastní web-mailové služby, bude rovněž do budoucna otázkou, jak zaimplementuje free mail Volny.cz. Stejně tak je otázkou, nakolik zůstane zachován samotný portál Volny.cz, kde se nacházejí různé zpravodajské články, reality, noviny, hry, zábavní prvky. Pokud se totiž podíváme na podobný prodej, a to společnosti Tiscali, zůstal sice portál zachován, avšak většina prvků je nyní automatizovaných a skutečně redaktorských rubrik je pomálu.

4. 12. 2008

Autor: Richard Klíčník

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.