Úvod > Články > Telefónica O2 všem zlevnila 16Mbit internet a dál nabízí O2TV za 1 Kč měsíčně

Telefónica O2 všem zlevnila 16Mbit internet a dál nabízí O2TV za 1 Kč měsíčně

A další novinky uplynulých dní: Česko má (docela) kvalitní broadband ― Wikipedia zablokována kvůli „dětskému pornu“ ― Teroristé k útokům v Bombaji použili Google Earth ― a více...

Cisco: Česko má vcelku kvalitní širokopásmový internet

Ze studie společnosti Cisco vyplývá, že Česká republika se může pyšnit docela kvalitním broadbandem. Ze 42 zkoumaných zemí jsme se umístili na lichotivé 19. příčce.

Předmětem studie bylo vyhodnocení kvality broadbandu s ohledem na stále rostoucí nároky na přenos dat, který souvisí se zaváděním nových technologií a trendů. Jedním z hlavních faktorů při vyhodnocování kvality širokopásmového internetu je připravenost sítí na přenos videa ve vysokém rozlišení.

Právě video ve vysokém rozlišení bude v příštích letech stát za nárůstem objemu přenosů: objem má každým rokem růst o 46 procent a v roce 2012 dosáhne hodnoty 522 exabytů za rok (což odpovídá ekvivalentu asi 125 miliard stažení film na DVD za měsíc).

"Studie kvality broadbandu je založena na předpokladu, že bez vysoce kvalitního a výkonného širokopásmového připojení se nová generace webových aplikací neobejde. Průměrná rychlost downloadu nyní odpovídá potřebám běžného webového prohlížení, používání e-mailu a jednoduchého stahování a streamování videa. My ale již v blízké budoucnosti vidíme například rostoucí objem videa ve vysokém rozlišení," řekl Alastair Nicholson z Oxford Saïd Business School, která výzkum kvality broadbandu realizovala ve spolupráci s univerzitou ve španělském Oviedu.

Podle závěrů studie je v Evropě nejkvalitnější broadband ve Švédsku a Nizozemí, což je důsledkem stále rostoucích investic do optických a kabelových sítí, udržování konkurenčního prostředí a podpory ze strany vládních úřadů.

Ve více než polovině ze 42 zemí širokopásmová připojení zaručují konzistentní kvalitu používání nejběžnějších webových služeb. Česká republika, jak bylo řečeno, si mezi zkoumanými státy vede velice dobře a obsadila 19. příčku. První příčku v celosvětovém měřítku obsadilo Japonsko, kde je zajištěna kvalita připojení potřebná pro webové aplikace nové generace na příští tři až pět let.

Ukazatelem kvality broadbandu v jednotlivých zemích už nebylo jeho rozšíření, ale rozličné faktory jako rychlost v obou směrech, latence připojení, agregační poměr a ztrátovost paketů. Typickými současnými nejpoužívanějšími webovými aplikacemi je webové prohlížení, sociální sítě, stahování hudby, sledování streamovaného videa, video konverzace, IP televize ve standardním rozlišení a na dálku ovládané firemní aplikace. Do kategorie budoucích aplikací náleží systémy vzdálené virtuální komunikace, zdravotnické a vzdělávací aplikace, sdílení a streamování videa ve vysoké obrazové kvalitě, sledování IP televize ve vysokém rozlišení, živá vysílání v kino kvalitě a pokročilé systémy pro automatizaci domácností.

Podle studie český broadband dosáhl indexu kvality BQI (Broadband Quality Index) vypočteného na základě výše uvedených faktorů ve výši 34 bodů. Některé velké země včetně Velké Británie, Španělska a Itálie se však překvapivě pohybují pod touto úrovní.

Mobilem roku je iPhone 3G

Mediální skupina Mafra, jíž patří například zpravodajský server iDnes.cz, vyhlásila výsledky ankety Mobil roku 2008. Z celkem dvaceti soutěžících mobilních telefonů čtenáři iDnes.cz, deníků MF Dnes a Metro, časopisů Svět mobilů, MobilHry a Yop! vybrali svou jedničku: iPhone 3G. Kromě čtenářů hlasovala i odborná porota, jež volila nejlepší mobilní telefony ve čtyřech různých kategoriích.

Ankety se zúčastnilo 91 227 čtenářů, z čehož 85 559 platných hlasů bylo odevzdáno přes web a 5 668 hlasů pomocí SMS zpráv.

Na základě hlasování druhou příčku obsadila Nokia N95 8GB a jako třetí se umístil Samsung i900 Omnia.

Odborná porota v kategorii Multimediální monstrum zvolila rovněž Apple iPhone 3G, jako nejlepší pracovní mobil zvítězila Nokia E71, v kategorii Stylový telefon pak Samsung U900 Soul a jako Mobil pro každý den byl vybrán telefon Nokia 5000.

Telefónica O2 všem zlevnila 16Mbit ADSL a dál nabízí O2TV za 1 Kč měsíčně

Společnost Telefónica O2 Czech Republic oznámila zlevnění internetového připojení přes ADSL s rychlostí 16 Mbit/s.

Zlevnění se netýká jen samotné služby ADSL 16M, ale i všech kombinovaných balíčků. Sleva ve všech případech činí 119 Kč. Snížení cen je trvalé a tentokrát se týká nejen nových zákazníků, ale i těch stávajících.

„Svoje internetové služby O2 zdokonaluje neustále. Odstranění datových limitů, zvýšení uploadu a několikanásobné zrychlení patří k nedávným novinkám. Od září 2008 se v nabídce nově objevila prémiová rychlost 16 Mbit/s. A právě zlevňování této varianty je nyní na řadě jak u samotného ADSL tak i u kombinovaných balíčků služeb,“ stojí v tiskové zprávě společnosti. Přehled cen balíčků služeb najdete v tabulce níže.

Ceny ADSL 16M

Společnost zároveň oznámila, že pro velký zájem do konce roku prodlužuje akci, kdy všichni noví zákazníci, kteří si objednají připojení přes ADSL, získávají na rok IPTV službu O2TV za 1 Kč měsíčně, tedy za 12 Kč na rok. Digitální televizi za tuto cenu mohou získat všichni zákazníci, kteří si objednají internet přes ADSL s rychlostí 8 Mbit/s v balíčku DUO ADSL. Tři služby, internet, volání s 300 minutami zdarma a televize, tak příchozí klienty vyjdou na 900 Kč měsíčně.

„Pro každého zákazníka je kromě těchto výhod v rámci vánoční nabídky připraven speciální dárkový poukaz v hodnotě 3 000 Kč. Ten může čerpat k nákupu dalších služeb osobně nebo ho darovat pod stromeček svým blízkým,“ uvádí tisková zpráva. Zájemci si nabídky a akční ceny mohou prohlídnout na stránkách www.o2vanoce.cz. Služby je možné objednat i přes server DSL.cz na stránkách nabídek připojení O2 a nabídek O2 TV.

„Navíc si k službě O2 TV mohou zákazníci pořídit nejmodernější LCD nebo plazma televizory LG s až 30% slevou. Od 15. listopadu 2008 se stávající nabídka rozšiřuje o tři nové modely ― LCD LG 37LG7000 s úhlopříčkou 94 cm, LCD LG 42LG6100 s úhlopříčkou 107 cm a plazma TV LG 50PG6000 s úhlopříčkou 127 cm. Informace o cenách a modelech jsou k dispozici na www.o2-tv.cz.“

Wikipedia zablokována kvůli „dětskému pornu“

Zahraniční média s údivem komentují zařazení encyklopedie Wikipedia na černou listinu blokovaných webových stránek. Šest britských poskytovatelů internetového připojení na základě tohoto seznamu začalo blokovat část Wikipedie, přesněji záznam o jednom starém albu německé kapely Scorpions.

Důvodem blokování je obal alba Virgin Killer z roku 1976, na kterém je vyobrazena nahá nezletilá dívka. Zatímco většina lidí by fotografii vyhodnotila jako „dětský akt“, na kterém není nic vidět, Internet Watch Foundation snímek považuje za ukázku dětské pornografie.

Připomeňme, že seznam zakázaných/blokovaných stránek, který sestavuje Internet Watch Foundation, používá i český Vodafone. Čtenáři, kteří se prostřednictvím Vodafonu připojují k internetu, si sami mohou zkusit, zda příslušný článek na Wikipedii ještě otevřou.

Teroristé k útokům v Bombaji použili Google Earth

Vyšetřovatelé nedávných teroristických útoků v indické Bombaji oznámili, že teroristé pro své plány použili digitální mapy ze systému Google Earth.

Google Earth se pod palbu kritiky dostaly už mnohokráte v minulosti. Na možné hrozby upozorňoval v roce 2005 i samotný bývalý prezident Indie Abdul Kalam. Tomu se nelíbilo, že společně s dalšími podobnými systémy poskytuje snadno dostupný zdroj důležitých informací pro plánování teroristických útoků.

Podle vyšetřovatelů byl postup teroristů v Bombaji sofistikovaný, protože kromě internetu pro svůj záměr využili i satelitní telefony a také systém navigace GPS.

Google prostřednictvím tiskového oddělení sdělil, že mapy neposkytuje jen on, ale že jsou dostupné z mnoha dalších veřejně dostupných či komerčních zdrojů.

Připomeňme, že loni se podobná informace o zneužití Google Earth objevila i v souvislosti s plánovaným útokem na Kennedyho letiště v New Yorku. Americké úřady naštěstí plány odhalily včas.

Útoky neměly být mířeny proti civilistům v prostoru letiště ani nebyly plánovány ani na letadla. Cílem se údajně měly stát nádrže s palivem a potrubí v letištním areálu. Při setkání v Guyaně jeden z podezřelých Abdul Kadir zbylým třem zadrženým prý radil, aby namísto videa, které v té době teroristé měli k dispozici a které nebylo příliš detailní, použili snímky z Google Earth.

Google se tehdy hájil slovy, že ačkoli služba Google Earth je považována za nejznámější a snadno přístupný zdroj, pomocí něhož může kdokoliv získat snímky všemožných lokalit po celé planetě, není na tomto poli zdrojem jediným. Zmínila zejména soukromé satelity, které snímají povrch Země s velkým rozlišením. "Navíc mapy v Google Earth nejsou zobrazeny v reálném čase. Jsou staré něco mezi šesti měsíci až třemi roky," zaznělo z Googlu.

8. 12. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...