Úvod > Články > Největší IT mýty, které stále přežívají

Největší IT mýty, které stále přežívají

S klidem duše si můžeme přiznat, že internet je stále rozšířenější a kontaktovat většinu lidí elektronicky je dnes bezproblémové. Počítačová gramotnost roste a i složitější počítačové operace uživatelé zvládají. O to více překvapuje fakt, že některé IT mýty přežívají a byť lidem denně vysvětlujete skutečnou stránku věci, stejně s tím nic nezmůžete. Podívejme se na největší IT mýty, které přežívají léta vývoje počítačů.

E-mail a zase ten e-mail

Elektronická pošta je starší než samotný internet, ale dnes jde o službu, kterou od internetu příliš neodlišujeme. Na reklamní sdělení jsme si ve schránkách již zvykli, část jich úspěšně filtruje spamový filtr, část jich projde do doručené pošty. Někteří uživatelé stále věří nabídkám, že jim někdo za posílání e-mailů bude platit. Tato hloupost a marketingová vypočítavost stále vychází. Stejně tak někteří uživatelé věří e-mailům o úžasných výhrách v loteriích, kterých se coby soutěžící nikdy neúčastnili nebo předpokládají, že přeposláním e-mailu co nejvíce lidem skutečně přispějí popálené holčičce na drahou operaci.

Těmito falešnými zprávami se blíže zabývá server HOAX kde najdete ty nejrozšířenější e-mailové mýty, ale nejen je, i spoustu dalších informací. Co je možná horší zlo, že řada uživatelů má zkreslené představy o využití elektronické pošty. Mají dojem, že jediný účel je, že po přihlášení přečtou přeposlané a rádoby vtipné e-maily svých kamarádů a přepošlou je dále. Kromě toho, že tím řadu svých známých otráví, tak jsou pak e-mailové schránky, potažmo servery zahlceny vyloženě nadbytečnou opakující se poštou.

My to ICQ zpoplatníme!

Česká republika má co do internetových kecálků jedno velké mínus. Drtivá většina běžných domácích uživatelů počítače využívá protokol ICQ. Důvodem byl opakovaný marketingový tlak. Nejprve šlo o záslužnou aktivitu, jak mezi lidi dostat jakýkoli IM klient – sám jsem byl v roce 1999 u toho. Později, kdy vlastnictví ICQ přešlo z Izraele do USA jsme dostali pořádnou masáž firmy Atlas a tak si řada lidí ani nedokáže představit jiný způsob komunikace na internetu. Čas od času se objeví zpráva, že ICQ bude zpoplatněno. To je samosebou hloupost. Tím by firma AOL nadobro pohřbila celý protokol a lidé by přešli na Jabber – na druhou stranu by to byl záslužný krok, alespoň by k tomu uživatele někdo donutil.

Umění zadat webovou adresu

Tak toto je pořádný oříšek. Zkušenému ajťákovi musí být jasné, o čem je řeč. Už jste určitě zažili uživatele, který zadával adresu nikoli do prohlížeče, resp. jeho panelu Adresa, ale do vyhledávacího okénka vyhledávače – nejčastěji Seznam. Po zadání a vyhledání vyhledavačem pak dotyčný klikne na odkaz ve výsledcích hledání. Proč to ti lidi dělají? Nuž třeba proto, že řada lidí má dojem, že internet rovná se modré É na ploše a pokud na ně po dvojkliku na tuto ikonu nevybafne Seznam, tak ihned volají na všechny strany, že jim nejde internet. Zvyk je železná košile a můžete to lidem vysvětlovat stokrát, stejně se nepoučí. Věřím, že by si ani nevšimli, kdybyste jim na desktop nainstalovali linux s KDE a u Opery na pracovní ploše změnili ikonu na obligátní É a nastavili domovskou stránku Seznam. Někteří by ani rozdíl nezaznamenali.

Další oblíbené mýty

Mýtů je v IT skutečně hodně. Dalším je kupříkladu informace, že Internet bude nahrazen Internetem verze 2. Běžné uživatele zachvátí panika a rozčarování, že si budou muset zase na něco zvykat. Podporován je mýt také falešnou zprávu o současném zániku dnešního Internetu. Hezké mýty se nesou také okolo herního průmyslu. Například se traduje, že se hraje čím dál méně a méně, a že hry časem zaniknou úplně. O to se bát nemusíme, hráči Second Life nebo World of Warcraft se najdou i mezi důchodci.

Řada mýtů je také opředena okolo produktů firmy Apple. Například kolem iPhone se traduje, že jej může firma Apple na dálku deaktivovat. Jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu – tato možnost existuje, ale to je jen záloha pro případ kriminálních deliktů a boj proti šedému trhu s mobily. Asi se páni z Apple nebudou bavit tím, že budou „odstřelovat“ uživatele jen pro srandu králíků. Také se hovoří o vývoji MacTablet. Hovoří se o něm již dva roky, na internetu se objevily obrázky s „protaženým“ iPhone, ale skutečnost bude taková, že touto cestou se asi Apple nikdy nevydá. Vznikla pouze přestavba MacBooku s názvem ModBook, která se ale příliš neuchytila.

23. 12. 2008

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...