Úvod > Články > Zrychlování ADSL, rušení FUP, ale i kvantový výpočet

Zrychlování ADSL, rušení FUP, ale i kvantový výpočet

Nejdůležitější události roku 2008. Zopakujte si novinky, kterým jsme se na našem serveru v tomto roce věnovali.

Leden

Proveden první kvantový výpočet

Výzkumní pracovníci z University of Queensland poprvé v historii provedli kvantový výpočet. Byl to důležitý krok na dlouhé cestě k sestavení prvních kvantových počítačů.

Únor

Microsoft potrestán největší pokutou v historii

Evropská komise udělali společnosti Microsoft rekordní pokutu za neplnění dřívějších nařízení komise. Komise Microsoftu vystavila účet na závratných 899 milionů eur.

HD DVD skončilo

Souboj formátů pro video s vysokým rozlišením našel svého vítěze. Toshiba uznala porážku a oznámila, že její formát HD DVD už nemůže s BluRay soupeřit. Kromě ukončení vývoje HD DVD přestala i s výrobou přehrávačů.

Březen

Volný spustil nahé ADSL

Společnost Telekom Austria Czech Republic, na trhu známá pod značkou Volný, svým zákazníkům nabídla možnost připojení přes ADSL bez podmínky aktivní telefonní linky.

O2 ruší FUP

Telefónica O2 oznámila, že s platností od 1. dubna ruší datové limity a aplikaci FUP. Reakce uživatelů byly různé. Zatímco spousta z nich oznámení vítala, druhá skupina si po zrušení FUP stěžovala, že připojení není takové, jaké bylo. Jak se ukázalo, za zpomalení stahování z některých serverů může zavedené "řízení datového roku".

Poskytovalé ADSL ruší FUP

V reakci na zrušení datových limitů, ke kterému sáhla Telefónica O2 CZ, největší poskytovatelé připojení přes ADSL oznámili, že ani oni nebudou zákazníkům počítat přenesená data.

UPC zrychlilo až o 8 Mbit/s, Volný reagoval

Společnost UPC Česká republika v březnu zrychlila nabízené připojení až o 8 Mbit/s. Volný okamžitě zareagoval a připojení přes ADSL s rychlostí 4 Mbit/s začal nabízet za cenu 2 Mbit/s.

Duben

Radiokomunikace (ne)zrušily FUP

České Radiokomunikace oznámily, že ruší datové limity a aplikaci FUP u svého prémiového připojení přes ADSL.

Květen

Miliony uživatelů ohrozila chyba v OpenSSL

V květnu se začalo více hovořit o závažné chybě, která postihla knihovnu OpenSSL používanou v linuxových operačních systémech založených na Debianu (Ubuntu aj.). OpenSSL slouží ke generování klíčů používaných k bezpečnému šifrování komunikace. Problém se týkal všech systémů včetně Windows, pokud používané klíče byly vygenerovány systémem s vadnou knihovnou.

Červen

Yahoo definitivně odmítlo Microsoft

Společnost Yahoo! v červnu ukončila jednání s Microsoftem o převzetí firmy. O akvizici, od které si Microsoft sliboval hlavně posílení své slabé pozice v online světě, se přitom mluvilo už hodně dlouho. Microsoft nedokázal vedení Yahoo přesvědčit, aby odkoupení dalo zelenou. Zároveň Yahoo podepsalo dohodu o spolupráci se společností Google.

Vodafone začal filtrovat web

Mobilní operátor Vodafone začal v Česku filtrovat obsah webu. Jako vůbec první poskytoval u nás automaticky zablokoval přístup ke stránkám s obsahem porušujícím zákony. Šlo o webové stránky s dětskou pornografií nebo o stránky propagující rasismus.

Zprávu jsme vám přinesli souběžně s oznámením analytické společnosti Gartner, která zjistila, že na světě se používá více než miliarda osobních počítačů.

Francie a odpojování za stahování

Francouzský prezidentský kabinet v červnu schválil návrh kontroverzního zákona, na jehož základě je možné odpojovat uživatele internetu, pokud se dopustí porušení autorského zákona stahováním či sdílením autorsky chráněného obsahu.

Červenec

Stát odposlouchá šifrované hovory přes Skype

Na konci července se z některých zdrojů na svět dostaly informace, že stát může odposlouchávat šifrované hovory přes Skype, "kdykoliv se mu zachce". Překvapivě se tomuto tématu moc médií (u nás vlastně až na jednu výjimku žádné) nevěnovalo.

600 000 ADSL přípojek

Telefónica O2 Czech Republic v srpnu oznámila, že překročila hranici 600 000 zákazníků ADSL.

Srpen

Zrychlování ADSL: Volný, GTS Novera

Volný jako první velký poskytovatel oznámil navyšování rychlostí přípojek ADSL a zredukoval rychlostí varianty na dvě pásma. Zákazníkům nabídl vysokorychlostní přípojku s rychlostí stahování dat až 16 Mbit/s. Na oznámení Volného reagovala ihned GTS Novera, která co do rychlostních variant přišla s podobnou nabídkou.

Radiokomunikace zrychlily ADSL až na 20 Mbit/s

České Radiokomunikace po vzoru dalších poskytovatelů zrychlily své prémiové připojení přes ADSL až na 20 Mbit/s, čímž předčily všechny konkurenty nabízející broadbandové ADSL přípojky s maximální rychlostí 16 Mbit/s.

Září

Telefónica O2 zrychlila ADSL na 8 Mbit/s a 16 Mbit/s

Vlna zrychlování ADSL přípojek dorazila i do T/O2. V reakci na zrychlování internetového připojení, ke kterému sáhla konkurence, náš dominantní operátor zredukoval svou nabídku připojení přes ADSL na dvě rychlostní varianty s hodnotou downloadu 8 Mbit/s, resp. 16 Mbit/s.

UPC zrychlilo na 10 Mbit/s a 20 Mbit/s

Největší český kabelový operátor zareagoval na zvyšování rychlosti internetového připojení přes ADSL a zákazníkům přípojky zrychlil na 10 Mbit/s, resp. 20 Mbit/s. S rychlostí směrem k uživateli stoupla i rychlosti odchozího spojení, u pomalejší varianty dosáhla hodnoty 1 Mbit/s, u rychlejší 1,5 Mbit/s.

První telefon s Google Android

Společnost T-Mobile představila první telefon HTC G1 s operačním systémem Google Android s jádrem Linuxu. Novou mobilní platformu Google vyvinul proto, aby v mobilním sektoru vznikla konkurence a aby ostatní výrobci snížili na minimum licenční poplatky. Google Android na rozdíl od jiných platforem dává vývojářům spoustu prostoru pro vývoj vlastních programů.

IBM a 22nm technologie výroby čipů

Společnost IBM oznámila, že se chystá vyrábět počítačové čipy novou 22nm technologií. Přitom krátce před tím společnost Intel prohlásila, že v roce 2009 zahájí výrobu čipů na 32 nanometrech (v současnosti velkou část své produkce čipů staví na 45nm). Podle IBM je srdcem nové výrobní technologie, díky níž budou čipy výkonnější a energeticky úspornější, nový matematický model, pomocí nějž se upraví tvar masek a také charakteristika světelného zdroje pro výrobu čipů.

První fungující čip sestavený 22nm výrobním procesem přitom společně s AMD a dalšími partnery firma IBM vyrobila už v srpnu.

Google překvapil: uvedl vlastní webový prohlížeč

Společnost Google znenadání vydala svůj vlastní webový prohlížeč Chrome. Od konkurenčních programů se liší v mnoha ohledech, pyšní se velkou rychlostí vykreslování stránek a práci s javascriptem, jednotlivé stránky a pluginy fungují jako vlastní procesy. Komentátoři po celém světě Google Chrome s nadsázkou označují za "operační systém Googlu" pro pohodlnou práci s moderními webovými aplikacemi.

Microsoft jde po pirátech, XP se ponořují do tmy

Uživatelé nelicencovaných Windows XP se dočkali od Microsoftu nemilého překvapení. V případě, že jejich systém byl vyhodnocen jako "nepravý", ponořil se do digitální tmy. Už dříve zavedené protipirátské opatření do Windows Vista si tak svou cestu našlo i do starších "XPéček".

Říjen

Skype osočen z narušování soukromí

Odborníci z Citizen Lab z University of Toronto odhalili, že čínská verze programu Skype sleduje konverzaci uživatelů. Zjistili, že textové zprávy obsahující vybraná klíčová slova jako "nezávislost Tchaj-wanu" nebo "komunistická strana" se společně s údaji identifikujícími odesílatele ukládají na nezabezpečené (veřejně přístupné) webové servery.

Představitelé Skype byli zjištěním zděšeni, o praktikách sítě TOM Online, která se o provoz čínského Skypu stará, nic netušili. Tiskový mluvčí společnosti se veřejnosti za konání čísnké strany omluvil a slíbil brzké řešení problému.

Údaje o 17 milionech lidí ukradli z Deutsche Telekom

Tentýž měsíc na povrch vyplul skandál rovněž se týkající masivního narušení soukromí. Ze společnosti Deutsche Telekom totiž kdosi ukradl záznamy s osobními údaji celkem 17 milionů zákazníků mobilního operátora T-Mobile. Mezi poškozené klienty patří i známé osobnosti včetně politiků a vlivných podnikatelů. Ke krádeži přitom došlo už v roce 2006, ale problém se dařilo dlouho držet pod poličkou.

Listopad

Microsoft představil Windows 7

Společnost Microsoft na konferenci PDC (Professional Developers Conference) představila svůj nový operační systém, který už brzy nahradí Windows Vista. Nové Windows se sice stále připravují, ale z veřejně představené vývojové pre-beta verze byla patrna řada změn a novinek. Uživatelé si všimnou zejména změny v grafickém rozhraní systému, "Sedmičky" také zhubly, byly z nich odstraněny některé aplikace, a jejich důležitým rysem je i nižší náročnost na hardwarové vybavení počítače. Microsoft si od snížení nároků na procesory, operační paměť, grafické karty a disky slibuje i to, že Windows 7 vytlačí Linux z trhu s netbooky.

Prosinec

Wikipedia zablokována

Na populární online encyklopedii Wikipedii tvrdě dopadla ruka cenzury. Kvůli 32 let starému albu Virgin Killer kapely Scorpions, albu, na jehož obale je vyobrazena nahá nezletilá dívka, se dostala na černou listinu sestavovanou nadací Internet Watch Foundation. Seznam používají někteří poskytovatelé internetového připojení k blokování webový stránek. Důsledkem toho se na zmíněnou stránku Wikipedie spousty lidí nemohly dostat. Po vlně stížností se Internet Watch Foundation rozhodlo Wikipedii ze seznamu odstranit.

Podíl Windows klesá

Windows se poprvé v novodobé éře dostaly pod 90% podíl na trhu s desktopovými operačními systémy. Přitom ještě v roce 2006 jejich podíl v celosvětovém měřítku činil skoro 95 %. Analytici důvod poklesu popularity Windows spatřují v operačním systému Windows Vista, který se u uživatelů s velkým nadšením nesetkal. Přechod ze starších systému Windows 2000 a Windows XP stále odkládá i firemní klientela.

Naopak konkurenční systémy Mac OS X od společnosti Apple a linuxové systémy různých distributorů za dva roky zaznamenaly na trhu nárůst.



29. 12. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...