Úvod > Články > Windows 7 (Beta 1) ke stažení. Vypustil je sám Microsoft?

Windows 7 (Beta 1) ke stažení. Vypustil je sám Microsoft?

Nový operační systém od Microsoftu lze snadno stáhnout z webu a P2P sítí. Jak se tam ale dostal? Jestliže jej "potají" uvolnil sám Microsoft, šlo o skvělý reklamní tah.

Microsoft v tomto měsíci své testery obdaruje novou testovací verzí připravovaného systému Windows 7 (Beta 1). Jenomže co čert nechtěl, Windows 7 Beta 1 už nějaký ten týden kolují po internetu. A ano, nejprve se objevily v bittorrentových sítích. Dnes instalační obraz DVD sdílí tisíce lidí, takže jestliže byste nový operační systém od Microsoftu chtěli vyzkoušet a zjistit, jaký nástupce Visty bude, najít potřebný instalační soubor není žádný problém.

Malé varování: pokud nové Windows budete opravdu chtít vyzkoušet, pamatujte na to, že systém není hotový a že vám může poškodit data na disku (což se už taky děje, viz níže). Schůdnější je použít testovací počítač, případně disk, nebo se spolehnout na virtualizaci (VMware, VirtualBox, aj.).

Co se týče Windows 7 samotných, o nich jsme už několikrát psali. Přehled toho, jaké jsou/budou, najdete například v souhrnném článku Podívejte se na nové Windows. Mile vás překvapí. Zmíněný článek sice logicky neobsahuje informace o současném sestavení, ale i tak v něm najdete ty nejdůležitější informace, které se týkají jádra systému, jeho vzhledu a hlavních rysů.

Windows 7 Beta 1 se líbí

První reakce lidí, kteří si Windows 7 Beta 1 (Build 7000) stáhli, jsou ve valné většině pozitivní. To je hodně velkým překvapením, když uvážíme, co se psalo o Windows Vista od embryonálních dní až do dnešního takříkajíc postpubertálního období. Překvapení z charakteru reakcí je o to větší, že kladné ohlasy chodí nejen z tábora uživatelů Windows, ale i těch, kdo používají k práci hlavně Mac OS X od Applu a také Linux.

Windows 7

Snímek Windows 7 M3 (v ještě fázi prebeta, starší sestavení)

Jestliže bychom měli ve zkratce shrnout to, co se o Windows 7 píše, bylo by to asi nadšení z rychlosti instalace, startu systému, jeho odezvy, vysoké stability (a to je to pořád vývojová, nehotová verze) a grafického rozhraní, které je zejména pro počítačové začátečníky mnohem intuitivnější než u předchozích verzí Windows.

Asi nepřekvapí, že nové grafické rozhraní se nesetkává jen s kladnými ohlasy. Na rozpacích jsou zejména konzervativnější uživatelé, kteří jsou zvyklí na Windows od jejich verze 95. Důvodem je to, že zásadním způsobem byl změněn systémový panel (nicméně ten se dá přenastavit), že dále byla přesunuta spousta věcí a hlavně, že chybí klasická nabídka Start. Ve Windows XP tak i ve Vistě ji uživatelé mohli zapnout, ale v "Sedmičkách" to není možné.

Dětské nemoci se hlásí

Dobrovolní testeři, tedy vlastně "piráti", už hlásí první zásadní problémy. Microsoft bude muset ve Windows 7 opravit vážnou chybu v multimediálním přehrávači Windows Media Player 12. Ukazuje se totiž, že poškozuje hudební soubory ve formátu mp3. Chybu potvrdil i mluvčí Microsoftu.

Neoficiální testeři na diskusních fórech píší, že po používání Windows Media Playeru 12 jim u přehraných skladeb chybí první 2 až 3 vteřiny písní. Chyba se neprojevuje vždy, ale jen tehdy, když dojde k aktualizaci informací o skladbách. Funkce aktualizovaní údajů z internetu je navíc automaticky aktivována při instalaci/spuštění přehrávače, tedy tehdy pokud uživatel nechce ztrácet čas s nastavováním a zvolí možnost "express".

Microsoft už o chybě ví a údajně pracuje na opravě, která by se měla dostat i do aktualizačního systému Windows Update. Společně s opravou by měl vyjít i článek ve znalostní databázi (KB). Jak jsme řekli dříve, nemůžete-li odolat pokušení si nové Windows 7 vyzkoušet, nesnažte se je používat jako hlavní operační systém a nesvěřujte do jejich péče svá data.

Vypustil Windows 7 Beta 1 sám Microsoft?

Přirozenou otázkou je, kdo vypustil Windows 7 Beta 1 do internetových vod? Spekuluje se, že sám Microsoft. A jsou pro to i rozumně znějící důvody. Už v předcházejících měsících po internetu kolovaly syrovější sestavení (v podobě virtuálního disku), které měly uniknout po veřejném představení systému v Číně jaksi "nedopatřením", ale Beta 1 v rukou "pirátů" v období prázdnin vypadá ještě podezřeleji.

Jedno je jasné, Microsoft si novým systémem musí v očích obyčejných uživatelů, ale i byznys klientely napravit reputaci. Windows Vista si dodnes totiž mezi lidmi příliš nadšenců nenašly. A Windows 7 svůj úkol zatím plní dokonale.

Nová reklamní kampaň na Windows Vista, na kterou Microsoft v létě vyčlenil 300 milionů dolarů, se navíc Visty ani netýkala ― kdo reklamní spoty viděl, nemohl si nevšimnout, že slovo "Vista" se v nich vlastně ani neobjevovalo. Reklamy měly spíše přitáhnout pozornost a ukázat Microsoft z jiné stránky ― a tak vlastně klienty připravit na nový systém.

Beta verze Windows 7 se v P2P sítích a na bittorrentových webech objevila na první svátek vánoční: bloggeři v tu dobu neměli moc o čem psát, novináři už vůbec ne, takže pro stažení, instalaci a vyzkoušení Windows 7 byl dostatek času. Prostor, jaký si články o Sedmičkách získaly, byl obrovský. V době, kdy ke konci roku skoro každý novinář a blogger píše o událostech minulých, sumarizuje uplynulý rok a s křišťálovou koulí předvídá událostí nadcházejícího roku, působily články o novém a snadno stažitelném operačním systému Microsoftu jako živá voda a velké osvěžení. Lepší reklamu si Microsoft ani nemohl přát. Navíc to, že Windows 7 (build 7000) lze stáhnout na každém internetovém rohu, Microsoft ani nekomentuje a ani nijak "pirátům" nehrozí a nesnaží se, aby instalační soubory z internetu zmizely. Kromě toho z článků a reportů na fórech sám těží a dříve, než oficiální beta verzi (pravděpodobně vyšší, přepracované sestavení) systému předá svým oficiálním testerům, může vychytat ty největší mouchy, na které si "piráti" stěžují, čímž jen zvýší pravděpodobnost kladných ohlasů.

Přemluví Microsoft uživatele?

Windows 7 se líbí. Na základě článků, které se linou médií, to vypadá, že budou opravdu „dořešenými Vistami“ s přídavkem. Spousta novinářů a bloggerů ale tlumočí původní články těch, kteří Windows 7 doopravdy vyzkoušeli, takže celkový počet optimistických článků je o to vyšší a možná se tím celá situace zkresluje. Ta pravá hodnocení teprve stejně jako v případě Visty přijdou až s vydáním ostré verze, kdy se Windows 7 dostanou do rukou daleko širší základně uživatelů.

Jak moc ale Microsoft přesvědčí uživatele, aby Windows 7 přijali? Jako nejpravděpodobnější skupina uživatelů, kteří po nich mohou ihned sáhnout, jsou ti, kteří mají v současné chvíli problémy s Vistou a licenci si koupili už dříve. Těžko k přechodu přemlouvat někoho, kdo má Vistu půl roku, aby dal několik dalších tisíc korun (či stovek dolarů) za licenci nového systému.

Navíc kdo odmítá přesedlat z XP na Vistu z důvodu (ne)kompatibility softwaru a hardwaru, ten si Windows 7 taky nepořídí. A takových uživatelů je stále většina. U nás mají Windows XP podíl více než 77 %, v USA 65 % (rozdíl je dán hlavně díky tamní oblibě Mac OS X), což by pro Microsoft mohl být problém.

Na druhou stranu, Windows se mezi uživatele šíří díky OEM kanálu, tj. díky výrobcům počítačů, kteří OEM verze instalují na nové stroje. Jinými slovy, podíl prodaných plnohodnotných krabicových verzí Windows je mnohem nižší než OEM Windows vázaných na nové desktopy a laptopy, takže nemá moc smysl se ptát, kdo půjde do obchodu a koupí si hned nové Windows 7 ― tato základna uživatelů je mnohem nižší.

Microsoft se netají tím, že chce k distribuci nového systému využít hlavně trh s netbooky, které se u uživatelů těší čím dál větší oblibě. Na tomto segmentu trhu se k nelibosti Microsoftu daří Linuxu, který na rozdíl od Visty nepotřebuje tak výkonný hardware a je mnohem bezpečnější než jakékoliv Windows. Jestliže Sedmičky budou opravdu méně náročné na hardware než Vista, bude to hlavně kvůli tomu, aby mohly spolehlivě fungovat na málo výkonných netboocích.

A otázka do diskuse: co vás přesvědčí k přechodu na Windows 7?

7. 1. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...