Úvod > Články > Palm ještě dýchá

Palm ještě dýchá

A pokud můžeme soudit z ohlasu, jak na současném CES v Las Vegas, tak na internetových fórech, dýchá docela solidně. O co jde?

Palm představil svůj nejnovější mobil Palm Pre, který pracuje s dlouho očekávaným novým operačním systémem WebOS. Pre je mobil s multidotykovým displejem a vysouvací klávesnicí QWERTY. Mezi další výbavu patří Bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11 b/g, 3.1 palcový 320x480 HVGA displej, 8 GB paměti, pohybový senzor a GPS. Podobně jako u iPhone, i zde je dostupné jedno ovládací tlačítko. Narozdíl od iPhone je však k dispozici ovládání pomocí dotyků a gest pomocí plochy v okolí tlačítka a hlavně zmíněná vysouvací klávesnice.

Email podporuje téměř všechny emailové služby (samozřejmostí je IMAP a POP3). Nepřekvapí podpora IM, SMS a MMS. Dále najdeme velmi solidní browser, 3 Mpx fotoaparát s bleskem, MicroUSB konektor. Stejně jako u iPhone jsou k dispozici senzory, které automaticky vypínají displej ve chvíli, kdy se mobil přiblíží k uchu a utlumí displej ve chvíli, kdy klesne hladina venkovního osvětlení, což by teoreticky mělo fungovat třeba v biografu. Baterie jsou vyjmutelné. Celkové rozměry potom jsou 59,57 x 100,53 x 16,95 mm a váha je 135 gramů.

Cena nebyla ohlášena, zatím se pouze ví, že exkluzivním poskytovatelem bude firma Sprint. Kdy? Podle vyjádření Sprintu „Jak nejdřív to bude možné,“ což si můžeme přeložit jako někdy v polovině tohoto roku. Jelikož ale v detailních informacích najdeme zmínku GSM/HSDPA, lze usuzovat, že se zařízení brzy objeví i na trzích mimo USA. Exkluzivita Sprintu v USA bude nejspíše krátká a brzy i tam najdeme Palm Pre u konkurenčních operátorů využívající GSM (což Sprint tvrdohlavě nepodporuje).

Pár věcí je jasných – Palm ohlásil přípravu centrálního webu, ze kterého se v budoucnosti budou stahovat jednotlivé softwarové aplikace. Sice by se slušelo něco podobného mít ve chvíli, kdy nový mobil oficiálně spatřil světlo světa, již v chodu, ale budiž, koupit si Pre stejně zatím nemůžeme. Chvályhodné je prohlášení Stephand Maese, který slíbil, že Palm nebude schvalovat každý program určený pro WebOS, jako dělá Apple pro iPhone.

Pro vývoj aplikací je určen framework Mojo. Vybraní developeři již na nových aplikacích pracují a v průběhu roku k vývoji aplikací pro Palm Pre dostane přístup každý. K přípravě by měly být využity běžné technologie jako je HTML, CSS nebo JavaScript, což bude v každém ohledu příjemné. Vývojáři dostávají z přípravy aplikací pro platformy Android, iPhone nebo Blackberry kopřivku, takže se na jednoduchou novinku jistě vrhnou s pořádnou chutí.

O zpětné kompatibilitě toho zástupci Palmu moc neřekli. Je ale nepravděpodobné, že by nový operační systém nutil fandy vyhodit své datábáze z předchozích modelů. O externí paměti si jako u iPhone můžeme nechat jen zdát.

Nový mobil, o operačním systému, na který zatím hrstka nadšenců, kteří si s nim mohli pohrát, pěje ódy, je zcela nepochybně krokem správným směrem. Jestli je to trochu málo a trochu pozdě, ukáže až chvíle, kdy se Pre dostane z veletrhu do krámu.

9. 1. 2009

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.