Úvod > Články > Typologie českých internetových diskutérů

Typologie českých internetových diskutérů

Bujaré diskuze se za léta přesunuly z chatovacích portálů nejen do podoby Instant Messengerů, ale také na zpravodajské a IT portály, kde pod články tvoří nedílnou součást obsahu. Existuje typický český diskutér? Lze vydefinovat typy účastníků diskuze? Na tyto a další otázky se pokusí tento článek odpovědět.

Už před časem jsem si dal předsevzetí, že diskuse pod články číst nebudu. A nemyslím tím nutně diskuse na DSL, čtu řadu magazínů a zpravodajských serverů, kde jsou diskuze dostupné. Obvykle u článku, který mě zaujal, sklouznu do diskuze, nediskutuji, jen čtu názory. Stále se tohoto zlozvyku a zabijáka času nejsem sto zbavit. Za ta léta, kdy tuto nesmyslnou činnost provádím, jsem si všiml, že všemi diskuzemi (až na malé výjimky) se nesou podobná témata, která jsou takříkajíc mimo mísu, a dále, že lze sestavit určitou typologii internetových diskutérů. Nemyslím tím tedy skutečnou náturu lidí, kteří sedí za klávesnicemi, ale často jen jejich postoj či „diskuzní pózu“.

Typy diskutérů

Lidé jsou někdy sami sebou, jindy si zahrají na určitou pózu a zařadí se do určité škatulky diskutujících. Někdo ale není sám sebou nikdy a vždy se někam řadí, v různých diskuzích různě. Podívejme se na nejčastější typy diskutérů na českém internetu.

Jsem první – Asi to znáte. Zejména na velkých zpravodajských serverech, ale i jinde se vyskytují lidé, kteří soupeří o to, že mají první příspěvek v diskuzi. Ten má obvykle strohý text „první“ nebo „hurrrá, jsem první“. S těmito diskutéry se také setkáme na IT serverech, kde články vycházejí po půlnoci. Nechci diskutéry tohoto typu podceňovat, ale myslím, že nikdo z nich nemá více než 16 let.

Pan chytrák – Na takový typ si hraje spousta lidí, kteří jsou v životě řekněme „normální“. Pan chytrák je v každé diskuzi, poučuje, radí, je to univerzální odborník na všechno. Pokud jde o diskuzi na téma test ojetého auta, tak je majitel autoservisu a ví, jak se který model kazí, pokud jde o diskuzi na téma ADSL, pak on je ten, co vidí do zákulisí poskytovatele, má všude známé a vždy má co říci.

Provokatér – Tito lidé rozviřují záměrně diskuze trefováním se do ostatních a do jejich názorů. Stačí vhodně mířená věta a máme flamewar jako vystřižený. Pak dochází k neuvěřitelnému stromu daného vlákna, provokatér se vrací a opět útočí. A baví se u toho.

Boháč – Pan boháč je prostě bohatý, má spousty peněz, podniká, má provozovny po celé ČR, jezdí jen luxusními vozy, obléká luxusní oblečení a všem se chlubí, jaký je skvělý. Nejlépe jsou tito boháči vidět na automobilových serverech, kdy zrovna vybírají auta za miliony a sestavují si různé modely „v plné palbě“ a ptají se ostatních, zda je lepší Mercedes S Classe nebo Audi A8. Obvykle jde ve skutečnosti o opak – bohatí lidé nemají na bujaré diskuze čas, ti obvykle pracují a na internetu si přečtou maximálně zpravodajství a e-maily.

Propagátor – Člověk, který propaguje své zájmy nebo produkt. Jednak jde o reklamní a marketingové propagátory, pak typy propagující sdružení nebo politickou stranu.

Kráska mezi zvířaty – Holka, která ráda tráví čas na diskuzích, řada diskutujících se může přetrhnout, aby jí napsali něco, čím by se zalíbili, někteří se do ní naváží a předvádějí sexuální harašení on-line, a pak jsou ochránci, kteří takto harašící okřikují.

Pohodář – Většinou starší diskutér, který už má něco prožito, prezentuje střízlivé pohledy, obecné názory, neztotožňuje se s většinou a vytváří tak obvykle samostatné názory nebo reaguje souhlasně na názory jiných. Negativně většinou nepíše.

Teenager – Představitel mladé generace, který si na nic nehraje, je mladý, má odvážné názory, za což je kritizován.

Off-topikář – Člověk, kterému hoví řešit jiná témata v diskuzích, jež mají odlišné zaměření. Často jde o takové jedince, kterým zablokovali diskusi k jinému článku a snaží se řešit problematiku odchodu do důchodu pod článkem o slevách mobilního operátora.

Závěrem

Dalším neduhem diskuzí je fakt, že většina témat je politizována. Obzvlášť na zpravodajských serverech se v drtivé většině diskuzí vyskytují politické narážky, propagace a zejména kritika určitého spektra politiky. Obvykle jde o výkřiky do tmy, které nic neřeší, ale zanášejí fóra vlákny, které jsou mimo téma.

17. 1. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.