Úvod > Články > RIAA opouští taktiku podávání žalob

RIAA opouští taktiku podávání žalob

Asociace amerických nahrávacích studií RIAA se po řadě let, kdy se sdílením a stahováním autorsky chráněných písniček bojovala mečem plamenným, mění taktiku. Asociace oznámila, že opouští svoji taktiku podávání žalob.

Od roku 2003 podala asociace RIAA 35 000 žalob. Ve většině případů žalovaní dosáhli mimosoudního vyrovnání v průměrné hodnotě 3 500 dolarů. Důvod byl jediný – i když není zcela jisté, že by asociace RIAA vyhrála (v některých případech se jednalo o lidi, kteří na počítači s bídou odešlou e-mail a o nějakém stahování nemají ani ponětí), náklady na obhajobu by byly natolik vysoké, že 3 500 dolarů představovalo menší zlo. Kšeft to ale nebyl ani ze strany asociace RIAA, neboť dnes přiznala, že náklady na armádu právníků představovaly více peněz, než na vyrovnáních získala. 

RIAA oznámila v pátek, že rozesílání varování a žalob ustalo již v srpnu tohoto roku. Místo toho uzavřela RIAA smlouvy s několika internetovými poskytovateli (jejich jména asociace tají) o tom, že varování budou posílat poskytovatelé. Pokud varování nepomůže, bude následovat varování druhé, podstatně razantnější. Pokud ani to nepomůže, poskytovatel by měl „pachatele“ odstřihnout od internetu.

Asociace RIAA ústy svého předsedy Mitche Bainwola hrdě tvrdí, že se jí podařilo dosáhnout toho, co zamýšlela – zvýšit povědomí lidí o tom, že stahování autorsky chráněného materiálu je krádež. Současně prý měla prsty v prudkém nárůstu popularity legálního kupování písniček po internetu. Tento prodej v letošním roce poprvé přesáhl jednu miliardu dolarů a oproti loňskému roku narostl o plných 28 procent.

Stovky starších žalob, které jsou zatím v rozpracovaném stavu nebo které se již dostaly až k soudům, budou pokračovat. Jedním z probíhajících případů je žaloba studenta bostonské univerzity. Jeho obhájcem je profesor z Harvardu Charles Nesson, který tvrdí, že žaloby, které vycházejí ze znění zákona Digital Theft Deterrence and Copyright Damages Improvement Act z roku 1999 (maximální možná pokuta je až 150 000 dolarů za každou dokázanou písničku), jsou příliš tvrdé a v samé podstatě neústavní, neboť pokuta nijak neodpovídá případné škodě. Nessonův klient, Joel Tenebaum, údajně stáhl 7 písniček, za což se asociace RIAA dožaduje pokuty ve výši 1 miliónu dolarů. K soudu dojde 22. ledna ve státě Massachusetts.

Obdobný soud proběhne 9. března v Minneapolis. Tam bude za Jammie Thomasovou bojovat obhájce Brian Toder. Bude se jednat o opakování celé soudní pře, protože u prvního soudu soudce návrh poroty na pokutu ve výši 222 000 dolarů odmítl.

20. 1. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...