Úvod > Články > Zdarma wi-fi internet v Anglii nabízí 1200 McDonaldů a další

Zdarma wi-fi internet v Anglii nabízí 1200 McDonaldů a další

Naprostá většina nových notebooků a některé mobilní telefony umožňují přijímat bezdrátový wi-fi internet. Podobná funkce je obzvlášť praktická, pokud cestujete v zahraničí.

Díky internetu se na cestách neztratíte, můžete efektivněji využívat volný čas a zůstáváte v kontaktu se svými blízkými. Během osmi měsíců jsem procestoval část Anglie a většinou s notebookem v batohu. 

Neměl jsem potřebu zakoupit si některý z paušálů pro mobilní připojení k internetu od anglických operátorů. Často je možné pracovat na notebooku v off-line režimu - tj. bez připojení k internetu. V některých situacích připojení k internetu může být užitečné, a proto jsem po svém příjezdu do Anglie začal zjišťovat, na jaké úrovni je anglický veřejně dostupný wi-fi internet.

Internet zdarma nejen v McDonald’s restauracích

Shodou náhod jsem v novinách The Times narazil na článek, který popisoval právě dokončený projekt anglických restaurací řetězce McDonald’s (www.mcdonalds.co.uk). 

Tento pravděpodobně nejznámější prodejce rychlého občerstvení zpřístupnil wi-fi internet zdarma pro zákazníky v naprosté většině svých anglických restaurací. Článek konkrétně uváděl možnost připojit se zdarma k internetu ve více než 1200 anglických restauracích McDonald’s a to představuje přibližně 95% všech McDonald’s restaurací v Anglii. 

Wi-fi síť v anglických McDonald‘s restauracích zabezpečuje řešení od společnosti The Cloud (www.thecloud.net), která patří mezi jednoho z nejvýznamnějších wi-fi poskytovatelů v Anglii. The Cloud provozuje více než 20 tisíc hotspotů sloužících pro připojení k wi-fi internetu a realizuje podle svých webových stránek každý měsíc přibližně 1 milion internetových spojení. 

Společnost The Cloud zpřístupnila wi-fi internet zdarma také ve 130-ti restauracích řetězce Pret A Manager (www.pret.com). Provozovny Pret A Manager jsou pro Čechy méně známé - obecně se tyto restaurace liší od McDonald’s typem nabízeného jídla. Pret A Manager nabízí jídlo s důrazem na přírodní a nechemický původ i přípravu, což se pochopitelně projevuje na mírně vyšší ceně za stravování. 

Surfování na bezplatném internetu

Pro úspěšné připojení k wi-fi internetu zdarma od společnosti The Cloud stačí po načtení sítě a spuštění internetového prohlížeče vyplnit e-mailovou adresu a jakýkoliv anglický Post Code (neboli anglické PSČ) - seznam Post Code lze najít na internetu a je dobré mít pro tyto účely nějaký Post Code připravený. Pokud připojení navážete, tak surfování podle mých zkušeností probíhá bezproblémově a rychlost stahování se pohybuje přibližně na úrovni 1 Mbit/s. 

Nezaznamenal jsem žádné významné výpadky připojení od společnosti The Cloud v průběhu jeho užívání. Jediným negativem, na které bych upozornil, je opakovaná absolutní nefunkčnost připojení v každé šesté až osmé restauraci McDonald’s a Pret A Manager. Rozpoznání sítě proběhlo na notebooku úspěšně, ale nebylo možné provést připojení k internetu. Vzhledem k tomu, že projekt bezdrátového připojení v McDonald’s a Pret A Manager je relativně mladý, tak může jít o chybu související se zaváděcí fází a touto dobou již může být odstraněna. 

Placený bezdrátový internet

Za více než půl roku v Anglii jsem neobjevil žádného jiného významného provozovatele restaurací nebo kaváren, který by nabízel wi-fi připojení k internetu zdarma. Zkoušel jsem většinu z nejrozšířenějších řetězců - KFC, Burger King, Pizza Hut, Starbucks, Café Nerro - ale bez úspěchu. 

V celé řadě restaurací (a nejen restaurací) sice notebook wi-fi sítě rozpozná a nabídne připojení, ale brzy se ukáže, že jde o placenou službu. Jedinou zpřístupněnou webovou stránkou je v tomto případě nabídka časově omezených kupónů (voucherů). 

Rozsah nabídky placených přístupů je flexibilní a je možné si vybrat podle preferencí od minutových přístupů za řádově několik liber, až po dražší dlouhodobé přístupy. Ve většině případů platí, že zakoupený kupón je platný na celém území Anglie, případně i v dalších státech, kde má poskytovatel své wi-fi sítě. 

Několikrát jsem se dostal do situace, že jsem skutečně potřeboval připojení na internet a žádný internet zdarma nebyl v okolí k dispozici. Využil jsem proto placeného wi-fi přístupu. Po přečtení úvodních informací a výběru ideální varianty kupónu jsem realizoval platbu jednoduše on-line pomocí platební karty a přibližně do minuty bylo připojení aktivní. Další možností, jak zaplatit za připojení k internetu, je pomocí platebního systému PayPal nebo anglickým mobilním telefonem.

16. 1. 2009

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.