Úvod > Články > Velké propouštění ve firmách. Černé dny Microsoftu a zář Applu

Velké propouštění ve firmách. Černé dny Microsoftu a zář Applu

Ekonomická recese a často zhoršené výsledky hospodaření firem mají za následek velké propouštění zaměstnanců. Problémy se nevyhýbají ani největším a nejstabilnějším počítačovým firmám světa. Navíc poprvé v historii musí problémům čelit i Microsoft.

Microsoft. Taková situace tady ještě nebyla

Společnost Microsoft potvrdila dřívější spekulace o propouštění. Nakonec se ale nerozloučí s 15 tisícovkami zaměstnanců, jak se někteří analytici domnívali, ale "jen" 5 tisíci. Firma reaguje na pokles čistého zisku za druhé čtvrtletí fiskálního roku. Ten činil 4,17 miliardy dolarů (asi 87 miliard korun), což je oproti loňsku pokles o 11 procent.  Přitom původní odhady Microsoftu hovořily, že příjmy za dané období vzrostou asi o 900 milionů dolarů.

Investoři jsou z výsledků a situace v Microsoftu nemile překvapeni. Je to vlastně vůbec poprvé, co tato firma, založená v roce 1975, oznámila masivní propouštění. Firma naráz propustí asi 1 400 zaměstnanců, zbytek bude muset odejít během následujících 18 měsíců.

Podle uveřejněných čísel jde největší díl viny horšího hospodářského výsledku na triko trhu s netbooky, malými a málo výkonnými notebooky, které se u lidí těší čím dál větší oblibě. Současný operační systém Microsoftu pro osobní počítače, Windows Vista, se na nich prakticky nevyskytuje. OEM kanál netbookového segmentu se stal živnou půdou pro šíření konkurenčních operačních systémů založených na Linuxu, které na rozdíl od Windows Vista ke svému běhu potřebují daleko méně systémových prostředků a svižně běží i na těch nejméně výkonných netboocích s úspornými procesory.

Zástupci Microsoftu dále oznámili, že Microsoft nebude zveřejňovat finanční plány na zbytek roku. Na dění reagovaly i akcie firmy, které v tu chvíli spadly o deset procent. Cena jedné akcie se pohybovala kolem 17,60 dolaru, přitom ještě nedávno se prodávala i za 35 dolarů.

Nejmenší příjmy generovala korporativní klientela a online služby (MSN/Live.com, online reklama ― podíl vyhledávače MSN činí na americkém trhu necelá 3 %, u Live.com 1,5 %). Ztráta v tomto segmentu se zvýšila o více než 220 milionů dolarů na asi 470 milionů dolarů.

Kvůli netbookům klesá nejen prodej licencí Windows Vista, ale menší zájem je i o kancelářský balík MS Office 2007. Na netboocích postavených na linuxových systémech totiž není možné MS Office provozovat a linuxové systémy navíc obsahují bezplatnou kancelářskou sadu OpenOffice.org, která si poradí i s formáty Microsoftu.

Pro Microsoft nevypadá dobře ani odhad prodeje netbooků v nadcházejícím období. Zatímco loni se jich celosvětově prodalo kolem 11 milionů kusů, letos by sepodle analytiků mělo prodat skoro 22 milionů kusů.

Operační systém Windows navíc ztrácí svou uživatelskou základnu. Na počátku prosince vyšlo najevo, že v listopadu se podíl Windows na osobních počítačích dostal v novodobé historii na rekordní minimum ― klesl pod hranici 90 % (89,62%, NetApplications), přitom před dvěma lety jejich podíl činil 94,31 %.

Prosincové údaje ukázaly, že podíl Windows dále klesá: v prosinci je používalo už „jen“ 88,68 % uživatelů. V této oblasti zásadně posiluje společnost Apple se svým Mac OS X a i linuxové systémy (o rekordních výsledcích Applu více na konci článku).

Nadšené reakce fanoušků Linuxu je ale třeba krotit, protože jak se zdá, Windows 7 ― připravovaný systém, který nahradí Windows Vista ― bude optimalizovaný pro chod na netboocích. Pokud finální Sedmičky budou opravdu mnohem méně náročné na systémové prostředky než Vista, Linux může rázem z trhu s netbooky rychle zmizet. Microsoft by si se Sedmičkami měl tedy pospíšit ― zdá se proto pravděpodobné, že by mohly vyjít ještě před koncem tohoto roku.

Intel a AMD

Společnost Intel, největší výrobce čipů, už dříve ohlásila, že jí v posledním čtvrtletí loňského roku čistý zisk meziročně klesl o 90 % na 234 miliony dolarů (asi 4,8 miliardy korun). Z firmy bude muset odejít na 6 000 zaměstnanců a bude zároveň zavřeno pět továren po celém světě. V reakci na slabou poptávku po procesorech Intel oznámil zlevnění některých typů až o 48 %.

Nižší poptávka po nových počítačích a procesorech se samozřejmě dotkla i konkurenční firmy AMD. Ta za poslední čtvrtletí hlásí ztrátu 1,42 miliard dolarů (asi 31 miliard korun). Tržby činily 1,16 miliardy dolarů (což dnes odpovídá zhruba 22 miliardám korun).

AMD zároveň oznámilo, že propustí 1 100 zaměstnanců, přitom loni už "bylo odejito" přibližně 2 100 pracovníků.

SUN Microsystems

Krize se nevyhnula ani další IT stálici, společnosti Sun Microsystems. Přesně před týdnem zástupci společnosti ohlásili, že firmu opustí 1 300 zaměstnanců. Celkově by mělo být propuštěno až 6 000 pracovníků.

V prohlášení společnosti stojí, že snižování stavů se dotkne všech oborů a pocítí je i viceprezidenti a ředitelé. První náznaky o snižování stavů se zpoza bran Sun dostaly na veřejnost už v listopadu minulého roku. Tehdy se hovořilo o tom, že propustí 15 % až 18 % pracovních sil, důvodem byla restrukturalizace, která podle interních odhadů měla má Sunu za rok ušetřit 700 milionů až 800 milionů dolarů.

V druhém kvartále fiskálního roku 2009 Sun Microsystems zaznamenal meziroční pokles tržeb o 11 % z 3,62 miliardy dolarů na 3,22 miliardy dolarů (asi 67 miliard korun). Přesto je toto číslo vyšší, než očekávali analytici (3,16 miliardy dolarů). Čistý zisk za druhé čtvrtletí činil 114 milionů dolarů, což je o asi o 10 % víc, než se předpokládalo. Dařilo se v oblasti dodávek serverů s architekturou x86 (založených na čtyřjádrových procesorech Barcelona společnosti AMD), jejichž prodej meziročně stoupl o 11 % a přinesl tržby ve výši asi 700 milionů dolarů. Sunu se dařilo i v oblasti softwaru, příjmy z jeho prodeje meziročně stouply o 21 % na 600 milionů dolarů.

IBM

Svých zaměstnanců se zbavuje i "Velká modrá" ― IBM. Podle dostupných informací by firmu v blízké budoucnosti mělo opustit 4 200 lidí. Podle Alliance@IBM se má propouštět hlavně na dvou frontách, v softwarové divizi a v oddělení prodeje a distribuce. Lee Conrad, bývalý zaměstnanec IBM, který působí jako národní koordinátor v Alliance@IBM, však upozorňuje, že na řadu by brzy měly přijít i další sekce. O velkém zájmu o informace o propouštění svědčí i to, že stránky Alliance@IBM jsou v posledních dnech v důsledky přetížení takřka mimo provoz.

Samo IBM se ale komentářům ohledně snižování stavů brání. Zatímco ostatní společnosti pod tlakem okolností nadcházející snižování počtů zaměstnanců oznamují jako na běžícím páse, IBM je zdrženlivější. V tiskovém prohlášení se píše: "Nebudeme komentovat, kolik zaměstnanců propustíme, ani z jakých sekcí." IBM dále upozorňuje, že někteří propuštění lidé budou ve společnosti opět zaměstnáni, jen na jiných pozicích.

Lee Conrad nechápe, proč IBM kolem restrukturalizace tak mlží. Podle něj by vedení firmy mělo být stejně otevřené jako v ostatních firmách. Dále spekuluje, že podle informací dostupných skupině Alliance@IBM by o práci mohlo přijít až 16 tisíc lidí. Jeden z věrných, ale vyhozených zaměstnanců napsal: "Vyrazili mě včera. Po 29 letech a 10 měsících."

Zprávy o propouštění jsou o to překvapivější, že firma IBM na rozdíl od jiných nezaznamenala snížení zisku, ale naopak jeho slušný nárůst. Oproti minulému čtvrtému čtvrtletí si IBM polepšila v čistém zisku o 12 % na 4,43 miliardy dolarů (asi 93 miliard korun), byť příjmy kvůli posilujícímu dolaru meziročně klesly o 6 % na 27 miliard dolarů.

Apple

Jednoznačnou jedničkou je ale společnost Apple. Ta žádné velké propouštění nejenže neplánuje, ale může se pyšnit rekordními zisky.

V posledním kvartále její příjmy činily 10,17 miliardy dolarů (asi 210 miliard korun), což je oproti stejnému datu loni nárůst o 6 %. Rekordně stoupl i její čistý zisk na 1,61 miliardy dolarů (33 miliard korun). Rekordní čísla tímto ale nekončí. Firma Apple prodala rekordní počet iPodů (22,7 milionu kusů, růst 3 %), 2,5 milionu počítačů Macintosh (9% růst) a 4,4 milionu iPhonů (88% nárůst).

29. 1. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...