Úvod > Články > Telefónica O2 zdarma nabízí profesionální antivir a firewall

Telefónica O2 zdarma nabízí profesionální antivir a firewall

A další novinky uplynulých dní: Google blokoval takřka celý web - Blíží se Windows 7 RC - a více...

Google měl problém. Všechny stránky označil za škodlivé

Internetový gigant ukázal po dlouhé době svou stinnou stránku. Sice po krátký čas, ale všechny weby, na které odkazoval ze svého vyhledávače, označil za nebezpečné a uživatele na ně nepustil. Hláška, jež se lidem zobrazovala napříč webem zněla:

Varování - stránka, kterou chcete navštívit může poškodit Váš počítač!

resp. přímo ve vyhledávači

Tyto stránky mohou poškodit váš počítač.

Finanční důsledky poruchy, ke které došlo v sobotu v odpoledních hodinách našeho času, se sice nedají určit, ale i tak musely být některé weby zákonitě dotčeny. Určité ztráty by mohly hlásit hlavně internetové obchody, prodejci softwaru a další společnosti, které své podnikání svěřily do rukou webu a zákazníky lákají také díky SEO optimalizaci přes Google. Odhadnout, kolik potenciálních zákazníků bylo varováním před webovými stránkami daných společností odrazeno, nelze.

Sám Google přiznává, že problém netrval ani hodinu, někteří uživatelé však hlásí delší čas. Každopádně před sobotní pátou hodinou odpolední byly potíže vyřešeny.

I takto krátká porucha dala během okamžiku velký prostor ke spekulacím. Hovořilo se i o možném útoku na servery Googlu, k čemuž se přihlásilo hned několik skupin. Útok se zdál ale jako nepravděpodobný, což se brzy potvrdilo. Google na svém blogu celou situaci vysvětlil.

„Cože se stalo? Jednoduše došlo k lidské chybě,“ vyvrátil Google domněnky o útoku. Google pro svou funkci blokující závadné stránky, skrývající nebezpečí útoku, využívá zejména seznam sestavovaný organizací StopBadware.org, který sám doplňuje. Právě špatně provedená ruční aktualizace způsobila, že byly zablokované všechny webové stránky. Na seznam blokovaných webů se totiž dostal znak z URL adres „/“, který je používán u všech webových stránek. 

V této souvislosti může zmínit i web známého poskytovatele připojení Volný.cz. Zkuste si například v Opeře otevřít http://volny.cz. Velmi pravděpodobně uvidíte, že Volny.cz "je podvodný web" a přístup bude odepřen.

Tentokráte na vině ale není Google, ale pravděpodobně filtr společnosti HauteSecure (nicméně ta používá i definice Googlu). Volný již nějaký čas používá přesměrování z této adresy na web.volny.cz, ale zda je to kvůli této skutečnosti, těžko říct. Nicméně Opera web Volného blokuje již poměrně dlouho.

Telefónica O2 všem zákazníkům nabízí plnou verzi antiviru a firewallu zdarma

Společnost Telefónica O2 Czech Republic svým zákazníkům, kteří využívají internetové připojení přes ADSL nebo mají aktivovanou službu O2 Internet Mobil, připravila milé překvapení. 

Od včerejšího dne si tito klienti mohou zcela zdarma z jejích stránek stáhnout plnou verzi antivirového programu F-Secure Profi Antivir. Noví klienti dostanou instalační CD při podpisu smlouvy. 

Součásti bezpečnostního balíku je nejen antivirový program pro detekci virů a trojských koní, ale i firewall a antispyware. Zákazník s balíkem získává i technickou podporu. 

"Poté, co jsme v září zrychlili O2 Internet ADSL až na 8 Mb/s při zachování stejné ceny, přinášíme další výraznou a trvalou službu zdarma. S nárůstem využívání počítačů je stále aktuálnější otázka bezpečnosti. Uvědomujeme si, že bez řádného zabezpečení je přístup na internet stále riskantnější. Podceňovat tato rizika se nevyplácí. Našim zákazníkům díky programu F-Secure odpadne obava o zavirování jejich počítače, krádež hesel internetového bankovnictví,"uvedl Matts Johansen, výkonný ředitel pro marketing spotřebitelského segmentu. 

Více na www.internetbezpecne.cz.

Propouštění pokračuje. Philips ve velké ztrátě

Každým novým dnem se objevují zprávy o velkém propouštění ve světových firmách. Do červených čísel se ve čtvrtém kvartále dostala i společnost Philips, která oznámila, že propustí 6 000 svých zaměstnanců. Podobně v posledních dnech reagovala i společnost Texas Instruments, která se chystá rozvázat pracovní poměr se 3 400 pracovníky. 

Philips se do červených dostal poprvé od roku 2003 a ztráta ve výši 1,5 miliardy eur (41 miliard korun) předčila všechna pesimistická očekávání. Snižování počtu zaměstnanců by firmě mělo každoročně ušetřit asi 400 milionů eur (více než 11 miliard korun). 

Philips celosvětově zaměstnává 121 000 lidí.

Texas Instruments (TI), který se do povědomí většiny lidí dostal coby výrobce legendárních programovatelných vědeckých kalkulátorů a coby třetí největší výrobce polovodičů, začíná v období ekonomické nejistoty šetřit. Úsporná opatření odnese 3 400 zaměstnanců (TI celkově zaměstnává něco přes 30 000 lidí). 

TI požádá o předčasný odchod do důchodu 1 600 svých pracovníků a zbytku pošle výpověď. Společně s dalšími restrukturalizačními kroky by díky tomu texaská společnost měla ročně ušetřit 700 milionů dolarů. 

V roce 2008 čistý zisk společnosti Texas Instruments ve srovnání s rokem 2007 klesl o 27 procent na 1,92 miliardy dolarů. Za poslední čtvrtletí se však propadl o 86 procent na 107 milionů dolarů.

Flash Player na 99 % počítačů. Silverlight zatím prohrává

Společnost Adobe oznámila, že 99 % všech osobních počítačů obsahuje instalaci Flash Player. Nová desátá verze, která k vykreslování videa a efektů nepoužívá procesor, ale grafickou kartu, má podle odhadů v druhém čtvrtletí letošního roku mít 80% podíl na trhu. 

Multiplatformní program Adobe Air, jenž umožňuje vytvářet pomocí webových technologií HTML, Ajax, Flash či Flex pokročilé vizuálně bohaté aplikace, má být podle statistik nainstalovaný již na 100 milionech počítačů. 

Podle statistických výsledků RIAStats.com je přitom podpora konkurenční technologie Silverlight, jíž vyvíjí Microsoft, nainstalována jen na 17,5 % osobních počítačů. 

Windows 7 Beta 2 nebude. Blíží se „kandidát na vydání“

Společnost Microsoft oznámila, že testeři se nedočkají Windows 7 Beta 2. Dalším zkušebním sestavením nových Windows bude totiž už přímo Windows 7 RC, tedy Windows 7 „Kandidát na vydání“. Redmondská společnost tím potvrzuje svá dřívější slova, že verze beta bude jen jedna.

Šéf vývoje nových Windows, Steven Sinofsky, na blogu Windows 7 dále zdůrazňuje, že v žádném případě ještě nechce slibovat, kdy systém bude hotov, a také upozorňuje, že blogový zápisek nemůže být chápán jako oficiální oznámení.

Dalším milníkem k uvolnění finálních Sedmiček bude verze označená jako „kandidát na vydání“, který bude jen opravovat stávající chyby a problémy. Současná beta verze je totiž, co do počtu funkcí, kompletní. Sinofsky dále píše o tom, že zdrojové kódy finální verze se od RC už moc lišit nebudou ― opravovat se budou jen ta nejkritičtější místa, která budou odhalena na základě reakcí testerů.

Dále vysvětlil, že vydání Windows 7 není jen v rukou Microsoftu, ale taky ostatních partnerů v „ekosystému“, tj. výrobců počítačů (kvůli lepší ovladačům zařízení), softwarových firem (kvůli optimalizaci programů) a testerů. 

Podle partnerského blogu Micheala Bohlina (produktového manažera Windows) by RC verze měla být dostupná v dubnu a Windows 7 by měly být hotovy (ve fázi RTM, Ready-To-Manufacturer) ještě letos v říjnu.

2. 2. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...