Úvod > Články > Budoucnost sítí je u protinožců

Budoucnost sítí je u protinožců

Zdá se, že Austrálie na poli bezdrátových technologií předežene jak Japonsko, tak Koreu. Společnost Telstra, kterou ještě v nedávné době vlastnila australská vláda, využila poslední tři roky ke stavbě sítě, kterou nazvala „Příští G“. V současné době tato síť běžně dosahuje rychlosti přes 14 Mbit/s (download). V porovnání s tím jsou na tom Američané se svými 2 Mbit/s v sítích 3G opravdu špatně.

Díky těmto možnostem je dnes v Austrálii běžné využívat služby jako bezdrátový videostreaming nebo videochat na mobilních telefonech, což jsou aplikace, které si spojujeme spíše s asijskými giganty. Z ekonomického pohledu je však mnohem důležitější skutečnost, že síť Telstra již začíná startovat inovace mezi podnikateli a vývojáři.

Není divu, že šéf společnosti Telstra, Sol Trujillo, si pochvaluje: „Jsem přesvědčen o tom, že vysokorychlostní a téměř všudypřítomný bezdrátový broadband mění pravidla hry. Změnil pravidla pro naší firmu, změní pravidla pro tento průmysl a změní pravidla pro celou ekonomii.“

Jednu z nových aplikací již úspěšně prodává firma Momentum z Melbourne. Jedná se o využití sítě Telster k streamingu živého videozáznamu z přenosných periférií. Tuto možnost zatím využívají zejména nemocnice a policie. CEO firmy Momentum, Adele Whish-Wilsonová připomíná, že firma využívá všudypřítomnosti sítě Telstra, což je zvláště v Austrálii, kde existují velké oblasti, kde není ani Wi-Fi ani WiMax, důležité. Pro sanitky nebo policejní auta je v těchto případech možnost propojení s ústředím velice důležitá.

Trujillo, který byl dříve CEO společností U.S. West a France Orange, musel v roce 2005 při příchodu výrazně změnit firemní politiku. Firma ztrácela zákazníky i podíl na trhu a Trujillo vsadil na myšlenku, že pokud firma nabídne ultrarychlé bezdrátové připojení, zákazníci budou ochotni platit víc a budou využívat více funkcí nežli jen prosté telefonování.

Firma investovala do vybudování nové sítě kolem 1,1 miliardy australských dolarů, od jejího spuštění každý rok investuje další stovky miliónů do expanze pokrytí. Pro příští rok Telstra plánuje zrychlení přenosu dat na 21 Mbit/s. A zdá se, že sázka vyšla – za poslední dva roky se příjmy od jednoho zákazníka zdvojnásobily.

Ve Spojených státech mezitím jednotliví poskytovatelé mluví o plánech na přechod na systém 4G, který by měl dosahovat rychlosti až 50 Mbit/s. Sprint spustil první verzi této sítě (síť využívá technologii WiMax) v městě Baltimore, rychlost se ale pohybuje mezi 2 a 5 Mbit/s. Konkurenční Verizon a AT&T zase sázejí na standard LTE (Long Term Evolution). Všechny firmy se ale shodují v tom, že na síť 4G si ještě několik let počkáme.

6. 2. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...