Úvod > Články > Nejlepší aplikace pro váš USB flash disk

Nejlepší aplikace pro váš USB flash disk

Flash disky se dnes stávají součástí základního vybavení každého, kdo pracuje s počítači a pohybuje se mezi více stanicemi. Kromě dat je možno na flash disky nainstalovat i aplikace a mít tak výběr svých nejoblíbenějších programů vždy po ruce. Dnes vám ukážeme přehled těch nejvyužitelnějších aplikací pro váš USB flash disk.

O technologii U3 jsme se zmínili před časem v samostatném článku. V jiném textu jsme se zase seznámili s možností, kterak se obejít bez flash disku úplně. Dnes na tyto články navazujeme přehledem programů, které si na svůj flash disk můžete nainstalovat. Podstatné je, že se nemusí zrovna jednat o flash disk s podporou technologie U3, tu lze nahradit i jiným obslužným softwarem. Pokusíme se vybrat pouze ty nejvyužitelnější programy, které jsou navíc v bezplatných licencích. Máte-li flash disk o dostatečně velké kapacitě, pak lze na něj nahrát mnoho užitečných programů a utilit a ještě ponechat dost místa pro přenos dat.

Uspořádání aplikací na flash disku

Přenosné aplikace se instalují poměrně snadno, jsou uzpůsobeny k instalaci na flash disk nebo k pouhému nakopírování. Pokud ale chcete nainstalovat více než jednu aplikaci, pak je vhodné využít nástroj k organizaci aplikací, jakési přenosné Start menu. Důvodem je rychlý přístup po zasunutí flash disku do počítače ke každé aplikaci nebo i k souborům. V opačném případě byste museli hledat jednotlivé spustitelné soubory ve struktuře flash disku. Zajímavé řešení poskytuje bezplatný program PStart, který vytváří na flashku startovací nabídku, navíc poskytuje i další užitečné informace o využití flash paměti.

Internetové prohlížeče

Firefox Portable – Aneb zavedená klasika. Jde o plnohodnotnou verzi oblíbeného internetového prohlížeče Firefox ve verzi 3.0.4, která je určená především pro použití na USB klíčenkách a dalších přenosných zařízeních. Tento prohlížeč po sobě nezanechává po použití žádné stopy (cookies, historii, hesla, atd.) a není třeba jej instalovat.
OperaUSB – Pro ty z vás, kteří využívají Operu, existuje její klíčenková modifikace, která vám poskytuje komfort, rychlost a bezpečnost poslední verze klasické „stolní“ Opery. Kromě jiného obsahuje také vestavěný e-mailový klient.

Multimédia

CDEx – Velmi účinný nástroj pro grabování audio CD do komprimovaných formátů. Jde o freeware, který spolupracuje s databází skladeb na internetu, obsahuje přehrávač a dokáže také konvertovat jednotlivé komprimované hudební formáty mezi sebou.
DeepBurner – Přenosná bezplatná aplikace pro vypalování CD a DVD. Chcete-li mít na své klíčence vypalovací software, pak jde o jasnou volbu. Mimo jiné obsahuje také nástroj pro tvorbu jednoduchých obalů na CD i DVD.
Portable DVD Shrink – Klasický nástroj pro grabování a úpravu DVD filmů do komprimovanější podoby s možností osekat jazykové mutace audia či odstranit nepotřebné titulky, zkrátit film, odstranit menu apod.
mp3DirectCut – Velice šikovný nástroj určený pro přímou editaci souborů MP3. Umožňuje odebírání částí nahrávek, změny hlasitosti, rozdělování a další funkce bez nutnosti dekomprese MP3 do PCM formátu.
MPlayer Portable – Aplikace MPlayer je dostupná jak pro váš počítač, tak pro klíčenku ve verzi Portable. Jde o sofistikovaný a oblíbený přehrávač různých multimédií.

Grafické nástroje

GIMP Portable – Populární grafický editor známý dříve z Linuxu, ale nověji také z Windows. Pokud jste pronikli do jeho tajů a rozhraní, pak můžete na svůj flash disk přidat jeho přenosnou variantu.
FastStone Image Viewer – Prohlížeč obrázků distribuovaný bezplatně, který kromě prohlížení zvládá i základní úpravy obrázků.
IcoFX – Bezvadný editor ikon, který mimo jiné dokáže převést klasický obrázek do podoby ikony.
IrfanView – Klasický prohlížeč a editor obrázků, který využívá mnoho lidí. Podporuje obrovské množství obrázků, klávesové zkratky, převody formátů, jednoduché ovládání. Výhodou je také rychlý start.

Bezpečnost

avast! Virus Cleaner – Antivirový nástroj, pomocí kterého můžete odstranit vybrané viry z vašeho počítače. Nejde sice o nejrychlejší nástroj pro odvirování počítače, ale je účinný a hlavně zdarma.
HijackThis – Program je zaměřen na nalezení a případné odstranění nastavení systému Windows a prohlížečů, které používají některé programy pro vynucení pozornosti na svoje stránky. Jedná se například o nastavení položek registrů, nastavení domovské a vyhledávací stránky apod.
KeePass – Šikovný program na uložení celé databáze hesel. Hesla se těžko pamatují, ale díky tomuto programu je budete mít vždy při sobě. Přístup do programu je šifrován, velice šikovná bezpečnostní utilita.

Systémové nástroje

HiJackFree – Skvělý a bezplatný program pro řízení procesů spouštěných společně se startem MS Windows. Umožňuje nám povolovat nebo zakazovat spouštění programů a editovat registry.
MemTest – Program na ověření stability operační paměti a systému.

Kancelářský software

AbiWord Portable – Bezplatná náhrada za MS Word, podporuje formáty DOC a RTF, dále dokáže pracovat s HTML stránkami. Jako základní náhrada standardního řešení od firmy Microsoft je AbiWord dostačující.
OpenOffice.org Portable – Bezplatný kancelářský balík aplikací, který slouží stejně dobře jako MS Office. Tuto portable verzi lze mít vždy s sebou, textový editor dokáže zpracovat drtivou většinu formátů včetně PDF, tabulkový zase splňuje všechny pokročilé funkce MS Excel. Tento přenosný balík aplikací patří k tomu nejlepšímu, co si na klíčenku můžete nainstalovat.
PDFproducer – Program pro základní převod textových dokumentů do PDF.

Komunikace

Pidgin Portable – Multiprotokolový IM klient pro sítě ICQ, AOL Instant Messenger, MSN Messenger, Yahoo! a další.
Miranda IM Portable – Další z řady multiprotokolových IM klientů. Mirandu lze navíc rozšířit pomocí řady pluginů nebo stáhnout už upravenou speciální verzi.
QIP – V Čechách patrně nejoblíbenější alternativní klient pro síť ICQ. Existuje ve verzi pro mobil a také jej lze nainstalovat na flash disk.
Skype Portable – Opět transformace oblíbené aplikace do přenosné podoby. Zatím je Portable Skype funkční pod systémy MS Windows 98 až Vista.

Další zdroje informací

Hledáte-li další aplikace pro vaši klíčenku, pak navštivte například tento web, kde je mimo jiné seznam zajímavých freeware aplikací a dále návody, jak je instalovat. Zalovíme-li v zahraničních vodách, pak lze zavítat na tento portál s přenosnými aplikacemi.

13. 2. 2009

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...