Úvod > Články > Sbohem PC

Sbohem PC

Podle nejnovějších trendů se zdá, že zvoní umíráček klasickému PC (a Macovi, když jsme u toho), současně ale bude zvonit v kapsách poskytovatelů broadbandu. Počítače totiž nahradí služby.

To neznamená, že počítače nebudou, natolik milujeme naše iTunes nebo YouTube, což bez skladišť plných serverů přežvykujících naše data, nepůjde. Stále více ukazatelů ale naznačuje soumrak klasických počítačů. Můžeme začít s prodejem, prakticky každému výrobci silně poklesl prodej, Intel hlásí pokles zisků o 90 procent a pokles ohlásil i nezničitelný Microsoft. Trpí i mobilní telefony, nicméně na dražším konci spektra stále existuje nadšení – iPhone, BlackBerry i Palm Pre se těší přízni.

I velké firmy začínají měnit zaměření. Hardwarový gigant Dell, který se již delší dobu marně snaží vrátit na výsluní, bude příští týden na setkání s desítkou nejvýznamnějších nákupčích velkých firem propagovat zcela revoluční myšlenku: jak dokázat víc s menším počtem počítačů. Z pohledu prodejce železa to zní poněkud sebevražedně, ale Dell prostě sází na to, že budoucnost není v prodeji dalšího a dalšího hardwaru, ale v prodeji rad, jak současné možnosti lépe využít.

Mezitím ti, kteří na služby vsadili již dřív, dosahují v dnešní krizové době nečekaných úspěchů. IBM se může chlubit 12 procentním nárůstem, což se dnes blíží zázraku. Proč? Úspěchy má divize služeb, která využívá firemní technologie. Divize hardwaru dokázala 20 procentní ztrátu.Salesforce, nabízející on-linové obchodní služby, prokázala 43 procentní zvýšení zisku.

Ostatně Marc Benioff, CEO firmy Salesforce, to vloni v listopadu řekl docela jasně: „V dnešní ekonomické situaci zákazníci nepřijdou s šekovou knížkou a nenakoupí horu databází nebo serverů. Koupí si službu.“

Pro veřejnost to znamená rychlý přesun k levnějším digitálním hračkám. Ještě nedávno jsme byli v nekonečném cyklu – nové a nové programy (a operační systémy od Microsoftu byly tím nejklasičtějším příkladem) nás nutily nakupovat další, výkonnější počítače a procesory. V několika případech se znechucení zákazníci snažili bránit žalobami. Dohodu výrobců počítačů, softwaru a Intelu se ale nikdy nepodařilo prokázat. Občas jsme kupovali oprávněně, nové programy skutečně umí výrazně víc a někteří z nás to opravdu potřebují. Minimálně stejné procento ale nepotřebuje počítač k ničemu náročnějšímu nežli k rejdění po dálavách internetu, posílání e-mailů a nějaké té fotoeditaci. A těm by počítačový dědeček z počátku tohoto tisíciletí stačil.

Je tedy docela možné, že již brzy budeme místo počítačů kupovat víc chytrých mobilů a netbooků. Výrobci hardwaru sice nadšeni nejsou a nebudou, pokud se ale včas otočí a začnou nabízet levné periférie, o kšeft nepřijdou. Někteří již naskakují do vlaku, Microsoft vážně uvažuje o nabízení příštího balíku Office jako on-linové aplikace, kde bychom si kupovali čas, který s programem budeme trávit.

Pro společnosti to bude znamenat další zvýšení outsourcingu. Výhody jsou jasné – místo velkého oddělení IT, nákupu hardwaru a softwaru a nekonečné snahy donutit to všechno k práci, se o všechno tohle bude starat druhá firma. A nejedná se o fantazii ale o realitu, IBM již přiznává, že outsourcing v oblasti IT za poslední čtvrtletí vzrostl o 34 procent. K tomu všemu ale bude nezbytný skutečně všudypřítomný a přitom mnohem rychlejší broadband.

Samo o sobě to ale nenastane. Vedle změn v oblasti hardwaru budou jednotlivé země muset výrazně přebudovat své broadbandové sítě. Bude nutné přestat žárlivě koukat přes velkou louži na asijské tygry (Korea a Japonsko) a nově také na Austrálii, přestat uvažovat v horizontu „někdy“ a začít makat na tom, aby to „někdy“ bylo spíše „zítra“.

11. 2. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...