Úvod > Články > Microsoft dále ztrácí uživatele. Podíl Windows klesá

Microsoft dále ztrácí uživatele. Podíl Windows klesá

Podíl operačního systému Windows (v různých verzích) neustále klesá. Pokles je vidět zejména na severoamerickém a západoevropském trhu, kde se velké oblibě těší počítače společnosti Apple, na nichž je nainstalován operační systém Mac OS X.

Pro Microsoft z hlediska statistiky to nejsou příznivé roky, podíl Windows klesá neustále, navíc teď firma musí čelit problémům kvůli nižším ziskům a propouští 5 000 zaměstnanců.  

Historický propad podílu Windows na osobních počítačích nastal loni v listopadu. Údaje zpracované společností Net Applications ukázaly, že vůbec poprvé v novodobé historii se Windows propadly pod 90% podíl na trhu. Za měsíc listopad použilo k brouzdání internetem Windows 89,62 % uživatelů ― ač toto číslo jasně říká, že Windows stále s přehledem vládnou, v kontextu událostí posledních let ale toto číslo není pro Microsoft nikterak povzbudivé. Pozice Windows není neotřesitelná.   

Někteří komentátoři se sice pokoušeli podíl nižší než 90 % vysvětlit různě ― od chyby v měření až k sezónnímu výkyvu ―, ale příčina, jak se zdá, bude daleko hlubšího rázu.  

Jestliže by totiž uvedené číslo bylo „náhodné“, způsobené chybou v měření či zpracování nebo bůhví čím, trend by se v následujícím měsíci měl otočit. To se však nestalo. I v dalším měsíci se v číslech odrazil propad Windows. A v lednu přišel další. Podíl opět poklesl.  

Současná čísla vypadají následovně: jestliže v listopadu podíl Windows činili 89,62 %, v prosinci to bylo 88,68 % a v lednu 88,26 %. Mezi listopadem a prosincem se tedy Windows propadly o jeden procentní bod, což je dost velká změna. Jestliže se nestane něco výjimečného, dá se očekávat, že jejich podíl bude za únor ještě nižší ― dost možná klesne pod 88 %.  

Windows Vista a přechod k Mac OS X

Ještě ke konci roku 2006 přitom operačnímu systému Windows patřilo 94 % trhu. Zbylých 6 % si rozdělily další platformy, od Mac OS X, přes Linux až k různým mobilním zařízením či herním konzolám. Za dva roky Windows ztratily nějakých 6 procentních bodů. Propad se nejvíce odrazil na vzestupu Mac OS X od Applu.  

Dříve skoro mrtvá firma tak zažívá velký rozkvět ― vždyť jako jeden z mála počítačových gigantů i přes probíhající ekonomickou recesi zůstal v kladných číslech. Její příjmy i čistý zisk dosáhly rekordních hodnot, prodává rekordní počty mobilních telefonů, přehrávačů i počítačů. Více v článku Velké propouštění ve firmách. Černé dny Microsoftu a zář Applu

Citelný pokles podílu Windows jde jednoznačně na triko systému Windows Vista. Od jejich vydání (počátek roku 2007) sice jejich podíl takřka rovnoměrně roste (v lednu činil skoro 22,5 %), ale pro řadu  uživatelů Vista znamenala a znamená zklamání a rozhořčení (teď, když jsou na obzoru Windows 7, o tom hovoří už i sám Microsoft). To mělo za následek přechod uživatelů na konkurenční platformy ― zejména Mac OS X.  

Během dvou let, co jsou na trhu Windows Vista, se jeho podíl zvýšil o skoro 70 %, v současnosti jej na globálním trhu (ovlivněném hlavní severoamerickým kontinentem) používá bezmála 10 % lidí s přístupem na internet (9,93 %, leden). Marketing Applu byl sice vždy skvělý, ale zdá se, že medvědí práci odvedly opravdu samy Windows Vista. 

Kouzlo Windows 7

Je-li něco, co v posledních týdnech a měsících plní stránky IT časopisů a zaplavuje web, jsou to informace o Windows 7. Připravovaný systém, jenž byl v lednu vydán ve fázi beta k veřejnému testování, je uživateli dlouho očekáván. Jestli nakonec finální podoba nových Windows naplní jejich očekávání, se uvidí, každopádně Windows 7 se testerům líbí. Sedmičky slibují rychlejší práci, lepší odezvu systému, nižší nároky a efektivnější správu systémových prostředků apod., což znamená, že by měly být vyřešeny ty problémy, na které si uživatelé nejvíce stěžují u Vist a jež řadu lidí přiměly k migraci na konkurenční operační systémy, potažmo odradily od upgradu.  

Úspěch testovacího sestavení Windows 7 lze vypozorovat i ve statistických údajích. Podle čísel společnosti Net Applications si během krátké chvíle získaly měřitelný podíl na trhu. Microsoft je oficiálně uvolnil v první půlce ledna, ale už za pár dní se jejich denní podíl (během pracovních dní) vyšplhal na lichotivých 0,14 %. Logicky nejvíce byly používány během víkendů, kdy dosáhly maximálního podílu 0,22 %. Po zprůměrování se jejich podíl za měsíc leden ustálil na 0,10 % (z toho lze usoudit, že ne všichni testeři je zkoušeli po celý leden, pro určitou skupinu uživatelů byly Windows 7 Beta záležitostí jen jednoho odpoledne).  

Souhrnné údaje

Pro lepší orientaci stojí za to uvést všechny dostupné údaje o operačních systémech. Nejpoužívanějším systémem jsou stále Windows XP (a dlouho ještě i zůstanou), které si ve světě drží podíl přes 63 %. Linuxové systémy na osobních počítačích se pohybují stále pod hranicí 1 % ― zajímavé je, že na záda jim dýchá iPhone, mobilní telefon od Applu, který v lednu k procházení webu použilo půl procenta všech online uživatelů. Více ukáží dva následující obrázky.  

První ukazuje operační systémy dle výrobce, druhý podíly jednotlivých verzí.  

os_graf_leden09.jpg

OS 

Webové prohlížeče ― Opera opravdu potřebuje Evropskou komisi

Na závěr článku ještě doplňující informace ohledně zastoupení webových prohlížečů. Nadvláda Internet Exploreru přetrvává, byť jeho podíl již není tak drtivý, jak tomu bývalo, nebo jak je tomu v případě Windows.  

Ve světě je sice podstatně používanější než u nás (svět skoro 68 %, u nás zhruba 54 %), ale jeho podíl padá na úkor Firefoxu, který koncem roku poprvé pokořil hranici 20 %. V lednu jej používalo 21,5 % uživatelů (u nás zhruba 37 %). 

 

Pořád špatně je na tom prohlížeč Opera. Ten se ve světě stále nemůže dostat ani přes hranici jediného procenta ― možná i to je důvodem, proč se Opera Software ASA snaží svůj prohlížeč do Windows dostat přes Evropskou komisi, která prohlásila, že Microsoft integrací Internet Exploreru do Windows porušil pravidla hospodářské soutěže Evropské unie (více v článku Microsoft může za Internet Explorer tvrdě zaplatit. Ale co z toho?). 

19. 2. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...