Úvod > Články > Lattitude z dílny Google

Lattitude z dílny Google

Americký gigant Google rád překvapí. Novinkou by měl být start programu s názvem Lattitude, který by měl uživatelům mobilních telefonů umožňovat přehled nad tím, kde v dané chvíli jsou nejbližší přátelé.

Podle vyjádření mluvčího firmy Google nejde o žádnou novodobou podobu Velkého bratra, ale o možnost nalézt kamaráda, který je náhodou poblíž, případně umožnit informaci o tom, kde je manžel nebo dítě. Informaci totiž získáme (nebo poskytneme) jen o těch známých, které uložíme do zvláštního seznamu. Je tak možné třeba zjistit, že kamarád se již blíží k hospodě, případně jak je ještě daleko. Odpadne tak neustálé telefonování o tom, že už jedu.

Ochrana soukromí je dána tím, že se do systému musíme nejdřív přihlásit. I tak ale můžeme poskytovat jen informace o tom, ve kterém městě jsme, a detaily si nechat pro sebe. Celý systém dále podtrhuje to, jak moc je Google fixován na mapy. Nebyla by to ale společnost Google, kdyby někde v pozadí nebyly peníze. Google ostatně přiznává, že v budoucnosti hodlá na této aplikaci vydělávat. Pravděpodobně se bude jednat o cílené reklamy, které budeme na mobil dostávat podle naší okamžité lokality.

Lattitude je součástí firemní aplikace Maps for Mobile, ale může být využita i z upravené stránky iGoogle. Jako bývá zvykem, na začátku bude Lattitude fungovat jen na mobilech Blackberry, mobilech pracujících s operačním systémem Windows Mobile 5 a víc a na chytrých mobilech od Nokie. Samozřejmě se nezapomnělo ani na G1 mobil s platformou Android, majitelé iPhonu či iPod Touch si chvíli počkají. Ve chvíli, kdy tato aplikace pojede naplno, bude prý fungovat ve 27 zemích.

Celý systém využívá kombinování informace z GPS a blízkosti věží a bezdrátových sítí. Tím je dosaženo mnohem přesnějšího a hlavně automatického přístupu, nežli byl ruční postup využitý ve službě Dodgeball, kterou Google v lednu zrušil. Několika menším společností nabízí podobnou službu, jen namátkou lze připomenout BrightKite, Tripit nebo Loopt.

Systém ale umožňuje i zalhat. Nejenže si můžeme nastavit informaci tak, aby někteří členové „bratrstva“ náš mobil neviděli, ale můžeme se zneviditelnit úplně. A pokud ani tohle někomu nestačí, manuálně můžeme do systému nastavit jinou, nepravdivou informaci. Systém by nás měl automaticky upozornit ve chvíli, kdy je někdo z našich přátel nablízku, ale i to lze u některých osob vypnout. A tak se zdá, že Google tentokrát myslel spíš na vlastní budoucí příjmy nežli na něco, co zákazník opravdu potřebuje. 

6. 3. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...