Úvod > Články > Metrosítě nedají pokoj

Metrosítě nedají pokoj

Metrosítě se na stránkách tisku objevují s nečekanou pravidelností. Optimistické předpovědi a krátkodobé úspěchy pravidelně střídají krachy a negativní prognózy. A vždy ve chvíli, kdy už to vypadá na úplně poslední závěry, objeví se zprávy o tom, že je všechno přesně naopak.

Metrosítě přilákaly v posledních 5 letech desítky firem a radnic, málokdy z toho ale vzniklo komerčně použitelné a úspěšné řešení. Na těchto sítích si vylámaly zuby i velké firmy, jako je třeba Earthlink, ztroskotal i gigantický Google. Dnes se objevuje malá firma Meraki ze San Francisca, která vznikla jako výsledek výzkumného projektu slavné MIT. Meraki se snaží o jiný přístup.

Firma nabízí městům či velkým podnikům malinké sítě v hodnotě 10 000 dolarů, takže radnice nemusí hledat milióny dolarů. Součástí balíku je 50 routerů a detailní istrukce, jak síť vybudovat. CEO firmy Sanjit Biswas tvrdí, že potřeba přístupu k internetu je stále vyšší a zcela nezávislá na hroutících se ekonomiích rozvojového světa. Jedinou změnou je prý to, že lidé chtějí chytřejší způsoby, jak sítě budovat.

Tato myšlenka se očividně líbí, do kas firmy Meraki se zatím dostalo nejméně 25 miliónů dolarů z kapes nejrůznějších investorů včetně již zmiňovaného Googlu. Proč Google podporuje firmu, která se snaží prosadit něco, v čem samotný Google selhal? Odpověď je jednoduchá, pokud bude přístup k internetu ultralevný nebo dokonce zadarmo, na reklamách založená obchodní strategie firmy Google bude dále vzkvétat.

Meraki, která byla založena v roce 2006, tvrdí, že její routery již fungují v 125 zemích světa včetně Islandu, Chile a Samoi. V samotném San Franciscu firma Meraki své sítě vybudovala v některých blocích a menších komunitách.  Zatímco tam se jedná spíše o ukázku toho, co firma dovede, většina komerčních úspěchů zatím přichází ze zahraničí.

Samotný princip funguje relativně jednoduše. Škola nebo blok domů si koupí patřičný počet routerů a naistaluje je jak uvnitř, tak na střechách. Každý čtvrtý nebo pátý router musí být připojen k DSL nebo kabelovému modemu (o to se musí postarat zákazník). Když se celý systém spustí, routery vytvoří miniaturní mesh network. Meraki tvrdí, že systém sestaví prakticky každý i bez pomoci odborníků.

Sdružení malých obchodů z Cambridge Harvard Square Business Association se před půl rokem rozhodlo systém Meraki vyzkoušet.  Za pouhých 20 000 dolarů se podařilo vytvořit síť, která pokryje 48 akrů, které asociace pokrýt potřebuje. Od založení již tuto síť využilo 28 000 lidí. Pro porovnání – nedaleký Boston se již několik let snaží o vytvoření metrosítě pro celé město, po investici 20 miliónů dolarů síť funguje jen v malé oblasti v centru města.

18. 3. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.