Úvod > Články > Privatizace Telecomu se odkládá, ředitelem bude Stanislav Gross

Privatizace Telecomu se odkládá, ředitelem bude Stanislav Gross

Ani třetí pokus o privatizaci Českého Telecomu neskončí úspěšně. Tentokrát není důvodem neschopnost politiků udělat včasné rozhodnutí, ale snaha o elegantní vyřešení problémů soukromých financí ministerského předsedy a s tím související vládní krizí.

Mezi vlivnými sociálními demokraty a jejich kamarády je dlouhodobě velký zájem o lukrativní místa v podnicích ovládaných státem. Na personální záležitosti má však již několik let hlavní vliv prakticky jen Stanislav Gross. Současný ministerský předseda pomohl mnoha kamarádům (například Tvrdík, Kadlec, Antl a mnoho dalších) k umístění do lukrativních pozic, které by za normálních okolností neměli žádnou šanci získat. Vzhledem k nezadržitelně blížícímu se konci politické kariéry se ministerský předseda rozhodl, že je nejvyšší čas poohlédnout se po zajímavém místě také pro sebe.

Rozhodování však nebylo snadné. Prakticky všichni šéfové státem ovládaných podniků mají s ministerským předsedou alespoň formálně oboustranně velmi dobré vztahy a tak pro získání jejich místa musí ministerský předseda svůj přístup radikálně změnit. S podobnými praktikami vůči bývalým spolupracovníkům, mnohými lidmi nazývanými „podrazy“, má Stanislav Gross slušné zkušenosti z minulosti. Potvrdil si je například při volbě prezidenta, při pádu bývalého předsedy vlády nebo při odvolání bývalého eurokomisaře. Složitější je však jiná věc. Jednou z nejlukrativnějších pozic ve státem ovládaných firmách je místo ředitele Českého Telecomu. Společnost by však měla v nejbližších dnech získat nového majitele státního podílu (jasným favoritem je španělská Telefonica), a proto se reálně předpokládá, že nový většinový majitel si do firmy dosadí svého ředitele. Variantou mohlo být, že k podmínkám privatizace bude dodatečně přidáno udržení Stanislava Grosse na ředitelském místě Telecomu po dobu alespoň pěti let. Poradci ministerského předsedy otestovali tuto možnost u všech účastníků privatizačního tendru a zjistili, že všichni navrhli radikální snížení nabídkových cen minimálně o 50% a zástupce jednoho operátora dokonce prohlásil, že v takovém případě nejsou ochotni zaplatit nic a pro variantu majetkového vstupu do Telecomu s Grossem naopak budou chtít od státu kompenzaci v řádu miliard Kč. Pro sociální demokracii by bylo těžko politicky přijatelné, aby se v novinách objevily titulky typu „Problém Grosse vyřešen za 40 miliard Kč“.

Jediným možným řešením jak instalovat Grosse na místo ředitele Telecomu tak zůstalo odložení privatizace firmy na neurčito, o čemž má navzdory očekávání analytiků v nejbližších dnech rozhodnout rozpadající se vláda. Jakmile se tuto informaci novináři dozvěděli, chtěli od stávajícího ministerského předsedy vysvětlení. Ten však svým oblíbeným způsobem novinářům utekl. Reagoval však prostřednictvím svého nejnovějšího komunikátoru na následující SMS dotazy.

Myslíte si, že máte dostatečné předpoklady k řízení Českého Telecomu?
Určitě ano. Když se stal Jarda Tvrdík šéfem ČSA, nikdo mu také nevěřil z takových malicherných důvodů jako je absence zkušeností a neznalost cizích jazyků. Letadla ČSA však stále létají. Ujišťuji vás, že telefony budou fungovat i za mého vedení. K telefonování Telefonicu nepotřebujeme.

Jaké změny mohou očekávat zákazníci Českého Telecomu?
Je velká chyba, že v nabídce portálu Starzone chybí pěkné písničky Františka Janečka. Dále bych chtěl, aby firma vydělávala na internetovém obchodování. Zde mně určitě pomůže moje manželka, která tímto způsobem vydělávala dokonce více než byl můj ministerský plat.

Jak se budou na Váš přestup dívat voliči?
Určitě to přivítají. Vždy jsem chtěl všem lidem rozdat co nejvíce peněz a teď to mohu učinit prostřednictvím snížení telefonních účtů celému národu. Nikdy mně nešlo o teplé místečko a už vůbec ne o můj osobní prospěch. Myslím to upřímně.

V této souvislosti připomeňme, že ministerský předseda se podílel na rozhodování o finančních podmínkách pro stávajícího ředitele Českého Telecomu a tak dobře ví, že jeho plat se pohybuje v desítkách miliónů korun ročně

Podle blízkých spolupracovníků premiéra, kteří si nepřáli být jmenováni, bude příjem ředitele Českého Telecomu pro současného ministerského předsedu plně postačující a Stanislav Gross tak již nebude nucen hledat více či méně legální dodatečné příjmy. Sociální demokracie tak s umravněným Grossem získá zpět část svých voličů a po vyhraných volbách zruší privatizaci Českého Telecomu definitivně. Ihned po té bude následovat schválení zákona o doživotním umístění Stanislava Grosse v ředitelském křesle Telecomu a znovuzavedení monopolu Českého Telecomu na hlasové i datové služby. Současný ministerský předseda tak s politickými ambicemi definitivně skončí a již nikdy nebude snižovat sociální demokracii volební preference.

1. 4. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.