Úvod > Články > Microsoft ustoupil: Internet Explorer půjde „odinstalovat“

Microsoft ustoupil: Internet Explorer půjde „odinstalovat“

A další novinky uplynulých dní: U:fon zažil velký výpadek sítě ― Seznam filtruje nevhodný obsah ve výsledcích vyhledávání ― Service Pack 2 RC pro Visty ke stažení ― a více...

Síť U:fonu postihl velký výpadek

V pátek 6.března v ranních hodinách postihl síť operátora U:fon masivní výpadek. Zákazníkům nefungovaly hlasové ani datové služby. Postiženi byli zákazníci v několika regionech Čech včetně Prahy, na území Moravy síť fungovala bez problémů.

Podle vyjádření společnosti Mobilkom, která síť U:fona provozuje, byla příčinou výpadku aktualizace softwaru na síťových prvcích.

Ještě v pátek večer společnost v tiskové zprávě uvedla, že síť je dostupná 90 % zákazníků, které výpadek postihl.

"Technický tým zodpovědný za kvalitu a funkčnost sítě je plně alokován a pracuje celý den na restartu všech základnových stanic v Čechách. Po dávkách se nám daří postupně uvádět zpět do provozu U:fonovy služby. V tuto chvíli jsou dostupné již pro 90 procent zasažených zákazníků a usilovně pracujeme na kompletním odstranění vzniklé situace," uvedl výkonný ředitel pro technologie a síť mobilního operátora U:fon Zdeněk Bílek.

Síť se podařilo obnovit v noci na sobotu. Generální ředitel Peter Hall slíbil, že firma bude zákazníkům výpadek kompenzovat.

Windows 7: Internet Explorer a další aplikace půjdou vypnout

Společnost Microsoft potvrdila, že některé důležité součásti Windows 7 půjdou vypnout. Několik testerů totiž už dříve veřejně prohlásilo, že tato možnost již existuje v novém testovacím sestavení tohoto připravovaného operačního systému.

Microsoft překvapivě rozšířil seznam funkcí, které je možné ve Windows vypnout. Do nabídky „Funkce Windows“, jež uživatel může v systému zakázat, se dostal i Internet Explorer, kvůli němuž je s ním v Evropě vedeno další antimonopolního řízení.

Na seznam vypnutelných funkcí přibyly následující součásti Windows:

  • Windows Media Player
  • Windows Media Center
  • Windows DVD Maker
  • Internet Explorer 8
  • Windows Search
  • Handwriting Recognition (Rozpoznání rukopisu)
  • Windows Gadget Platform (platforma pro miniaplikace)
  • Fax a Skener
  • Prohlížeč XPS a služby (včetně Virtual Print Driver)

Už při zahájení řízení s Microsoftem kvůli integraci Internet Exploreru bylo jasné, že ať Evropská komise nad tím vyřkne jakýkoli verdikt, nebude technicky možné, aby tento prohlížeč ze systému zmizel. Důvodem je, že jeho součástí používá řada dalších aplikací systému a i aplikace jiných výrobců. Microsoft nyní možnost „odinstalování“ vyřešil šalamounsky ― po jeho vypnutí nebude v systému vidět, nenačte jej ani operační systém a nijak k němu nebudou mít přístup ani uživatelé. Zároveň zůstává zachováno jeho API (jako i dalších programů na seznamu k vypnutí), čímž se zaručí funkčnost programů, které jsou na něm závislé.

Zítra Microsoft vydá záplaty. Bezpečnostní chybu v Excelu však neopraví

Společnost Microsoft v rámci pravidelného vydávání záplat a aktualizací pro systém Windows a další své produkty vydá celkem tři bezpečnostní opravy, z čehož jedna nese označení jako „kritická“. Překvapivě mezi nimi nebude záplata pro díru v programu Excel z balíku MS Office, díru přitom v současnosti zneužívají útočníci.

Záplata s označením kritická bude opravovat díru v systémech Windows různých verzí (Windows 2000/XP/2003/Vista/2008). Detaily a informace, čeho přesně se opravy týkají, však chybí.

Zapněte si automatické aktualizace nebo navštivte stránku Windows Update, pokud chcete systém aktualizovat.

Seznam filtruje nevhodný obsah

Česká jednička mezi vyhledávači hlásí podstatnou změnu v zobrazování výsledků vyhledávání. Automaticky filtruje nevhodný obsah (s lechtivým podtextem), pokud uživatel primárně tento obsah nehledá. Měl by se tak vyhnout situaci, kdy mu vyhledávač ve výsledcích ukáže stránky zcela jinak tématické laděné, než na jaké se chce dostat.

„Cílem je vytěsnit z hledání vulgární a erotický obsah na dotazy, u kterých uživatel takový obsah neočekává, a tak jej nevhodný obsah může pohoršovat,“ píše se na blogu fulltextového týmu.

„Detekování "neslušných" dotazů funguje automaticky a ve vyhledávání je bez označení. Současně existuje možnost filtr ovlivnit pomocí parametru v URL adrese.“

Příklad:

http://search.seznam.cz/?q=fotky+kamaradek (filtr funguje automaticky, stejné jako s parametrem &safe=auto)

http://search.seznam.cz/?q=fotky+kamaradek&safe=no (filtr je vypnutý bez ohledu na vyhodnocení dotazu)

http://search.seznam.cz/?q=fotky+kamaradek&safe=yes (filtr je zapnutý a do SERP nejsou zařazeny nevhodné stránky bez ohledu na zadaný dotaz)

Druhý servisní balík (RC) pro Windows Vista ke stažení

Společnost Microsoft pro veřejné testování uvolnila druhý servisní balík pro systémy Windows Vista a Windows Server 2008. Service Pack 2 je ve fázi RC (kandidát na vydání), takže se jej nedoporučuje instalovat na hlavní pracovní počítače. Testeři i z řad široké veřejnosti si jej však mohou osahat a Microsoft upozornit na jeho nedostatky a problémy, které by mohl způsobovat.

Balík je dostupný v pěti hlavních jazycích, čeština tedy ještě chybí. Podporována je angličtina, francouzština, němčina, japonština a španělština.

Zájemci si mohou DVD obraz (ISO) stáhnout přímo ze stránek Microsoftu (1,4 GB).

Finální verze Service Pack 2 by měla být vydána v dubnu.

Firmy ve Finsku mohou monitorovat e-maily zaměstnanců

Finský parlament schválil novelu zákona, na jejímž základě mohou finské firmy kontrolovat elektronickou poštu svých zaměstnanců. Změny v zákonu požadovala společnost Nokia, která svůj požadavek opírala o podezření, že její zaměstnanci tímto způsobem vynášejí ze společnosti citlivé údaje o obchodních plánech firmy a vypouštějí i informace o připravovaných modelech mobilních telefonů. Pokud by novela zákona nebyla schválena, Nokia pohrozila, že z Finska odejde.

Ve prospěch novely nakonec hlasovalo 96 poslanců, 56 bylo proti. Bude-li mít zaměstnavatel podezření, že zaměstnanec e-mailovou schránku využívá k jiným než pracovním účelům a navíc rozesílá interní informace, bude moci do ní nahlédnout.

9. 3. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...