Úvod > Články > Windows 7 je možná RC. Ke stažení na mnoha místech

Windows 7 je možná RC. Ke stažení na mnoha místech

A další novinky uplynulých dní: Microsoft opravil kritické zranitelnost jádra Windows - Vodafone zkouší v Praze rychlý mobilní internet - a více...

Hotmail s podporou pop3 i u nás

Společnost Microsoft přednedávnem oznámila, že její freemailová služba Hotmail.com bude podporovat i jeden z nejpoužívanějších protokolů pop3 pro synchronizaci e-mailového klienta s webovou schránkou. Byť pop3 už nějakou dobu opravdu funguje, čeští uživatelé jej mohou použít až nyní.

Uživatelé, kteří pop3 chtějí používat, si svého e-mailového klienta musí nastavit následovně: adresa serveru pop3.live.com, port 995 (zaškrtnout SSL šifrování), jméno a heslo je stejné jako při přístupu k poště přes webové rozhraní.

Hotmail.com je bezplatná e-mailová schránka provázaná s dalšími službami Windows Live, nabízí standardně 5 GB místa, v případě potřeby se ale sama zvětší.

Jednodušší platby: GTS fakturuje i pevnou linku

Telekomunikační operátor GTS Novera od března zjednodušuje svým zákazníkům platby za služby. S Telefónicou O2 se dohodl na jednotné fakturaci a jeho zákazníci budou platit jen jednu fakturu, nikoli dvě, jak tomu bylo doposud.

„Společná fakturace námi poskytovaných služeb a pronájmu telefonní linky dominantního operátora přináší významné zjednodušení pro naše zákazníky. Již březnové vyúčtování služeb bude obsahovat i platbu za pronájem a zákazník tak zaplatí pouze jednu fakturu,“ řekl Pavel Brabenec, ředitel divize produktů a projektového řízení společnosti GTS Novera.

Microsoft opravil kritické zranitelnost jádra Windows

Druhé úterý v měsíci tradičně patřilo vydávání záplat a aktualizací systému Windows a dalších produktů Microsoftu. Aktuální dávka se nesla v duchu oprav samotného jádra Windows, proto neváhejte a systém si co nejdříve opravte.

V jádře operačního systému byly opraveny celkem tři zranitelnosti, které nesou označení "kritické". Útočník tyto díry může zneužít k napadení počítače a může nad ním získat plnou kontrolu. Další záplaty opravují bezpečnostní díry v implementaci DNS a SChannel. Nejsou ale "kritické", nýbrž "důležité“, tj. o stupeň méně nebezpečné.

Kritické zranitelnosti v jádře mohou být útočníkem zneužity jednoduše, byť si žádají určité interakce s uživatelem. K napadení systému může dojít například při navštívení webové stránky, která škodlivý kód obsahuje, nebo přes e-mailovou zprávu či dokument, který v sobě škodlivý kód skrývá v podobě obrázku. Chyba se projevuje u všech podporovaných verzí Windows.

Máte-li v systému zakázané automatické aktualizace, povolte je. Popřípadě navštivte web Windows Update, který vás systém prohlídne a záplaty nainstaluje. Jestliže nechcete systém nechat prohledávat, potřebné opravy si můžete stáhnout a nainstalovat ručně. Stahujte odtud.

Vodafone zkouší v Praze rychlý mobilní internet

Mobilní operátor Vodafone v Praze 9 a Praze 10 spustil testovací provoz své 3G sítě. Informuje o tom ČTK na svém serveru FinančníNoviny.cz. Tiskový mluvčí Vodafonu oznámil, že ostrý provoz nové sítě firma plánuje spustit ještě do konce tohoto měsíce.

Zákazníci vlastnící telefon s podporou UMTS a aktivovaným datovým tarifem mohou síť vyzkoušet už nyní. Teoretická rychlost sítě, která je založena na platformě Nokia Siemens Networks a jež bude obsahovat i nadstavbu HSDPA, umožní teoretickou rychlost downloadu 3,6 Mbit/s. Reálné rychlosti však jako u konkurenčních operátorů nabízející rychlý mobilní internet budou nižší. Vodafone slibuje, že v budoucnosti se zaměří na novější a rychlejší technologii LTE.

Windows 7 je možná RC. Ke stažení na mnoha místech

Na internet prosáklo aktuální testovací sestavení připravovaného operačního systému Windows 7. Podle názorů několika testerů se možná už jedná o Release Candidate (RC, kandidáta na vydání). Microsoft však zatím mlčí.

O tom, ze aktuálně dostupné sestavení 7057 je již RC verzí, svědčí fakt, že EULA (licenční smlouva s koncovým uživatelem) se vztahuje k „Microsoft Windows 7 Operating System Release Candidate 1“. Podle celého čísla sestavení je taky možné usoudit, že sestavení bylo zkompilováno 5. března (Build 7057.0[...]090305.2000).

Stejně jako v případě předchozích sestavení Windows 7 určených pro oficiální testery tedy netrvalo dlouho a obraz instalačního DVD se objevil na internetu. K dostání je nejen na p2p sítích (jako BitTorrent), ale i na Rapidshare. Fungovat by měly všechny produktové klíče, které uživatelé použili pro oficiální a veřejně dostupnou verzi Windows 7 Beta, jíž Microsoft zpřístupnil milionům uživatelům mezi lednem a únorem letošního roku. Bez produktového klíče funguje 30 dní, s klíčem dokonce celý rok (do března 2010).

Microsoft stále nespecifikoval, kdy bude RC verze „hotova“ ani kdy ji vydá k širšímu testování. Podle dřívějších spekulací se tak mělo stát kolem půlky dubna. Pokud tedy sestavení 7057 je opravdu RC verzí (a EULA se nevztahuje na sestavení budoucí), znamenalo by to, že vývoj Windows 7 jde rychleji, než se čekalo a než hlásil Microsoft.

Zástupci společnosti na blogu věnovaném vývoji Windows 7 navíc v minulých dnech vydali článek informující o dalších změnách, které v systému nastaly od posledního sestavení. Informace jsou sice v angličtině, ale doprovází je i řada obrázků.

Někteří analytikové ještě před únikem sestavení 7057 na internet přitom hlásili, že finální verze Windows 7 by mohla být hotova ještě v létě letošního roku. Tempo vývoje těmto domněnkám zatím dává za pravdu. Navíc platnost verze Beta 1 vyprší v srpnu letošního roku, proto se někteří přiklánějí k názoru, že RTM verze (finální, Ready-To-Manufacturers) bude dostupná už v červenci.

16. 3. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...