Úvod > Články > Fotíme se zásadně seshora a muckujeme czesztinu

Fotíme se zásadně seshora a muckujeme czesztinu

Občas se ve svých šestadvaceti letech cítím jako důchodce. Zejména tehdy, když prohlížím profily teenagerů na sociálních sítích typu Facebook, Líbímseti nebo Lidé. Způsob, kterým se dnešní omladina prezentuje, je zvláštní, nezvyklý a ani po měsících odstupu mě nestačí překvapovat.

Už jsem asi starý borec, možná i ledoborec. S internetem pracuji aktivně a dennodenně zhruba 12 let. Zažil jsem rozšiřování ICQ, akci Internet proti monopolu (pamětníci jistě zamáčknou slzu), rozvoj Googlu, rozmach e-shopů a aukčních serverů i chatovacích a seznamovacích portálů. Komu dnes řekne něco Mageo nebo Xko? Nebudu zde ale vzpomínat a zatlačovat jednu slzu za druhou. Smyslem článku je zamyšlení nad dnešním seznamováním mládeže a prezentací jejich osobností.

Mladí se snaží někam patřit. Asi jsme nebyli jiní, ale díky bohatší společnosti dnes mají mnohem přístupnější artefakty zájmových skupin. Za mých středoškolských studií byl spolužák označen metalistou jen proto, že nosil křiváka. To dnes již nestačí. Mladí lidé vyznávající například EMO style, mají jasně dané oblečení, každou botu jinou, každou tkaničku jinou, obrovskou ofinu do obličeje, milují sebepoškozování a bůhví jaké další ptákoviny. Vypadají jako šašci počmáraní, ale proč ne, když se jim to líbí.

Další velkou a pro mě směšnou kategorií jsou tzv. Gothic. Přirozeně pěkné holky, za kterými by se otočil nejeden chlap, si oblečou mundůr jako na pohřeb, černé tričko, mikinu, černé kalhoty nebo sukni a samo sebou i černé boty. K tomu si podmalují oči jako havíři, kteří zrovna vyfárali z dolu Jeremenko. V kombinaci s bělostným obličejem jsou pak tyto rysy a černě obarvené vlasy a nalakované nehty velmi kontrastní. Více než gotiku to připomíná průvod oživlých mrtvol a satana, jenž opustil království své.

Ať už vyznávají cokoli, obvykle se rádi prezentují na internetu. A nejlépe na sociálních sítích, kde se mládež koncentruje nejvíce. Zarážející je podobnost profilů mladých dívek. Zejména fotografií. Působí to, jako kdyby všechny mladé dámy měly fotoaparát umístěn v rohu místnosti, dvacet čísel od stropu a se silným náklonem k zemi. Kdo se nefotí seshora, jako by nebyl. Další kapitolou jsou fotky vůči „dokonale čistému a odmaštěnému“ zrcadlu a nejlépe s bleskem. To pak ta ženská krása vynikne se vším všudy.

Kapitolu samu pro sebe tvoří internetová čeština mládeže projevující se v největší míře na profilech, v komentářích fotek nebo na diskusních fórech. Tak kupříkladu:

„Jako Teriiishek Muj neni zadny emO!!!!!!!dokazete tho pochopit!!!!!!!je tho nase MC_Molny:D,reknete ji nedo ze je emO a mate problemy se mnou!!!!!ne jenom sni!!!!!jinak MOoooooc wam tho slusiiiiii LOWE MOje!!!!!!Miluji was!!!!!!MOooooooC!!!!!!!FoReWa AlT“

No pravda, dá se to dešifrovat, trošku více interpunkce, jednoduché věty, asi přeskakuje Caps Lock nebo se zasekává Shift. Jsou ale texty, kde se člověk zamyslí, jak dlouho to teenager mohl asi psát. Sám přiznávám, že následující ukázku bych asi nedal dohromady ani při nejlepší vůli:

„TaK YsEm sE RoZhOdLa, ZhE WaAaM SeM NaPiIiShU TeXxXtH W DeBiLsHtInE. a yEsTlI Se pTaAaTe wOe, PrOcZ To dElAaAm wOe, TaK Ye tO PrO To, ZhE Se mI To cElKeM LiIiBiIi a hLaWnE Se sTrAsHnE NuDiIiM TaKzHe tAk nO, a yInAk uZh mUsM YiIiTh tAk cZaU </3 Emo Ye BeSt!!!!!“

Případně i toto stojí za přečtení:

„DoMiNiK StRaShNe sUpEr aw pOhO KlUcZiNa mTsMmMr ^_^ SeSh hUstEy!!! mEgA WoE! ... sEsH PlOsTe wPoHo mOcMoC MtSmR A YaKo cZaU WiD O_o SeSh hUstEy!“

No, pro člověka uznávající spisovnou češtinu, jakož i národní dialekty rodného jazyka, je toto k nepochopení, ale obdivuji mládež, že něco takového vůbec vyplodí. Na sociálních sítích se ale najdou i normální profily a lidé, kteří si na nic nehrají a nepotřebují se řadit do speciálních skupin. Vždy, když s kamarádem procházíme profily dívek jen tak pro zábavu, dojdeme na profil nějaké moc hezké dívky, blondýnky v drahých sexy hadříčkách. To si pak děláme legraci, že na chození s takovouhle bychom si museli vzít milionovou hypotéku, užili bychom si půl roku, pak by nás poslala k vodě, neboť peníze došly a ještě další generace by za nás doplácela tuto avantýru.

21. 3. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...