Úvod > Články > Microsoft zbrojí proti pirátským Windows XP

Microsoft zbrojí proti pirátským Windows XP

A další novinky uplynulých dní: 802.tv nabízí nejvíce HD kanálů - Unie nebude pro odpojování pirátů z internetu - a více...

Telefonním budkám odzvonilo. Mizí třetina dotovaných

Český telekomunikační úřad schválil snížení počtu dotovaných telefonních automatů. Zmizet by jich z ulic měla asi třetina. Nyní je dostupných 8989 veřejných dotovaných automatů, v druhé polovině jich bude 7471 a do roku 2011 jen 5976. Český telekomunikační úřad své rozhodnutí zdůvodňuje pramalým zájmem o telefonní budky, který bude ještě klesat. Stát přitom na nevyužívané automaty ročně přispívá částkou až 150 milionů korun.

Ubývat budou ty automaty, které jsou zbytečné a jež se nacházejí v místech pokrytých signálem mobilních operátorů. Naproti tomu budou tedy zachovány tam, kde signál není. Další podmínkou je, že budky zůstanou v malých obcích do tisíce obyvatel.

Provoz zbylých telefonních automatů, jež nejsou dotovány státem, má ve své kompetenci společnosti Telefónica O2. Celkem jich spravuje na 24 000. Jestli i ona začne automaty rušit, bude pouze na jejím rozhodnutí.

Radiokomunikace zvyšují pokrytí digitálem

České Radiokomunikace v průběhu letošního roku spustí dalších sedm vysílačů určených pro zemské digitální vysílání. Díky tomu vzroste pokrytí digitálním signálem z 50 na 64 procent obyvatel České republiky.

První dva z nových vysílačů budou uvedeny do provozu už zítra. Půjde o jihomoravskou lokalitu Děvín u Mikulova a Mezivrata u obce Votice ve Středočeském kraji.

Vysílač Děvín bude digitální vysílání šířit na 40. kanálu, Mezivrata na 41. kanálu. V lokalitě Děvín by mělo k vypnutí analogového vysílání dojít v půlce roku 2011, v Mezivratech už ale v červnu letošního roku.

„Přípravné práce na spuštění obou lokalit již byly zahájeny, v případě obou vysílačů jsme již minulý týden nainstalovali a odzkoušeli vysílací technologii,“ říká Jiří Vykydal, vedoucí útvaru rozvoje a investic Českých Radiokomunikací. Doprava nové vysílací technologie na stanoviště Děvín proběhla kvůli umístění vysílače v oblasti CHKO Pálava za pomoci vrtulníku. Další využití vrtulníku se pro letošní rok plánuje i v případě dalších vysílačů. „V tomto roce chystáme pro multiplex 2 spustit celkem 7 vysílačů, ke konci roku bude modelované pokrytí digitálního multiplexu 2 dosahovat až 64% české populace,“ dodává Vykydal.

Bližší informace spojené s vypínáním analogového a zapínáním digitálního signálu, včetně map pokrytí, dohledáte na speciálních informačních stránkách Českých Radiokomunikací věnovaných digitalizaci www.digistranky.cz. Na digitální vysílání se můžete připravit už teď (v Praze vysílač Žižkov s výjimkou ČT 2 analogové vysílání přestal šířit již včera) koupí set-top boxu.

Microsoft zbrojí proti pirátským Windows XP

Nový nástroj pro ověření pravosti systému začal být distribuován už v minulém týdnu. Byl vylepšen v několika ohledech, rozšířena byla i databáze falešných a ukradených produktových klíčů.

Microsoft aktualizační službou Windows Update začal šířit nový nástroj pro ověření pravosti systému (WGA). Kromě větší databáze zneužívaných klíčů obsahuje i lepší hledání různých cracků, které umí deaktivovat. Posvítí si tedy hlavně na ty cracky, které uživatelům pirátských kopií umožňují obejít aktivaci systému Windows XP.

V minulých dnech o novinkách ve WGA informoval Alex Kochis, ředitel skupiny Genuine Windows ze společnosti Microsoft.

„V nové verzi dochází i ke změně procesu instalace. Když se aktualizace stáhne přes službu automatické aktualizace (ve shodě s vaším nastavením této služby), při dalším přihlášení nebo po restartování počítače se uživateli nabídne průvodce a ten si bude stejně jako u minulé verze moci vybrat, zda instalaci spustit. Zákazníkům, kteří si poslední aktualizace nainstalovali, budou informace pro ověření (nové produktové klíče atd.) aktualizovány bez toho, aby museli znova procházet celým instalačním procesem,“ vysvětluje Alex Kochis.

Pokud WGA zjistí, že používaná kopie Windows není pravá, systém se stejně jako v případě Windows Vista ponoří do tmy. Digitální tma, jíž začal Microsoft uživatele nelegálních kopií strašit už minulý rok, znamená, že zmizí obrázek z pozadí Windows, plocha zčerná a uživatel na ní bude neustále mít upozornění, že se pravděpodobně stal obětí softwarového pirátství. Nástroj mu rovněž nabídne řešení spočívající v zakoupení licence.

Novinky ve WGA se týkají pouze edice Windows XP Professional, které i sám Microsoft označuje za nejkradenější Windows. Ty jsou mezi uživateli pořád nejpopulárnější a instalačními obrazy s falešnými produktovými klíči jsou na warezových fórech stále nabízeny v daleko větší míře než Windows Vista.

802.tv přidává další kanály v HD kvalitě

Společnost Mattes AD, jež své telekomunikační služby nabízí pod značkou 802.cz, hlásí dostupnost dalších televizních kanálů ve vysokém rozlišení.

Od prvního dubna k dosavadní nabídce přidává rodinu HBO a Cinemax včetně HBO HD. Diváci si nově budou moci vychutnat také Discovery HD, Fashion TV HD, Luxe TV HD a Melody Zen HD.

„Kdo si dnes kupuje televizi bez nálepky FULL HD nebo alespoň HDTV Ready?“ ptá se Jiří Banáš, obchodní ředitel společnosti MATTES AD. „Pokud je běžné prodávat televizní obrazovky s vysokým rozlišením, našim cílem je, aby se i vysílání ve vysokém rozlišení stalo zcela běžným standardem. Naše technologie to umožňují, proto průběžně rozšiřujeme naši nabídku HD kanálů. Dubnové rozšíření nabídky určitě nebude poslední. Snad nám brzy i Česká televize umožní poskytnout našim uživatelům alespoň některé pořady v HD kvalitě.“

V síti 802.cz se první kontinuální HD vysílání objevilo už v srpnu 2007, kdy tento operátor začal nabízet filmový kanál Nonstop Kino HD (dnes pod názvem FilmBox HD). Záhy do nabídky přibyla Nova HD, Eurosport HD, The History Channel HD, VOOM HD a v poslední době také TV Barrandov v HD nebo Nova Sport HD. Celkem jedenáct nabízených kanálů ve vysokém rozlišení dělá z 802.cz operátora, který u nás ve vysokém rozlišení nabízí nejvíce televizní zábavy.

Služba 802.tv je nabízena na optické infrastruktuře operátora, a to zejména na severní Moravě, dále v Olomouci, Prostějově, Vyškově. Dostupná je i na několika místech hlavního města Prahy.

EU stále odmítá odpojovat piráty

Evropský parlament odmítl legislativní návrh, aby uživatelé internetu byli za porušování autorských práv odpojeni od internetu. O návrhu „3x a dost“ se hovoří už dlouhou dobu, ale jak se zdá, Evropská unie zatím jeho zavedení v rámci EU neplánuje. V minulosti jej odmítla už několikrát.

„Poslanci se domnívají, že e-negramotnost bude negramotností 21. století. Zdůrazňují v tomto ohledu, že zajištění toho, aby měli všichni občané přístup k internetu, bude mít stejnou váhu jako zajištění přístupu všech občanů ke vzdělání, a tento přístup by neměl být vládami či soukromými společnostmi upírán jako forma postihu,“ stojí v tiskové zprávě.
 
„EP je rovněž přesvědčen, že budoucí směrnice o trestních opatřeních zaměřených na vymáhání práv duševního vlastnictví musí respektovat svobodu projevu a sdružování individuálních uživatelů a bojovala proti podněcování k porušování práv duševního vlastnictví prostřednictvím internetu, včetně určitých rozsáhlých omezení přístupu vytvořených samotnými držiteli práv duševního vlastnictví.“

30. 3. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...