Úvod > Články > Skype pro iPhone

Skype pro iPhone

Mluvilo se o tom již delší dobu, teď je to konečně skutečností – čiperná společnost Skype připravila verzi svého softwaru na ultrapopulární internetové telefonování pro současný hit mobilních telefonů, iPhone.

Skype se tím stane bližším konkurentem poskytovatelům, jako jsou Verizon Wireless nebo AT&T. Software, který bude tradičně nabízen zdarma, umožní majitelům iPhonu volat další členy sítě Skype buď na počítač nebo na podobně vybavené mobily. Fungovat to bude samozřejmě pouze v případě připojení pomocí Wi-Fi. Volání na pevnou linku bude za cenu 2,1 centu za minutu.

Skype využívá technologii VOIP a v současné době má na celém světě kolem 400 miliónů uživatelů. Podle COP Scotta Durchslaga je zájem o iPhone součástí firemní strategie obracet se více na oblast mobilních telefonů. Není divu, dnes se telefonuje víc mobilními telefony nežli klasickým telefonem s pevnou linkou. Podobný software se v nedávné době objevil i pro mobily využívající technologie GSM, nicméně pro zaručení hovorů zdarma bylo nutné vyjmout SIM kartu.

Od roku 2005 existuje Skype pro chytré mobily pracující na bázi Microsoft Windows Mobile OS, zatím si tento software stáhlo kolem 12 miliónů zájemců. Před dvěma měsíci se objevila i verze pro mobil Android G1 (u nás dostupný T-Mobile G1 od HTC), který propaguje firma Google. Verze pro systém BlackBerry, který je populární ve Spojených státech, by se měl objevit v druhé polovině tohoto roku. Nokia bude od poloviny letošního roku dodávat své mobily série N s nainstalovanou aplikací pro práci se službou Skype.

Nástup firmy Skype do oblasti mobilních komunikací pochopitelně nevidí tradiční poskytovatelé s nějakým nadšením. Firma AT&T si již pospíšila s prohlášením, že hovory prostřednictvím Skype budou možné pouze v sítích Wi-Fi a rozhodně ne přes její síť 3G, za jejíž použití již majitelé iPhonu platí. Skype budou moci použít i majitelé přístroje iPod Touch, budou si ale muset přikoupit mikrofon.

Rozhodnutí společnosti AT&T odpovídá smlouvě pro programy distribuované pomocí obchodu iPhone App Store, která nedovoluje službě Skype využívat síť 3G. Většina poskytovatelů mobilních sítí využití internetových hovorů přímo nezakazuje, „pouze“ blokují aplikace, které by mohly firemní sítě příliš zatěžovat.

Mobilní přenos dat není nic levného, Verizon účtuje u většiny svých plánů kolem 2 dolarů za 1 MB. Skype v průměru potřebuje 6,25 Kbit/s, což by znamenalo zhruba 4 dolary za 10 minutový hovor. To by samozřejmě podkopalo zájem o Skype.

Evropská situace je poněkud jednodušší, protože tam si uživatelé určují, které mobily a které programy budou používat v jednotlivých sítích. Ve Spojených státech má hlavní slovo poskytovatel sítě. Využít Skype na sítích 3G jde ve Spojených státech pouze v případě T-Mobile a Android G1 nebo v případě Verizon Wireless a HTC Touch Pro. Obě firmy sice říkají, že se Skype používat může, ale že firmy neposkytují žádný servis, takže pokud mobil přestane fungovat, bude si uživatel muset koupit nový.

1. 4. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...