Úvod > Články > Gmail: nová funkce Laboratoř leccos usnadní

Gmail: nová funkce Laboratoř leccos usnadní

Služby společnosti Google se neustále dynamicky vyvíjí, každým dnem přibývají v zavedených webových aplikacích nové funkce a fičurky. V Gmailu přibyla funkce Laboratoř, která zpřístupňuje uživateli různé zásuvné moduly a vylepšení.

Funkce Laboratoř fungovala již určitý čas v anglické jazykové verzi, nyní je dostupná i v českém jazyce. Jedná se o soubor experimentálních funkcí, které nejsou ještě zcela odladěny, ale můžete je využívat s vědomím, že nemusí fungovat vždy. Kromě toho se tyto nové funkce chovají jako zásuvné moduly (plug-iny), které lze kdykoli vypnout. I když nejsou tyto funkce a moduly ještě zcela odladěny, fatální zásah do uživatelských dat a e-mailů nelze očekávat. Spíše jejich nefunkčnost nebo nekorektní funkčnost. 

U každého doplňku je jednoduchá volba Aktivovat nebo Deaktivovat. Změny provedené v nastavení aplikujete pomocí tlačítka Uložit změny v horní nebo dolní části obrazovky. Osobně jsem ale žádné výrazné problémy nepozoroval. Funkci Laboratoř naleznete v pravém horním rohu obrazovky po přihlášení na Gmail. Je označena zelenou barvou, takže upoutá vaši pozornost. Laboratoř si nejprve musíte aktivovat poté, co uvidíte seznam doplňků a funkčních modulů. Podívejme se nyní jednotlivě, jaké moduly lze v současné době aktivovat a k čemu slouží. Výběr jsme zúžili na nejdůležitější funkce Laboratoře. 

Offline – Tento doplněk dokáže pomocí prohlížeče otevřít složku Doručená pošta i v případě, že budete v režimu off-line. Můžete tak používat známé funkce Gmailu a simulovat běžný e-mailový klient přímo v prohlížeči.  

Úkoly – Pomocí úkolů si do Gmailu můžete přidat seznam úkolů. Poté, co si přidáte tento doplněk do svého nastavení, klikněte nad polem chatu v levé části stránky na odkaz Úkoly. V pravé části se zobrazí seznam úkolů – chcete-li přidat úkol, klikněte kdekoli v seznamu a začněte psát. Úkol lze rovněž vytvořit z e-mailu: při prohlížení e-mailu vyberte z nabídky Další akce možnost Přidat k úkolům. 

Náhledy ze služby YouTube v poště – Tento doplněk zobrazí náhledy videí z YouTube přímo v rámci okna poštovního rozhraní. Podobné doplňky existují pro služby Picasa, Flickr nebo Yelp. 

Rychlé odkazy – Do levého sloupce přidá pole, jež v Gmailu umožňuje jediným kliknutím přejít na jakoukoli adresu URL, pro kterou lze vytvořit záložku. Do seznamu si uložíte oblíbené weby a pak na ně snadno a rychle přejdete. 

Superhvězdy – Rozšiřuje využití rozlišení e-mailů dle symbolů. Již nebudete nuceni využívat jen klasickou hvězdu, ale vytvoříte si vlastní skupiny symbolů. Tato funkce umožňuje i rozšířené vyhledávání v e-mailech označených různými symboly.  

Vlastní klávesové zkratky – Umožňuje přizpůsobit mapování klávesových zkratek. Přidá novou kartu Nastavení, na které můžete změnit mapování kláves pro různé akce. 

Gesta myší – Konverzace můžete procházet gesty myší. Podržením pravého tlačítka a pohybem myší vlevo přejdete na předchozí konverzaci, pohybem myši vpravo přejdete na další konverzaci a pohybem nahoru se vrátíte na zobrazení složky Doručená pošta. Toto se ale může bít s gesty internetového prohlížeče. 

Vylepšení podpisů a Náhodný podpis – Umístí podpis v odpovědi před citovaný text a odebere přerušovanou čáru, jež se nachází mezi podpisy. Takto by se ale Gmail měl chovat standardně a nejen na základě doplňku, každopádně díky za něj. Náhodný podpis pak vloží za e-mail podpis ze seznamu náhodných podpisů. 

Chat / Štítky na pravé straně – Změna umístění některých modulů na opačnou stranu, než jste běžně zvyklí.  

Skrýt počty nepřečtených položek – Šetří místo na obrazovce tím, že skryje zprávy o stavu vašich přátel. Důvodů pro zapnutí této funkce ale může být i více (osobní důvody, kolega hledící přes rameno apod.) 

Detektor zapomenuté přílohy – Zamezí náhodnému odesílání zpráv bez příslušných příloh. Pokud se zmíníte o připojení souboru, ale zapomenete soubor skutečně připojit, budete k tomu vyzváni. 

Vlastní barvy štítků – Umožňuje vytvořit vlastní kombinaci barev štítků. Místo výběru standardní barvy štítku z rozevíracího seznamu můžete kliknout na příkaz Přidat vlastní barvy. 

Vrátit zpět odeslání – Tímto modulem odložte odeslání zprávy o pár sekund po stisknutí odesílacího tlačítka tak, abyste byli schopni toto odeslání ještě stornovat a obsah mailu upravit. 

Vylepšení titulků – Díky tomuto modulu uvidíte, zda dorazila nová pošta, a to i tehdy, pokud je okno Gmail minimalizováno. 

Řada těchto doplňků je velmi dobře využitelná. Osobně bych vyzdvihl například inteligentnější vkládání podpisů do odpovědí na e-maily, upozornění na chybějící přílohu nebo vylepšení titulků. Každý si přijde na své. Jak vidno z podmínek, Google může kteroukoli funkci stáhnout z provozu bez vašeho souhlasu, takže jde spíše o experimentální význam těchto funkcí, možná je lepší si na ně příliš nezvykat.

8. 4. 2009

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...