Úvod > Články > Rok 2012: Konec světa nebo začátek nové epochy?

Rok 2012: Konec světa nebo začátek nové epochy?

Na internetu a v médiích se začalo velmi diskutovat téma změn, které mají nastat postupně od roku 2009 až do 21.12.2012. Hovoří se o konci světa nebo o novém začátku. Co se ukrývá za tímto datem? Podívejme se, v jakých souvislostech se toto datum diskutuje.

O rok 2012 jsem zavadil poměrně nedávno, v době, kdy jsem připravoval na DSL článek o misi Apollo 20. O Apollu 20 se toho na internetu píše poměrně hodně, ale je to nic ve srovnání s přelomovým rokem 2012. Pročetl jsem na internetu řadu článků a mluvil s několika vědeckými i duchovními pracovníky. Hned v úvodu říkám, že já osobně věřím v to, že nás čeká zajímavé a přelomové období, snad i návrat k hodnotám a kultuře, možná také k odtržení od konzumu a komerčního stylu života.

Základní otázkou je, kdy má k tomuto převratu dojít. Zdroje se shodují, že půjde o zimní slunovrat 21.12.2012 v 11 hodin a 11 minut. Nutno přidat informaci, že toto je úplný přelom, před ním by mělo již několik let docházet k pozorovatelným změnám, někteří vědci zmiňují, že vše spěje ke zlomu již od roku 2000. Další otázkou, a asi tou nejpodstatnější, je, proč právě toto datum. Důvodů je hodně. Začněme popořadě - od těch důvěryhodných po ty méně věrohodné. Skončíme ale zase u těch, kterým lze důvěřovat více –  u vědeckých faktů.

Hlavní indícií je jeden z kalendářů starých Mayů (nazývá se Tzolk´in). Ten po staletí přinášel velmi přesné informace o zatmění Slunce a Měsíce a mapoval i další důležité události, které se v minulosti přihodily. Zajímavé je, že tyto události mapoval tento kalendář vždy s perfektní přesností. Kalendář ale končí právě na zimní slunovrat roku 2012. V odborných kruzích se hovoří v této souvislosti nikoli o konci světa, ale o vstupu do nové etapy vývoje planety i vesmíru, jež se nazývá věk Pátého slunce.

Při svém východu 21. prosince 2012 Slunce po 26 000 letech opět vyjde v konjunkci průsečnice Mléčné dráhy a roviny ekliptiky, což je na obloze charakterizováno velkým křížem z hvězd a planet. Tento kosmický kříž je ztělesněn v posvátném stromu, Stromu života, připomínaném v rámci všech duchovních tradic světa. Mayští pozorovatelé říkají, že toto postavení vůči srdci galaxie otevře v roce 2012 kanál kosmické energii, která proteče Zemí, očistí ji a společně s ní i všechno, co na ní žije, a vše pozvedne na vyšší úroveň vibrace. Tento proces už započal, změny se urychlují a budou se stále zrychlovat. Bližší informace o Mayském kalendáři se můžete dočíst v tomto článku.

Další aspekty vedoucí k tomuto datu jsou spjaté s minulostí i současností. Tato fakta je dobré vstřebat, ale nepřikládal bych jim takový význam jako Mayskému kalendáři. Za prvé jde o prognózy webového robota WEB BOT. Tento robot byl vytvořen v devadesátých letech minulého století za účelem prognózovat vývoj ceny akcií tím, že prochází webový obsah jako vyhledávač a na základě klíčových slov a obsahu informací analyzovat cenový vývoj na burze a náladu ve společnosti.

V roce 2000 si všiml jeden z programátorů tohoto projektu, že kromě vývoje cen akcií jsou ve výsledcích tohoto webového robota i informace, které s akciemi nesouvisí. Mimo jiné nepřímo předpověděl tsunami, teroristické útoky a v neposlední řadě také konec světa tak, jak jej známe v roce 2012. Nutno přiznat, že i tímto textem jsme projektu WEB BOT přispěli k těmto výsledkům. Robot totiž zpracovává pouze data vložená člověkem, a pokud si vyhledáte v Googlu řetězec „2012“, vypadne vám celá hromada článků s podobnou tématikou – není pak divu, že WEB BOT toto předpoví.

Další odkazy na změny v této době jsou ze starých proroctví. Téměř v každém z nich lze najít zmínku o katastrofách a změnách, které nastanou po roce 2000. Příkladem budiž svědectví Sibyly, Merlina a dalších duchovně založených postav, o nichž historické prameny promlouvají. Pravdou je, že se tyto předpovědi dají tak trochu „napasovat“ na cokoli. Tak jako tak, přísloví praví, že „na každém šprochu je pravdy trochu“. Doporučuji prohlédnout videa na konci tohoto článku, která přinášejí rozstříhaný pořad Dešifrování minulosti a jsou opatřena českými titulky.

Můžeme se ale vrátit také k vědě a vědeckému významu tohoto data. Naše sluneční soustava je součástí obrovské kumulace hvězd a planet, která má tvar disku a říká se jí Mléčná dráha. My se nacházíme někde na okraji disku, lépe řečeno na vršku úzkého disku. Avšak velice brzy se přestěhujeme do spodní části disku. Tato změna, shora dolů, začíná 21. prosince 2012. V tentýž den, kdy se naše Slunce ocitne na svém solárním maximu, se stane něco, co se ještě nikdy předtím nestalo – ekliptika naší sluneční soustavy se protne s Galaktickou rovinou nazvanou „Galaktický rovník“ Mléčné dráhy.

V prvním čtvrtletí roku 2001 došlo u Slunce k přehození magnetických pólů. To se děje každých jedenáct let. Než se tak stalo, severní magnetický pól Slunce byl na severu rotačního pólu. Nyní se severní magnetický pól Slunce nachází na jeho jižním pólu. Vzhledem k tomu, že opačné póly se přitahují, jsou nyní magnetické póly Země a Slunce nejstabilnější. Právě v době zimního slunovratu roku 2012 se sluneční póly přehodí zpět. Během tohoto přehození bude existovat tendence magnetického pole Slunce táhnout pole Země s sebou. Co se přesně stane, nikdo zatím netuší, bližší informace si můžete přečíst zde.

Dalším aspektem je pomalý, ale jistý posun severního magnetického pólu. Předchozí studie zatím odhalily, že síla magnetického štítu naší planety se za posledních 150 let snížila o deset procent. Během stejné doby se severní magnetický pól posunul o zhruba 1100 kilometrů. Při zachování současného trendu brzy opustí severní Kanadu a přesune se na ruskou Sibiř. Druhým výrazným fyzikálním parametrem signifikujícím proces změny je definován vibrační charakteristikou planety.

Jde o velmi specifickou pulzaci, která významným způsobem ovlivňuje např. biologické procesy živých tvorů a speciálně pak u člověka je známá spojitost se specifickými frekvencemi mozkové činnosti. Mám na mysli tzv. „Schumanovu rezonanci“. V minulých obdobích (řádově stovky let) se tato rezonance držela na hodnotě okolo 8 kHz. Nyní je více než 13 kHz, což je významný nárůst, který zaznamenáváme zhruba od roku 2000. Hovoří se, že do roku 2012 dojde ke zvýšení až na 21 kHz.

Jak tedy celý článek uzavřít? Je v sekci O IT nevážně, z mého pohledu jde ale více o téma do sekce O IT vážně, kterou bohužel na DSL nevedeme. Ať se stane cokoli, je zřejmé, že budeme svědky něčeho, co se zde po staletí neodehrálo. V závěru bych možná zmínil k zamyšlení teorii zrychlování času, která s rokem 2012 také velmi souvisí.

11. 4. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...