Úvod > Články > Microsoft: Z netbooků jsme vymýtili Linux

Microsoft: Z netbooků jsme vymýtili Linux

A další novinky uplynulých dní: Maďarsko nabízí open source sféře státní zakázky ― Dvě pokuty pro Microsoft za protiprávní jednání ― a více...

Druhý servisní balík pro Office 2007 vyjde záhy

Společnost Microsoft před pár dny oznámila, že už brzy vydá finální verzi druhého servisního balíku pro kancelářskou sadu MS Office 2007. Během tohoto měsíce se Service Pack 2 objeví ve WSUS a aktualizačním systému Microsoft Update.

Informovala o tom Cecilia Cole z Microsoftu na blogu Windows Sever Update Services (WSUS). Přesné datum, kdy bude balík uvolněn však neupřesnila.

První informace o přípravě SP2 pro MS Office 2007 se objevovaly už před více než šesti měsíci, kdy Microsoft naznačoval, že jej vydá mezi únorem a dubnem 2009.

Připomeňme, že nebude obsahovat jen dosud vydané aktualizace a opravy, ale i přídavné funkce. Mezi ty nejviditelnější a nejzásadnější patří podpora standardizovaného formátu ODF, OpenDocument Format, který je nativním formátem kancelářských dokumentů v open-sourcových kancelářských sadách, jako je OpenOffice.org.

Mezi další vylepšení patří zvýšený výkon aplikace MS Outlook 2007 nebo možnost odinstalování servisních balíků.

Francie odmítla zákon na odpojování pirátů

Národní shromáždění překvapivě odmítlo návrh zákonu, na jehož základě by bylo možné odpojovat z internetu uživatele porušující autorská práva. Návrh zákona „třikrát a dost“ přitom už dříve v prvním čtení poslanci schválili a souhlasil s ním i Senát.

Právě senát jej obohatil o další bod, který zaručoval, že odpojení piráti by i během doby, co by byli odpojeni (dva měsíce až rok) by nadále museli svému poskytovateli platit za internetové připojení.

Návrh, který získal velkou podporu u zástupců filmového a hudebního průmyslu, neprošel, protože proti bylo 21 poslanců, pro se vyslovilo 15. (V Národním shromáždění přitom sedí 577 poslanců). Poslanci z řad socialistů, kteří návrh odmítli, své rozhodnutí hájí hlavně tím, že proti zákonu je většina veřejnosti.

Microsoft hlásí obrat: na netboocích vládnou Windows

Redmondská firma se s odvoláním na výsledky společnosti NDP chlubí, že trh s netbooky ovládly Windows.

Éra malých přenosných notebooků zažívá ohromný boom. Byť právě netbooky se velkou měrou podílely na zhoršených hospodářských výsledcích Microsoftu, Windows se staly hlavním systémem, který na nich je předinstalován.

Microsoft uvádí, že podle výsledků společnosti NDP, který sleduje prodejnost různého typu zboží na trzích, se Windows v únoru objevily na celkem 96 procentech prodaných netbooků. O zbylá 4 procenta se tedy podělily operační systémy založené na linuxovém jádru (nejčastěji Xandros, Ubuntu, SuSE a Linpus). Radost redmondské firmy je o to větší, že loni byla situace diametrálně odlišná: ještě v polovině minulého roku totiž Linuxu patřilo 90 procent trhu, jen 10 procent Windows.

Slovem Windows se míní výhradně osm let starý systém Windows XP ― aktuální Windows Vista totiž kvůli svým velkým nárokům na hardware na trh s netbooky prakticky nepodívaly, třebaže někteří výrobci se tyto malé přístroje jimi snažilo osazovat.

Systému XP už 14. dubna končí obecná podpora: jiné než bezpečnostní aktualizace již nebudou vycházet zdarma, ale dostupné budou jen firemní klientele se speciálními smlouvami o podpoře.

Maďarsko podpoří open source státními zakázkami

Překvapivý krok oznámila maďarská vláda. Poté, co léta podporovala jen proprietární řešení Microsoftu a jiných čistě komerčních firem, za což sklidila častokrát kritiku, oznámila, že na open source řešení dá stejnou částku jako na produkty Microsoftu.

Před několik dny to oznámil Ferenc Baja, vládní zmocněnec pro informační technologie a telekomunikace. Na státní zakázky určené pro veřejný sektor a využívající open source technologie vládní kabinet vyčlenil 12 miliard forintů, tedy asi 1,1 miliardy korun.

Podle něj právě teď nastal čas, aby si i soukromý sektor všiml výhod open source řešení, mezi něž patří hlavně celkové nižší náklady na implementaci a provoz. Výše nákladů v oblasti IT je důležitá hlavně dnes v době ekonomické recese, a to hlavně v samotném Maďarsku, které bylo krizí dotčeno obrovskou měrou.

Maďarská vláda ještě v nedávné minulosti čelila rozhořčeným reakcím ostatních firem a zástupců open source sféry, že moc nahrává Microsoftu. Například loni odsouhlasila, že na jeho technologie a služby vyčlení 25 miliard forintu, asi 2,2 miliardy korun. Takové přímé rozhodnutí se nelíbilo ani Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který podal stížnost k Městskému soudu v Budapešti. Ten ji však napoprvé odmítl. A stejná částka měla na konto Microsoftu připlout i letos ― to se však nelíbilo několika maďarským firmám, jež si na chování vlády stěžovaly u Evropské komise.

Microsoft v týdnu 2x pokutován: za kartel a porušování patentu

Celkem dvě pokuty byly v minulém týdnu uděleny redmondskému softwarovému gigantu. První z nich padla v Německu za dohodu s maloobchodním prodejcem na cenách MS Office 2007, druhá za porušování patentu jiné společnosti.

Německý Spolkový kartelový úřad vyměřil Microsoftu pokutu ve výši 9 milionů euro (v přepočtu zhruba 238 milionů korun, za protiprávní dohody s prodejcem softwaru na cenách MS Office 2007.

Kartelovému úřadu nesouhlasil s tím, jak Microsoft propagoval MS Office Home & Student 2007 a jak sám určil jeho akční cenu. „Tento produkt byl na podzim roku 2008 velice intenzivně propagován a sleva na něj byla pevně stanovena. Produktu dělal reklamu kromě dalších i celostátně aktivní prodejce, a to za finanční podpory Microsoftu,“ zdůvodňuje své rozhodnutí Bundeskartellamt.

Kartelový úřad uznává, že dodavatel a prodejce spolu mohou konzultovat cenové strategie, ale jednání se musejí držet stanovených pravidel. „Jednání nesmějí vést k vybudování koordinace, kdy se dodavatel aktivně snaží řídit cenové aktivity prodejce, tedy že se prodejce a dodavatel shodnou na budoucích akcích prodejce. V tomto konkrétním případě byla tato hranice překročena.“

Microsoft trest přijal a pokutu zaplatí.

O druhé, zásadně vyšší pokutě rozhodl federální soud v Rhode Island. Porota uznala Microsoft vinným z porušování patentu společnosti Uniloc, která se zabývá vývoje protipirátských ochran softwaru. Částka, kterou Microsoft musí zaplatit jako odškodnění za způsobené škody, se nakonec vyšplhala na závratných 388 milionů dolarů (takřka 7,8 miliardy korun)

Microsoft byl uznán vinným z toho, že porušil patent týkající se technologie pro generování unikátních identifikačních údajů pro licencované uživatele a ochranu před neautorizované používání nebo kopírování programů. Firma Uniloc podala na Microsoft žalobu už v roce 2003, kdy tvrdila, že Microsoft patentované technologie neoprávněně použil v operačním systému Windows XP a  v balíku MS Office.

Microsoft s verdiktem nesouhlasí a hodlá se odvolat.

13. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...