Úvod > Články > Internetová rádia v nové dimenzi

Internetová rádia v nové dimenzi

Přiznejme si, kdo z vás poslouchá denně rádio? Myslím, že posluchačů ubylo, lidé si pouštějí YouTube, empétrojky nebo poslouchají hudbu na mobilu. Již řadu let je možnost poslouchat vysílání rádií přes internet, existují však způsoby, jak efektivně najít stanici a uložit si cokoli z vysílání do počítače.

Osobně jsem rádiové vysílání téměř přestal poslouchat. Je to spojeno snad s tím, že se skoro nedívám na televizi a nečtu papírové noviny. Všechny mé touhy po informacích směřuji na zpravodajské servery nebo specializované webové magazíny. Pomocí RSS čtečky na mobilu si přečtu hlavičky důležitých zpráv a otevírám jen to, co mě zaujme.

S pořízením auta jsem začal pro zpestření poslouchat hudbu v autě. Jakmile mě přestala bavit, vrátil jsem se ke svým oblíbeným rozhlasovým stanicím z mladých let a našel jsem si řadu oblíbených pořadů. Takový návrat ke kořenům. Začal jsem se tedy i zajímat, jak lze efektivně poslouchat rádio přes internet a jak je možné některé písničky nebo pořady nahrát a uložit.

Nexus Radio: sofistikovaný poslech rádia

Nexus Radio je výkonný přehrávač internetových rádií. Dokáže nahrávat přijímaný obsah pro následné přehrávání na počítači nebo v jiném přenosném zařízení, které podporuje formát MP3. Podporuje více než 6000 stanic a lze jej naučit i další stanice, které v databázi nemá. MP3 jsou automaticky opatřeny názvem, ID3 tagy jsou přeneseny do vašeho iPodu nebo jiného multimediálního přehrávače.

Tento program si můžete stáhnout na adrese www.nexusradio.com v sekci Download. Instalace je jednoduchá „nextovka“, pro správný chod vyžaduje registraci. Tu lze provést přímo v programu po prvním spuštění nebo na webu výrobce.

Trošku zklame, že při prvním spuštění nelze nakonfigurovat proxy server, takže kupříkladu v podnikové síti jsou možnosti programu značně omezeny. Na druhou stranu, v domácím prostředí poskytuje vše potřebné pro kvalitní poslech a nahrávání rádia. Stanice jsou zde řazeny podle žánru, trošku zamrzí absence snadného vyhledání dle názvu rozhlasové stanice.

Doklikat se k vašemu oblíbenému rádiu může dát docela fušku. Naštěstí je zde možnost přidat vlastní stanici do seznamu. Program dokáže nahrávat, zvolíte si stanici, datum a čas OD a DO a program vše ostatní udělá za vás. Můžete také hledat písničky, které pak program rovnou opatří ID3 tagem z internetové databáze. Celkevě jde o velmi povedený program s možností vizualizace s řadou užitečných funkcí.

iRadio: Hezký český počin

Pokud požadujete co možná nejjednodušší přehrávání internetových rádií a záznam pro vás není prioritou, pak lze jednoznačně doporučit program iRadio, který vznikl v české vývojové společnosti M-Software. iRadio je program umožňující přehrávat internetová rádia ve formátu Windows Media. Tento program je distribuován jako FREEWARE, je tedy zcela zdarma. Program byl testován na systémech MS Windows 2000 a MS Windows XP a vyžaduje nainstalovaný Windows Media Player (zkoušeno na verzi 9 a 10). Dále je nutné být připojen k internetu. Výhodou je možnost využití grafických skinů.

Simple Radio Recorder: jednodušší nahrávání

Tento program je mnohem jednodušší než kupříkladu Nexus Radio. Nenabízí komplexní řešení, ale orientuje se zejména na nahrávání do počítače. Jeho domovskou stránku s možností downloadu trial verze naleznete zde. Program má velmi jednoduché rozhraní a umožňuje zejména nahrávání internetových rádií spuštěných v jiné aplikaci do audio souborů MP3 nebo OGG. Výsledné soubory je možno ještě konvertovat do formátů MP2, WMA a WAV.

Závěrem

Podobných programů je celá řada, je jen na vás, kterou cestou se vydáte. Výborné jsou také pluginy přehrávající internetová rádia v internetových prohlížečích nebo v komunikačních IM programech. Nahrávání z rádií zvládají bravurně jen určité programy. Například zde zmíněny Nexus Radio je v tomto ohledu velmi dobrý.

15. 4. 2009

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...