Úvod > Články > Microsoft, Linux a tak trochu lži

Microsoft, Linux a tak trochu lži

Společnost Microsoft si pochvaluje, jak se jí podařilo z netbookového trhu vytlačit Linux. Což má být důsledek kvality Windows a nekvality Linuxu. Rázem se objevily hlasy, že Microsoft tak trochu „kecá“. A ohradily se i některé linuxové firmy.

Počátkem března si Brandon LeBlanc na blogu Windows Team (oficiálním blogu Microsoftu) pochválil, jak se Windows na netbookovém trhu vzchopily a jak v této oblasti Linux pomalu vymírá. O tom jsme vás krátce informovali už v pondělí.

Ovšem způsob jeho argumentace se mnoha zainteresovaným lidem a linuxovým distributorům vůbec nelíbil.

Pohled Microsoftu

Podle LeBlanca před rokem nikdo moc netušil, jak rychle se trh s netbooky vyvine a kam celé odvětví posune. První přístroje s malými displeji a nepohodlnými klávesnicemi obsahovaly jen málo operační paměti (max. 512 MB), malý prostor pro data (flash paměti do velikosti 4 GB) a práce s nimi nebyla žádný med (velice nízké rozlišení obrazovky neumožňovalo ani dobře procházet web).

LeBlanc popisuje, že od té doby se hodně změnilo a že přes svůj prvotní záměr se z „internet-centrických“ přístrojů staly plnohodnotné osobní počítače. Asi nemá cenu moc rozebírat změny, které v konfiguracích netbooků nastaly. Navyšování operační paměti, optimalizace procesorů, zvyšování kapacity disků apod. jsou prostě normální důsledky vývoje.

LeBlanc z tohoto vývoje činí ten závěr, že z netbooků se staly normální osobní počítače, a proto zákazníci začali žádat i operační systém, který jim umožní na nich pracovat stejně, jak jsou na to zvyklí z desktopů a běžných laptopů. Do jisté míry je toto pravda. Jenomže LeBlanc, jak upozorňují i řada lidí, tak trošku tato a jiná fakta demagogicky spojuje v koktejl, ze kterého nakonec vyjde, že jediným operačním systémem schopným využít potenciálu netbooků jsou Windows.

Svůj závěr o selhání Linuxu opírá o čísla získaná společností NDP, která pocházejí z jejího průzkumu trhu, průzkumu dělaného pravděpodobně na zakázku Microsoftu a jen pro jeho potřeby (ve veřejných výstupech a tiskových zprávách žádná taková analýza či její zkrácená verze neexistuje).

Společnost NDP zjistila, že v únoru na severoamerickém trhu činil podíl Windows na netboocích 96 %, tedy že na různé linuxové operační systémy zbyla jen 4 procenta.

Těmito čísly se Microsoft chlubí hlavně proto, že ještě v polovině loňského roku byla situace zcela opačná: Linuxu (přesněji různým systémům s jádrem Linuxu) patřilo více než 90 % trhu. Pro open source sféru to byl opravdu úžasný výsledek.

LeBlanca je přesvědčen, než nárůst podílu Windows je následkem právě té skutečnosti, že zákazníci chtějí opravdový operační systém, který dokáže využít všech vlastností dnešních netbooků. Nezapomněl také připomenout, že návratky netbooků s Linuxem jsou větší (až čtyřikrát) než návratky přístrojů s Windows. Odvolává se přitom na slova společností MSI ― jednoho z výrobců netbooků ― a Canonical, jež stojí za vývojem linuxového systému Ubuntu. „Proč takový nepoměr? Protože uživatelé jednoduše (od systému) očekávají, že se bude chovat jako Windows. Když zjistí, že netbook s Linuxem jim v tomto směru nepřináší stejnou kvalitu, jsou zklamáni a odnesou ho zpátky,“ říká.

„Proč zákazníci volí Windows? Protože se snadněji ovládají, lidem v nich funguje vše od základní instalace včetně jejich věcí a nakonec nabízejí větší výběr. Windows se snadněji ovládají, používají i udržují.“

Poté vyjmenoval základní body, které jsou pro uživatele při používání Windows stěžejní:

  • Obsahují průvodce, který vám pomůže skoro s čímkoliv, takže nikdy nebude muset otevřít příkazový řádek a věci konfigurovat ručně.

  • Technici na celém světě ovládají Windows, což znamená, že je snadné získat pomoc online nebo osobně.

  • Udržovat systém aktuální je jednoduché, jelikož Windows dostávají aktualizace, záplaty a opravy podle pravidelného a časově určeného plánu. A můžete nastavit svůj stroj tak, aby je stáhl a nainstaloval automaticky!

Dalším plusem Windows, kterým podle LeBlanca převyšují Linux, je kompatibilita s hardwarem.

  • Windows podporují skoro 3 000 tiskáren, více než 700 digitálních fotoaparátů, více než 240 webových kamer a více než 180 digitálních videokamer.

  • Windows podporují nejširší řadu počítačových aplikací a her.

Canonical odpovídá

Reakce ze strany nějakého linuxového výrobce na sebe nenechala dlouho čekat. Mezi nejpřímější odpověď patří reakce společnosti Canonical, jež stojí za vývojem operačního systému Ubuntu, pravděpodobně nejpopulárnější linuxové distribuce na trhu.

Chris Kenyon, jenž má v Canonical na starost oblast OEM služeb, napsal na blogu firmy článek s názvem „Microsoft, FUD a trh s netbooky“. (FUD je zkratka Fears, Uncertainty, Doubt = Strach, Nejistota, Pochyby, což je marketingová strategie, kdy jedna firma o produktech konkurenta šíří negativní informace plné nepřesností, polopravd a někdy přímo lží.)

Samozřejmě že i on si přihřál vlastní polívčičku, ale naštěstí nezapomněl zmínit, že jím vyřčená fakta se netýkají jen Ubuntu, nýbrž v zásadě všech ostatních mainstreamových linuxových systémů.

Podle Kenyona uvedení prvního netbooku Asus Eee na konci roku 2007 odstartovalo neobyčejný řetězec událostí. „Viděli jsme, jak roste počet modelů počítačů prodávaných s Linuxem, jak se v počítačovém průmyslu narůstá znalost toho, jak pracovat v jiném prostřední než Windows, a taky jsme byli svědky, jak [Microsoft] opět prodloužil život Windows XP.“

Jak dále píše, firma Canonical stojí nohama na zemi a je si dobře vědoma, že ne každý chce používat Linux či přímo Ubuntu. „I přesto zmíním jednu zajímavou skutečnost ― když si zákazníci mají vybrat, zda koupit stejně vybavený počítač s Windows, nebo s Ubuntu, třetina z nich volí Ubuntu,“ odkazuje na údaje společnosti Dell, která potvrdila i to, že lidé netbooky Dell Inspiron Mini 9 vracejí ve stejné míře bez ohledu na použitý operační systém.

Stejně jako LeBlanc uvedl výhody Windows, i Kenyon krátce vyjmenoval hlavní přednosti Ubuntu (resp. GNU/Linuxu obecně).

Linuxové systémy nabízejí:

  • Bezpečné prostředí imunní vůči virům, tedy bez nutnosti mít nainstalovaný drahý antivirový software, který zpomaluje PC.

  • Skvělý open source software jako Firefox nebo OpenOffice.org

  • Samotný operační systém rychle bootuje (startuje) a nezpomaluje se (jako Windows) ani po letech používání.

Nezapomněl rovněž zmínit jednu skutečnost, která prospěla všem zákazníkům, nejen uživatelům, co si koupili netbook s Linuxem. Nižší cenu. „Díky konkurenci loni spadla cena Windows XP. Je úchvatné, čeho otevřený trh dokáže dosáhnout.“

Dalším bodem článku Canonical jsou fakta o návratkách počítačů s Linuxem. „Dobře sestavené linuxové netbooky mají podobou míru návratky jako XP. To, v jaké míře je lidé vracejí, nezávisí na tom, jestli je na nich Linux nebo Windows, ale na kvalitě hardwaru a na tom, jak dobře se s nimi pracuje na webu a s multimédii.“ Mezi hlavní faktory Kenyon řadí následující softwarovou výbavu:

  • Adobe Flash player,

  • základní kodeky pro přehrávání médií (cena za licenci se na koncové ceně netbooku projeví několika dolary),

  • dobrá podpora režimu spánku (uspávání do RAM a na disk).

Kenyon říká, že tyto základní funkce musejí být v každém netbooku a že Canonical na ně výrobce počítačů upozorňuje. „Dokonce OEM výrobcům doporučujeme, aby zakoupili kodeky Windows Media Audio a Video!“

Canonical má odpověď i na „výhodu Windows v oblasti hardwaru“. Zatímco McBlanc ze společnosti Microsoft hlásí, že Windows podporují skoro 3 000 tiskáren, přes 700 digitálních foťáků a přes 240 webových kamer, Ubuntu (potažmo většina linuxových systémů obecně) podporuje bez nutnosti instalace z CD nebo hledáním ovladaču na webu

  • více než 3 000 tiskáren

  • více než 1 000 digitálních fotoaparátů

  • a více než 200 webových kamer.

Na úplný závěr se ohradil vůči Microsoftem opakované lži, že by Canonical přiznal a potvrdil, že lidé netbooky s Linuxem vracejí 4x častěji než s Windows. „Nic takového jsme neřekli. To, že to Microsoft neustále opakuje, se na takovou firmu vůbec nehodí. Jestliže chceme soutěžit, konkurujme si na základě skutečných faktů a aktuálních prohlášení. Máte na víc, Redmonde.“

16. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...