Úvod > Články > Piráti dostali nepodmíněné tresty. A mají zaplatit milionové odškodné

Piráti dostali nepodmíněné tresty. A mají zaplatit milionové odškodné

A další novinky uplynulých dní: Astra nabídne připojení přes satelit - 300 miliard euro do výstavby optických sítí - a více...

83 % firem příští rok na Windows 7 odmítá přejít

Valná většina velkých firem neuvažuje, že by do roku 2010 na pracovní osobní počítače nasadila připravovaný operační systém Windows 7. Vyplývá to z výzkumu společnosti Dimensional Research.

Průzkumu se zúčastnilo více než 1 100 společností. Stejně jako s nástupem Windows Vista, které se stále u firemních zákazníků setkávají s odmítavým postojem, většina firem zůstává u Windows XP, potažmo Windows 2000. Systém XP se přitom 14. dubna dostal do fáze rozšířené odborné pomoci, což znamená, že pro něj nevycházejí jiné než bezpečnostní aktualizace. Výjimku má jen platící klientela, která má s Microsoftem uzavřené speciální smlouvy o podpoře.

Na Windows 7, jež by měly vyjít někdy v druhé polovině letošního roku, odmítá přejít 83 % respondentů. Přesněji řečeno, neuvažují o jejich nasazení ani během příštího roku. Průzkum dále ukázal, že 42 procent z dotázaných firem je možná nasadí v časovém horizontu 12 až 24 měsíců od jejich uvedení na trh, 24 procent se přiklání spíše k rozmezí 24 až 36 měsíce a 17 procent s nimi případně nepočítá dříve než za 36 měsíců nebo vůbec.

Mezi hlavní faktory, které firmy odrazují od přechodu na nový systém, patří zejména (ne)kompatibilita Windows 7 se starším softwarem a finanční náklady s přechodem spojené. Ty by byly o to větší právě kvůli nutnosti zakoupení licencí nového softwaru kompatibilního s novými Windows. Jsou to tedy tytéž důvody, kvůli kterým řada společností odmítala a odmítá přechod na Windows Vista. Obavy o softwarovou kompatibilitu vyjádřilo 67 % procent firem a 88 % z nich otázku kompatibility označuje za rozhodující. Polovina respondentů se přiznala, že už zvážila i možnost nasazení jiného operačního systému než Windows.

Internet přes satelit. Astra a Towercom přicházejí s nabídkou

Společnost SES Astra ve spolupráci s firmou Towercom začne od letošního května nabízet internetové připojení přes satelit. Informaci přinesl server Euro.cz.

"Towercom se stane exkluzívním prodejcem internetové služby Astra2Connect v České republice a na Slovensku," řekl marketingový manažer společnosti Towercom Michal Šuran.

Satelitní připojení bývá často používáno jako poslední možnost realizace internetové přípojky, tedy hlavně na těch místech, kde není k dispozici potřebná infrastruktura pro pevné připojení, signál mobilních operátorů ani WiFi. Velkou výhodou je skvělá dostupnost signálu, který je všude s přímým výhledem na nebe, na druhou stranu jednou z největších slabin satelitního připojení je vysoká hodnota latence.

Podle dostupných informací bude služba Astra2Connect nabízena v několika rychlostních variantách, nicméně s rychlostmi podstatně nižšími, než nabízejí ostatní poskytovatelé přes „klasické“ linky. Nabídka má začínat na rychlosti 256 kbit/s s cenou kolem 650 korun měsíčně. Rychlejší varianta s rychlostí downloadu 512 kbit/s vyjde na 950 korun měsíčně a za tarif s maximální rychlostí 2 Mbit/s zákazník zaplatí 2 200 Kč za měsíc. Vyšší jsou i pořizovací náklady, komplet s jednotlivých komponent nutných pro zřízení připojení má stát asi 15 000 korun.

Piráti dostali nepodmíněné tresty. A mají zaplatit milionové odškodné

V pátek 17. dubna došlo k průlomovému rozhodnutí v jednom z nejsledovanějších případů ohledně P2P sítí. Zakladatelé The Pirate Bay, jednoho z nejslavnějších bittorrentových trackerů a vyhledávačů, byli shledáni vinnými z porušování autorských práv.

Soud jim uložil nepodmíněný trest odnětí svobody ve výši jednoho roku a také jim nařídil zaplatit odškodné ve výši 30 milionů švédských korun, asi 70 milionů českých korun.

Zástupci zábavního průmyslu (například Warner Bros, Sony Music Entertainment či EMI) přitom žádali celkem 120 milionů švédských korun, tedy přibližně 300 milionů Kč).

Rozsudek není pravomocný a čtveřice se proti němu chystá odvolat.

300 miliard euro do výstavby optiky

Generální ředitel T-Mobile ČR Roland Mahler se na semináři „Budoucí Evropa: Moderní komunikace pro každého“ nechal slyšet, že evropští operátoři musejí investovat 300 miliard euro (více než osm bilionů korun) do výstavby mezinárodní optické komunikační sítě. Tedy pokud nechtějí, aby se prohloubilo jejich zaostávání za Spojenými státy a Asií. Informovala o tom Česká tisková kancelář na svém serveru FinančníNoviny.cz.

Výše investic do rozvoje sítí rozpočítaná na hlavu se v Evropě pohybuje kolem dvou třetin výdajů ve Spojených státech. V případě větší podpory rozvoje sítí by do roku 2015 díky tomu mohly vzniknout 2 miliony pracovních míst.

O výstavbě vlastní optické sítě se nedávno rozhodla Austrálie, která na její vybudování společně s některým z vybraných soukromých subjektů založí vlastní společnost. Cílem australské vlády je 90 % obyvatel Austrálie a firmám zařídit kvalitní internetové přípojení s rychlostí 100 Mbit/s. Stavba sítě by měla trvat osm let. Více v článku: 100 Mbit/s do každé domácnosti. Austrálie se chystá na velký projekt.

Pětina počítačů nemá záplatu proti Confickeru

Společnost Qualys, jež se zabývá otázkou počítačové bezpečnosti, uvedla, že pětina počítačů s Windows stále nemá nainstalovanou záplatu MS08-067, která zavírá díru ve Windows, přes kterou se šíří virus Conficker. Vyplývá to z výsledku online testování 300 000 počítačů. Aktualizaci přitom Microsoft vydal už před půl rokem.

Podíl Windows bez této záplaty může být ještě vyšší, jelikož test podstoupily hlavně firemní klienti, kteří jednak používají legální software a nemají tak důvod vypínat automatické aktualizace a také jsou v otázce zabezpečení daleko svědomitější.

20. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...