Úvod > Články > Konce myších hnízdeček…

Konce myších hnízdeček…

Některé zprávy mají prostě smůlu. Když před několika dny informovalo Ministerstvo financí, že byl představen nový formát pro elektronickou fakturaci (ISDOC), který sjednotil rozhádané formáty elektronických daňových dokladů, bylo jasné, že ve víru sesazování a sestavování vlád bude mít problém dostat se i na stránky Hospodářských novin.

Se zavedením tohoto formátu souvisí jedna věc – v mnoha firmách existují papírové archivy daňových dokladů, které se podle zákona uchovávají řadu let. Laskavý čtenář snad dovolí vzpomínku řadu let starou.

Pár dnů poté, co můj první zaměstnavatel zavedl počítače na ekonomická oddělení, jsem byl vyslán, abych něco přinesl z horních pater provozovny – půdy, na které bylo uskladněno obilí. V rohu byl vybudován malý přístěnek opatřený zabezpečovacím zařízením (visací zámek) a v místnosti, která měla sotva pět metrů čtverečních, byla naskládána řada krabic.

Některé byly pootevřené, některé vzorně zabaleny lepící páskou, v každé však bylo spolehlivě alespoň jedno hnízdečko velmi milých maličkých hlodavců, pro které půda  pivovaru představovala opravdu ráj – kvalitního zrní hojnost a dokonce dost materiálu pro výstavbu luxusního bydlení. Tehdy jsem si naivně povzdechl, že chudinky myšky přijdou brzo o domov. Byl jsem ujištěn, že nepřijdou!

Ta výkonná devítijehličková tiskárna (dvacet čtyři jehel by bylo pro kapacitu ekonomického oddělení sice kvalitnější, ale pomalé řešení), která byla zakoupena spolu s dvěma počítači, totiž netiskla pouze pro odběratele a dodavatele, ale i pro archiv… A elektronická evidence na tom vůbec nic nezměnila.

Bylo to poprvé, kdy jsem si uvědomil, že podobný systém zavádění počítačů (obecněji eGovernmentu) do provozu je k ničemu. Vytvořila se celá řada užitečné práce pro softwarové experty, kteří neustále cosi ladili a spravovali. Byť nepochybně bylo snazší dostat se k datům, která potřeboval management firmy, ředitel neustále používal své oblíbené tabulky na papírech formátu A3 a řada lidí musela zásadně změnit své pracovní zvyklosti – respektive zvyknout si na to, že musí často duplikovat svou práci.

Zavedení jednotného formátu pro elektronickou fakturaci podle prezidenta SPISu Jiřího Poláka odstraní nutnost budování papírových archivů. Podle ministra financí M. Kalouska „sníží administrativní náklady“. Sice to trvalo 15 let, ale pokud se to stane realitou, nezbývá než kvitovat s povděkem, že se podařilo zrušit jeden byrokratický nesmysl. A to i přes to, že ta hnízdečka myší asi definitivně zmizí.

21. 4. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...