Úvod > Články > Periférie pro Wimax

Periférie pro Wimax

Společnost Samsung konečně, byť zřejmě omylem, poodhalila závoj, jímž kryla dlouho očekávanou mobilní digitální hračku, kterou pod jménem SWD-M100 Mondi připravuje pro síť Clear. Mondi bude mít 4,3 palcový dotykový displej a k internetu se bude připojovat pomocí wimaxové sítě Clear.

Pod vysouvacím displejem bude klávesnice QWERTY, na první pohled je vidět příbuznost s tabletem Nokia N810. Na přední straně přístroje bude navíc řada ovládacích tlačítek. Další specifikace zahrnují 3 Mpx fotoaparát, slot pro karty MicroSD a připojení Wi-Fi a Bluetooth.

Podle řady odhadů bude Mondi využívat operační systém Windows Mobile 6.1 nebo 6.5. Pokud je to pravda, tak bude operační systém určovat, kdy Mondi spatří světlo světa, protože podle prohlášení Microsoftu bude verze Windows Mobile 6.5 připravená dříve, než skončí rok 2009.

Mondi by měl být prvním mobilním přístrojem pro Wimax, který bude komerčně dostupný ve Spojených státech. Clearwire slibuje, že v letošním roce bude mít svoji síť pracující s technologií Wimax dostupnou nejméně v 8 velkých amerických městech, koncem roku 2010 by tato síť měla být dostupná pro 120 miliónů Američanů.

Sprint Nextel, kterému ve společnosti Clearwater patří 51 procent, se nechce nechat zahanbit a na rok 2010 připravuje wimaxovou periférii pro platformu Android. Podle šéfa marketingu divize 4G Scotta Laneho by měl wimaxový mobil pracovat s CDMA, Wi-Fi a samozřejmě s Wimaxem. Ve stejnou dobu by se měl objevit i wimaxový modem, který by měl nahradit dnešní dražší duální (3G/4G) modem, který stojí 149 dolarů a vyžaduje měsíční poplatky ve výši 80 dolarů.

Nokia mezitím ohlásila ukončení výroby svého wimaxového tabletu N810. I když se přístroj kritikům líbil, dlouho na světě nepobyl. V prodeji byl od října minulého roku, což odpovídalo zahájení wimaxové sítě v americkém Baltimore, o pouhé čtyři měsíce později pak Nokia výrobu zrušila.

Oficiální prohlášení firmy Nokia je značně mlhavé: „Nokia N810 WiMAX Edition dosáhla předpokládaného konce svého života. Budeme i nadále sledovat vývoj wimaxových sítí a rozhodnutí o nových výrobcích bude založeno na tom, jak se bude vyvíjet obchodní strategie.“

24. 4. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...