Úvod > Články > ADSL bez pevné linky je tady. Za 750 korun

ADSL bez pevné linky je tady. Za 750 korun

A další novinky uplynulých dní: Windows 7 RC už za pár dní ke stažení - Ubuntu 9.04. Vyšel nový linuxový systém s řadou vylepšení - a více...

Kauza The Pirate Bay: podjatý soudce. Proces se může opakovat

Soudce, který čtveřici zakladatelů torrentového trackeru ThePirateBay.org odsoudil za porušování autorských práv k nepodmíněnému ročnímu trestu a vysoké pokutě, čelí podezření z podujatosti. Zjistilo se, že mezi ním a žalující stranou existuje několik spojení.

Soudce Tomas Norström je podle několika nezávislých zjištění, v čele s rádiem SR, členem tří organizací, z čehož se dvě přímo zabývají ochranou autorských práv. První z nich je SFU, Švédský spolek pro autorská práva, v němž zasedají lidé hájící zájmy firem ze zábavního průmyslu, které The Pirate Bay žalovaly. Druhou organizací je SFIR, Švédské sdružení pro ochranu průmyslu, jež bojuje za posílení práv držitelů autorských práv a v jehož předsednictvu sedí právě i Tomas Norström. Třetí organizace .SE, dohlížející na domény .se, sice nemá nic co do činění s autorskými právy, ale jeho kolegyní v nadaci je Monique Wadsted, právnička aktivní ve filmovém průmyslu.

Odborníci proto pokládají za velmi pravděpodobné, že celý proces začne odpočátku, tentokráte s jiným soudcem. To potvrdil i právník zastupující The Pirate Bay, který o anulování soudního rozhodnutí bude v následující době usilovat.

Microsoftu poprvé v historii klesly tržby. Zisk je nižší o 32 %

Hospodářské výsledky největší softwarové firmy na světě ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2009 nevypadají dobře. Ne ve srovnání s výsledky, na které je redmondská firma zvyklá. Microsoft oznámil, že mu čistý zisk klesl o 32 procent a tržby o 6 %. Je to poprvé v 23leté historii firmy. Doposud vykazovala každoroční růst.

Čistý zisk firmy činil 2,98 miliardy dolarů, tedy asi 61,5 miliardy korun. Byť analytici předvídali mírný pokles tržeb, z 14,52 miliardy dolarů v loňském roce na 14,1 miliardy dolarů, snížení tržeb na šest procent na 13,7 miliardy je překvapil.

Za zhoršenými výsledky stojí nepochybně ekonomická recese ve světě, jejímž následkem je i snížený prodej nových počítačů. S tím souvisí i další faktor — stále vrůstající prodej netbooků, malinkých notebooků, které klasické notebooky začínají u spotřebitelů rychle nahrazovat. Netbooky se pyšní nejen malými rozměry a dostačujícím výkonem pro běžnou práci, ale hlavně nízkou cenou. Na netboocích dlouho vládl Linux, jeho různé distribuce. Microsoft proto musel sáhnout k razantnímu snížení poplatku za licence Windows XP (netbooky s Windows Vista se skoro vůbec neprodávají kvůli vysokým nárokům Windows Vista na hardwarové vybavení). Cena jedné licence osm let starého systému poklesla na 15 dolarů (asi 300 Kč).

Z hlediska čísel je ale asi nejzajímavější divize Zábavy a zábavních zařízení (do níž spadá i herní konzola Xbox 360), jež vykázala ztrátu 32 milionů dolarů a dvouprocentní pokles tržeb. Jedinou sekcí vykazující růst je divize pro serverová řešení, jež zaznamenala 7% nárůst tržeb a 24% zvýšení čistého zisku.

Windows 7 RC už za pár dní

Vývoj nového operačního systému společnosti Microsoft pokračuje mílovými kroky. Firma oznámila, že už brzy uvolní verzi Windows 7 RC, tedy kandidáta na vydání.

Brandon LeBlanc ze společnosti Microsoft na blogu týmu Windows oznámil, kdy kandidát na vydání bude k dispozici. „S radostí vám můžu sdělit, že [Windows 7] RC budou dostupné 30. dubna členům MSDN a předplatitelům TechNet. Veřejně dostupné [tj. všem zájemcům] budou od 5. května.“

Tato verze představuje takřka finální produkt. Žádné větší funkce nepřibyly ani od beta verze, jež byla stažitelná od ledna do února. Kromě kosmetických úprav v grafickém rozhraní a možností vypnutí některých funkcí systému (jako například Internet Exploreru) se ve výbavě Windows 7 moc nezměnilo. Opravují se jen nejzásadnější chyby a vývojáři optimalizují výkon a stabilitu.

Obecně se předpokládá, že finální verze Windows 7 vyjde ještě letos. Microsoft tyto spekulace však nechce komentovat.

Ubuntu 9.04. Vyšel nový linuxový systém s řadou vylepšení

Pravděpodobně vůbec nejpopulárnější linuxový systém pro osobní počítače vyšel v nové verzi přesně podle plánu. Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope slibuje hodně novinek, ať už těch jasně viditelných, či těch skrytých pod kapotou.

Mezi nejznatelnější změny oproti předchozím verzím patří zejména zásadní snížení doby startu systému — nové Ubuntu nabootuje v čase kolem 25 sekund. Díky novějšímu, ne však nejnovějšímu, linuxovému jádru (verze 2.6.28) přibyla podpora řady nového hardwaru, došlo k obligátním opravám některých známých chyb, nově je podporován i souborový systém etx4 a vývojáři také podstatně vylepšili podporu více připojených displejů a také uspávání do RAM a na disk.

Co se grafického vzezření týče, Ubuntu 9.04 je obaleno do GNOME 2.26. Firma Canonical, jež za vývojem stojí, přidala několik svých vylepšení (jednotné oznamování) a samozřejmě do svého systému začlenila novější verze různých programů.

České stránky Ubuntu, oficiální stránky Ubuntu.com.

ADSL bez pevné linky je tady. Za 750 korun

Společnost Telefónica O2 Czech Republic představila novou strukturu svých služeb. Doposud povinné balíčkování, jež spojuje několik typů služeb, se rozkládá na jednotlivé části. Balíčkování bude čistě dobrovolné. Znamená to jediné: zákazníci si budou moci pořídit nahé ADSL, tj. nebudou muset platit poplatek za pevnou linku, stejně tak si budou moci zřídit samostatnou digitální televizi O2TV nebo hlasovou službu O2 Volání. Cena nahého ADSL je 750 Kč včetně daně.

Nový koncept skládání služeb firma do praxe uvede už 11. května tohoto roku.

"Nabídku nadále stavíme na kvalitě stávajících služeb, hlavní rozdíl je však v možnostech jejich kombinování. Rozhodli jsme se rozbalit balíčky služeb. Jsme totiž přesvědčeni, že dnes si již zákazníci dokážou namíchat služby sami podle svých představ. Není důvod proč jim to tedy neumožnit a dostát tak slibu: O2 více možností,"říká José Perdomo, viceprezident společnosti Telefónica O2, a dodává: "Zákazníkům přinášíme nové možnosti spolu s více než atraktivní cenovou politikou, což považujeme za jednoznačně nejlepší nabídku na trhu. Kdo jiný poskytne navíc například rychlý mobilní internet za 150 korun měsíčně?"

Základními stavebními kameny nových služeb budou na sobě nezávislé služby: zmíněné ADSL, O2TV a volání. Zákazník pak bude mít na výběr, zda si k nim přiobjedná bonusovými službami, které Telefónica O2 slibuje zdarma, a dalšími doplňkovými službami. Ty mají podle vyjádření firmy být dostupné za zvýhodněné ceny. Modelovým příkladem je například přiobjednávka mobilního internetu k fixnímu připojení přes ADSL.

Změna se na rozdíl od různých předchozích malých změn a časově omezených akcí dotkne všech zákazníků, tedy i těch stávajících. Telefónica O2 oznámila, že jejich dosavadní služby budou od 11. května převáděny na nové struktury tak, aby celková cena za služby zůstala stejná nebo dokonce byla nižší.

O změnu skládání služeb klienti nemusejí žádat. Vše proběhne automaticky a o změně budou informování dopisem. Poté si budou moci doobjednat služby další.

 

27. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.