Úvod > Články > Windows 7 budou podporovat programy z XPéček. Jak a kdy?

Windows 7 budou podporovat programy z XPéček. Jak a kdy?

Nový operační systém od Microsoftu bude obsahovat podporu pro aplikace napsané pro Windows XP. Tam, kde Visty selhaly, Sedmičky přinášejí uživatelům útěchu: softwarová kompatibilita se zachová. Použité řešení má však svá „ale“.

Když jsem v červnu loňského roku psal o Windows 7 (Windows Seven přicházejí. Co o nich víme?), část textu jsem věnoval otázce kompatibility. Ta je totiž pro spoustu zákazníků, hlavně z firemního prostředí, tou nejzásadnější otázkou. Windows Vista zklamaly nejen domácí uživatele kvůli problémům s hardwarem a softwarem, ale z těchto důvodů je odmítly nasadit i firmy. 

Nemožnost spustit aplikace napsané pro Windows 2000 a Windows XP v prostředích Windows Vista je prostě problém — firemní klientele by se nasazení Windows Vista (pokud by překousla jiné potíže tohoto systému) zásadně prodražilo. Firmy by totiž musely nakoupit nejnovější verze používaného softwaru, který na Vistách běží. A krom toho některé speciální programy se takových verzí ani nemusely dočkat. 

Ve zmíněném loňském článku jsem se dotkl řešení těchto svízelí pomocí virtualizace. Ona totiž přímá podpora aplikací z Windows XP pod Windows 7 nemůže existovat. Sedmičky stojí na vypilovaném jádru Windows Vista, takže čekání na to, že Sedmičky budou podporovat přímo to, co Visty nepodporovaly, by bylo zbytečné. 

Jedinou schůdnou možností, jak předejít problémům s kompatibilitou, a umlčet tak nářky uživatelů, bylo poskytnout nějak chytře řešenou virtualizaci prostředí Windows XP v Sedmičkách. 

A tak se také stalo. V palcových titulcích tedy stojí: Windows 7 spustí vaše staré programy!

Jak to vyřešil Microsoft

Microsoft chtěl své řešení podpory aplikací pro XP v prostředí Windows 7 oznámit společně s uvedením „Kandidáta na vydání“ tohoto systému (RC). Jenomže o virtualizaci XPéček informace unikly tak trochu s předstihem. Takže:

Pro Windows 7 bude dostupná technologie zvaná Windows XP Mode (Režim Windows XP, zkráceně WPM). Jedná se o virtualizační techniku založenou na nové generaci virtuálního stroje Microsoft Virtual PC. (Ten je sice už dlouho dostupný zdarma všem zájemcům, ale ve Windows 7 dozná zásadních změn a specifické implementace.)

Obyčejně virtualizace nějakého cizího operačního systému vypadá tak, že si uživatel stáhne příslušnou virtualizační aplikaci (zmíněné MS Virtual PC, VMware nebo VirtualBox) a do ní nainstaluje virtualizovaný systém (Windows, Linux, Solaris atd.). Když chce s virtuálním systémem pracovat, spustí okno virtuální stroje a poté vybere systém, jenž se spustí ve vlastním okně, jakoby šlo o fyzický stroj. Pracovat pak může v obou systémech naráz. Když tedy bude chtít použít aplikaci z virtualizovaného systému, musí spustit virtuální stroj, spustit systém a v něm danou aplikaci. Fungující, ale pro někoho poněkud zdlouhavé.

 

Program z virtualizovaných XP v hlavní nabídce programů ve Windows 7 (winsupersite.com)
Programy z virtualizovaných XP v hlavní nabídce programů ve Windows 7 (winsupersite.com)

Toto zdržování ve WPM nebude. Jakmile uživatel do virtualizovaných Windows XP nainstaluje svůj oblíbený program, kvůli němuž virtualizuje, odkaz na program se ukáže v hlavní nabídce po boku programů z Windows 7. Virtualizace se tak velice zjednodušuje. Navíc aplikace nepoběží v okně virtualizovaných Windows XP, ale v tzv. bezešvém módu — okna programů z virtualizovaných XP se objeví na obrazovce vedle oken programů z Windows 7. Zkrátka okna budou integrovaná do prostředí Sedmiček.

 

V pozadí okno MS Word 2003 pod Windows XP, v popředí MS Office 2007 ve Windows 7. Tzv. bezešvý mód (winsupersite.com)
V pozadí okno MS Word 2003 pod Windows XP, v popředí MS Office 2007 ve Windows 7. Virtualizace v tzv. bezešvém módu (winsupersite.com)

Pár „ale“

Byť toto řešení takřka dokonale řeší problémy s kompatibilitou mezi Windows 7 a staršími aplikacemi, nebude dostupné všem. Jak jsme řekli, odmítavý postoj k Windows Vista mrzel Microsoft zejména proto, že jej nechtěla nasadit firemní klientela. Proto nás asi nemůže překvapit, že WPM je určen hlavně firmám. 

Samozřejmě že virtualizaci XP může použít i domácí uživatel, ale v tom případě si musí pořídit příslušnou edici Windows 7. V těch je skoro stejný chaos jako u Windows Vista, nicméně jak už i Microsoft dříve prohlásil, propagovat bude hlavně verze Windows 7 Home Premium a Windows 7 Professional. (Jistá paralela mez Windows XP Home a Professional. O jednotlivých edicích Windows 7 si můžete přečíst v článku Microsoft se (ne)poučil. Windows 7 v podobě různých edic, ale i zdarma.)

Virtualizace XP bude podporována v edicích Professional a vyšších, tj. domácí uživatel s Windows 7 Home má smůlu. 

Druhá překážka spočívá v tom, že pro WPM je potřeba příslušný procesor s přímou podporou virtualizace (Intel-VT/AMD-V). Modernější procesory od Intelu a AMD sice tuto podmínku splňují, na trhu je ještě řada počítačů, které virtualizaci nezvládají. 

Kritické ohlasy

Není to dávno, co Microsoft v souvislosti s Windows Vista a dalšími projekty (vlastně přípravou Windows 7) řekl, že uspokojit všechny z miliardy zákazníků po celém světě je těžké. Masové produkty proto musejí vždy být jakýmsi kompromisem. Nedostupnost virtualizační technologie v domácí verzi Windows 7 sice někoho může naštvat, ale po pravdě řečeno, běžný domácí uživatel si asi nebude moc vědět rady už se samotným pojmem virtualizace. Virtualizaci vyhledávají hlavně pokročilejší uživatelé a už tolikrát skloňované firmy. 

Když se zjistilo, že Sedmičky s virtualizací XP opravdu přijdou, prvotní nadšení nebylo za pár dní vystřídáno jen zklamáním z nutnosti mít vyšší (dražší) edici Sedmiček. Ti, kteří poukazovali na nedostupnost WMP ve Windows 7 Home, si náhle uvědomili, že virtualizovat XP vlastně mohou sami i bez pomoci Microsoftu. 

Výše uvedené virtuální stroje (od VMware nebo bezplatný VirtualBox od společnosti Sun aj.) jsou skvělými nástroji, které umožňují nejen virtualizaci všech verzí Windows, ale i dalších operačních systémů (Linux, Solaris, BSD nebo OS/2). A i ony umožňují opustit okno virtuálního stroje a okna programů začlenit do prostředí hostitelského systému (bezešvý mód). 

Takže když si tohle někteří uvědomili, začali rázem vycházet články ve smyslu „Microsoft objevuje virtualizaci. Neskutečné! My přitom virtualizujeme už léta“. Kdyby Microsoft s virtualizací XP nepřišel, bylo by mu to vyčítáno. Přišel s ní, jeho krok mu vyčítají jiní. Na tom problému s uspokojením všech zákazníků asi opravdu něco bude.

V čem je hlavní výhoda?

Virtualizace pomocí VMware nebo Virtualboxu (či každého jiného nástroje) s sebou nese ale jeden závažný problém. Vlastnit licenci virtualizovaného systému. Z hlediska licence Windows totiž je i virtuální počítač počítačem. A v něm použité Windows je třeba mít zvlášť licencované. 

S příchodem Windows 7 a virtualizační technologie WPM se přístup k virtualizaci zásadně mění. Každý majitel Windows 7 Professional a vyšší edice si totiž bude moci zcela zdarma stáhnout Windows XP SP3 (v podobě virtuálního disku) a tuto kopii zdarma použít ve Windows 7. Na druhou stranu uživatelé VirtualBoxu aj. budou muset kupovat další licenci Windows XP. (Máte-li doma plnou verzi Windows XP a na počítač místo nich nahrajete Windows 7,  XP můžete použít ve virtuálním stroji, systém projde znova aktivací a vlastně se nic moc nezmění. Ale problém nastane, když tytéž XP budete používat na jiném fyzickém počítači: aktivace virtualizovaných XP sice proběhne bez problémů, ale tím se deaktivuje kopie na druhém, fyzickém počítači. Pak si budete prostě koupit novou licenci.)

Jestli už nic jiného tak právě toto je výhoda řešení WPM. Za jednu cenu dostanete vlastně dva systémy. A vyhnete se svízelným situacím s nekompatibilním softwarem. 

 

30. 4. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.