Úvod > Články > Aukro shopy: nová možnost prodeje

Aukro shopy: nová možnost prodeje

Internetové aukce se staly populární stejně jako nakupování na e-shopech a jsou součástí našeho „internetového života“. Zvykli jsme si nejen, že lze výhodně koupit, ale také poměrně dobře prodat. Nová služba portálu Aukro rozšiřuje možnosti prodeje a prodejcům značně uvolňuje ruce.

Portál Aukro se v českém povědomí poměrně dobře zavedl. Jako jediná aukční síň na internetu v ČR zažívá drastický příliv uživatelů. Jiné portály mohou jen závidět. V minulosti jsme vás informovali o způsobech, kterak na Aukru výhodně koupit nebo také prodat zboží. Nyní Aukro přišlo s úplně novou službou, nazvalo ji Aukro Shopy a my si v tomto článku trochu přiblížíme, oč jde. Nutno přiznat, že, ač celý projekt vypadá jako rozšíření současného Aukra, jde spíše o vedlejší projekt, který bude fungovat paralelně. Záměr s oběma projekty ale jistě v budoucnu provozovatelé odhalí.

Oč zde kráčí

Projekt naleznete na této adrese, vychází ze zkušeností a standardů Aukra, ale podstatně jej rozšiřuje. Doposud jsme byli zvyklí prodávat zboží pod svou přezdívkou, resp. pod svou osobou. Aukro Shopy umožňují založit v podstatě jednoduchý e-shop s vlastní adresou, kde se mohou nalézat jen a pouze předměty bez dražení, tedy označené značkou Kup teď. Aukro Shopy potěší zejména ty z vás, kteří prodáváte velké množství předmětů, a vyhovuje vám delší doba vystavení. Díky této nové službě vystavíte například 1000 kusů předmětů na celých 30 dní za pouhou jednu korunu.

Navíc vám Aukro Shopy umožní vytvořit si vlastní subdoménu pro svůj Shop a prodávat tak pod svou značkou za pevné ceny ve vlastních kategoriích produktů. Vaše zboží tak bude pro kupující lákavější, protože vaši nabídku najdou přehledně na jednom místě. Váš Shop lze i dosti výrazně odlišit od ostatních. Ač již jde o nastavení Shopu, lze nahrát vlastní logo, změnit styl stránek Shopu. Výhodou je, že na základním webu Aukro Shopů je možnost prohlížet zboží skrze všechny Shopy, takže propagace prodávaných předmětů zůstává prakticky beze změn.

Jak si Aukro Shop založit

Službu Aukro Shopy si jednoduše zaktivujete v záložce Moje Aukro. Podmínkou pro založení Shopu je otevřený účet na www.aukro.cz a dosažení 10 kladných komentářů. Podrobné podmínky služby Aukro Shopy a ceník naleznete zde. Jak vidno, jde o úkon velmi jednoduchý. Abyste si mohli službu lépe vyzkoušet, první měsíc vás poplatek za založení a vedení Shopu bude stát 15 Kč. Při zakládání Shopu po vás bude požadováno jméno Shopu, je nutné volit takové, jež nebylo zatím využito a není chráněnou známkou výrobku či služeb.

Dále musíte vyplnit popis vašeho Shopu a nejlépe hned připravit informativní stránky Shopu, kde návštěvníky seznámíte s pravidly nákupu, dodacími podmínkami apod. Jde vlastně o rozšířený ekvivalent ke stránce O mně na původním Aukru. V Nastavení Shopu je dobré změnit logo a barevné schéma, nastavit si zkrátka váš Shop podle vlastních představ. Do vašeho Shopu pak vložíte kategorie zboží, kterým se hodláte stabilně zabývat. Poměrně hezký návod je umístěn zde.

Co za to?

Ve výsledku není služba úplně nejlevnější. První měsíc provozu vyjde na avizovaných 15 Kč, každý další pak na 70 Kč. Za vystavení předmětu platíte dle jeho ceny v rozmezí 0,20 Kč – 1 Kč. U běžného Aukra to je 0,50 – 10 Kč. Vypadá to tedy, že Aukro Shopy jsou výhodnější, ale až do chvíle, než dojdeme k poplatkům za provizi v případě, že se vystavený předmět prodá. Ty jsou totiž dvojnásobné. V případě, že na Aukru prodáte mobil za 8000 Kč, zaplatíte provizi 247,50 Kč, v případě Aukro Shopů jde o poplatek ve výši 495 Kč. Ceny za zvýhodnění zboží a přednostní výpis nebo obrázky nad rámec určité velikosti zůstávají stejné.

Závěrem

Nedokážu v závěru přesně vyhodnotit, co Aukro zavedením Aukro Shopů sledovalo. Kdo chce občas obchodovat na Aukru, ten si Aukro Shop nikdy nezaloží, kdo prodává dlouhodobě, ten bude mít problém s dvojnásobnými poplatky, které udělají slušné tisíce měsíčně. Rád si poslechnu názory diskutujících, ale přijde mi to jako mamon za dalšími poplatky a provizemi. Uvidíme, vše nasvědčuje tomu, že Aukro Shopy nahradí v budoucnu službu Kup Teď.

12. 5. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...