Úvod > Články > Stáhněte si Windows 7 i s podporou XP

Stáhněte si Windows 7 i s podporou XP

A další novinky uplynulých dní: Evropská komise chce zlevnit propojovací poplatky - Intel čeká na verdikt - a více...

T-Mobile zaplatí Telefónice O2 900 milionů korun

Skoro miliardu korun zaplatí mobilní operátor T-Mobile konkurenční Telefónice O2. Důvodem je vyrovnávaní propojovacích poplatků, které si obě společnosti mezi sebou platily v roce 2001. Uvedla to ČTK s odvoláním na zprávu Telefónicy O2.

Současně s tím se obě firmy dohodly, že po tomto vyrovnání odstoupí od všech soudních pří, které spolu kvůli propojovacím poplatkům vedou.

Propojovací poplatky byly mezi oběma operátory jablkem sváru již dlouhou dobu. V loňském roce Telefónica O2 na základě dřívějšího nařízení Českého telekomunikační úřadu zaplatila konkurenčnímu T-Mobilu takřka 2 miliardy korun. T-Mobile si z této částky ponechá více než 900 milionů a zbytek vrátí Telefónice.

Evropská komise chce zlevnit propojovací poplatky

V souvislosti se zprávou o vyrovnávání účtů kvůli propojovacím poplatkům mezi T-Mobilem a Telefónicou zmiňme další událost, jež se této oblasti týká. Evropský regulátor totiž plánuje tyto poplatky podstatně snížit.

Evropská komise oznámila, že chce operátorům nařídit snížení propojovacích poplatků, které si mezi sebou platí za propojení hovorů do svých sítí, až o 70 procent. Podle regulátora by to zákazníkům v Evropské unii mělo ušetřit do roku 2012 až dvě miliardy euro (zhruba 53 miliardy korun). Stejnou částku by pak podle Komise měly získat operátoři pevných linek, kteří by  vysoké částky za propojení nemuseli odvádět mobilním operátorům.

Komise upozorňuje, že výše propojovacích poplatků je v členských zemích různá, někde nízká, jinde neúměrně vysoká. Například na Kypru se propojení hovoru mezi dvěma sítěmi platí pouhé dva eurocenty, zatímco třeba v Bulharsku patnáct eurocentů. Podle dat Komise pak průměrná výše poplatků na území Unie činí asi 8,55 eurocentu (asi 2,27 Kč). Česká republika se v tomto směru řadí k nejdražším členským zemím. Podle údajů z loňského října výše propojovacích poplatků činila 12,2 eurocentu (3,24 koruny). Tyto částky jsou asi desetkrát vyšší než částky placené za propojení hovorů přes pevné linky.

Doporučení Evropské komise je sice pro členské státy nezávazné, ale jednotlivé regulační orgány v zemích EU by se jím měly co nejdříve zabývat.

Stáhněte si Windows 7 i s podporou XP

Microsoft podle plánu uvolnil skoro finální verzi nového operačního systému Windows 7 široké veřejnosti. Na uživatele čeká nejen řada novinek a různých více či méně kosmetických změn od vydání Windows 7 Beta, ale také dostupná podpora aplikací pro Windows XP.

O hlavních novinkách, které Windows 7 obsahují, jsme vás informovali v průběhu minulých měsíců a taky minulý týden, kdy jsme vám přinesli ty hlavní přednosti nového systému, jak je vypíchl sám Microsoft. Více zde.

Patrně nejzajímavější novinkou v "kandidátu na vydáni" Windows 7 je režim podpory Windows XP, tzv. Windows XP Mode (WPM). Každý uživatel Windows 7 RC si zdarma může podporu aplikací napsaných pro Windows XP stáhnout ze stránek Microsoftu. Jde vlastně o virtuální stroj MS Virtual PC nové generace, který je pro běh XP režimu nezbytný.

Po instalaci virtuálního stroje s kopií Windows XP SP3 může každý tester v prostředí Sedmiček spouštět programy jinak funkční jen ve Windows XP. Virtualizace probíhá v tzv. bezešvém módu, kdy jsou okna programů virtualizovaných XP integrovaná mezi okny aplikací ve Windows 7. Tyto aplikace se navíc dají spouštět samostatně z hlavní nabídky Sedmiček.

Musíme však upozornit, že virtualizace XP nefunguje na každém počítači. Nutností je mít na fyzickém stroji procesor s přímou podporou virtualizace (Intel VT, AMD-V) a taky správnou verzi BIOSu, kde se podpora virtualizace často musí ručně nastavit. Pro výkon je rovněž důležité množství operační paměti v počítači (RAM). Microsoft doporučuje alespoň 2 GB. Více o virtualizace ve Windows 7 v článku Windows 7 budou podporovat programy z XPéček. Jak a kdy?

Windows 7 ke stažení, Virtual PC - XP Mode ke stažení.

Ministerstvo zemědělství přidělilo Telefónice O2 zakázky bez výběrového řízení

Česká média se pozastavují nad podepsáním smluv mezi Ministerstvem zemědělství a telekomunikační společností Telefónica O2. Oba subjekty mezi sebou narychlo podepsaly smlouvy, díky nímž Telefónica O2 získá na dvě státní zakázky 570 milionů korun. Operátor zakázky získal, aniž by došlo k výběrovému řízení.

Již dříve ale Úřad na ochranu hospodářské soutěže vydal předběžné opatření, jež zakazovalo, aby ministerstvo s Telefónicou O2 takové dohody podepsalo. Úřadu se nelíbilo, že Telefónica O2 zakázky získala bez výběrového řízení - než však Úřad stačil pořádně zasáhnout, ministerstvu vedeném ministrem v demisi Petrem Ganadalovičem se podařilo smlouvy s Telefónicou podepsat.

Smlouvy podepsal zastupující ekonomický náměstek ministra Petr Kušnierz, který se brání tím, že smlouvy byly podepsány dřív, než přišel fax z antimonopolního úřadu.

Evropská komise vyřkne ortel nad Intelem

Už zítra se očekává jedno z nejdůležitějších rozhodnutí Evropské komise v historii. Intel byl Evropskou komisí obviněn z porušování pravidel hospodářské soutěže Evropské unie a patrně jej postihne tvrdý trest.

Vyšetřování Intelu probíhá prakticky nepřetržitě od roku 2000. Největší výrobce počítačových čipů pro osobní počítače měl podle Komise pokřivit trh tím, že zneužil svého monopolního postavení, platil a jinak uplácel počítačové výrobce, kterým "doporučoval" nevyrábět počítače s procesory konkurenční firmy AMD. Kromě toho měl počítačové firmy uplácet za to, aby zastavili či brzdili prodej přístrojů a uvedení nových modelů s čipy AMD.

Podle Komise dále Intel poskytoval obrovské slevy společnosti Media Markt, největšímu evropskému řetězci počítačových obchodů výměnou za to, že z prodeje stáhnou stroje s procesory od AMD.

Evropská komise může Intel potrestat pokutou, jejíž výše může činit až 10 % celkových tržeb firmy. Vzhledem k tomu, že loni tržby Intelu činily 37,6 miliardy dolarů by se pokuta mohla vyšplhat až na 3,76 miliardy dolarů (bezmála 75 miliard korun).

Intel je ze zneužívání monopolního postavení na trhu vyšetřován také ve Spojených státech. Minulý rok mu pokutu 20 milionů dolarů (asi 400 milionů korun) vyměřil antimonopolní úřad v Jižní Koreji.

11. 5. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...