Úvod > Články > Kindle číslo tři

Kindle číslo tři

Šéf známé firmy Amazon Jeff Bezos se snaží odpovědět na otázku, jestli bude jeho oblíbená čtečka Kindle stejně revoluční v četbě novin, jako je při četbě knih. Nečekaně proto dal na trh třetí verzi.

Kindle DX je větší, má zabudovanou čtečku PDF a vylepšenou internetovou navigaci. Za větší rozměr ale zaplatíme, místo 359 dolarů rovnou 489 dolarů, navíc v ruce budeme mít více než půlkilovou krabici. Displej o úhlopříčce 9,7 palce má automatické přetáčení (stejně jako iPhone nebo iTouch) z vertikální do horizontální polohy a měl by být vhodnější pro četbu novin a časopisů nežli šestipalcový Kindle 2.

Stejně jako u dvojky zde najdeme bezdrátové stahování zdarma a převod textu i grafiky do černobílé verze pomocí technologie eInk. Do paměti se vejde 3 500 knih. Rozměry verze DX jsou 10,4 x 7,2 x 0,28 palce, pro porovnání verze 2 měla rozměry 8 x 5,3 x 0,36 palce a displej o šestipalcové úhlopříčce. Zbytek technických parametrů je stejný - od bezdrátového připojení pomocí vlastní technologie Whispernet a spojení s 3G sítí Sprint.

Od letošního léta budou za zlevněnou cenu nabízeny předplatné hned tří velkých amerických denníků – New York Times, Washington Post a Boston Globe, což mohou ocenit zejména ti, kteří žijí v oblastech, kde není možné objednat dodávání těchto novin poštou. Amazon současně podepsal smlouvu se třemi nakladatelstvími, které pokrývají 60 procent amerického trhu s učebnicemi. Tím vyhověl řadě univerzit, které přislíbily nabízet Kindle studentům.

Společnost Amazon sice nehodlá uveřejnit, kolik čteček první a druhé generace se již prodalo, nicméně uvádí, že tam, kde existuje jak klasická, tak i elektronická verze knihy, prodej digitální verze tvoří 35 procent celkového prodeje. Celkově portál Amazon nabízí v digitální podobě 275 tisíc různých knih, což zahrnuje i 107 ze 112 knih, které jsou na dnešním seznamu nejprodávanějších knih.

Reakce veřejnosti je zatím nejistá, zatímco někteří jsou z nové verze nadšeni, řada analytiků se pozastavuje nad vysokou cenou a vysokou váhou. Samotní zákazníci, především ti, kteří si ještě včera koupili Kindle druhé verze, se cítí podvedeni, protože mají pocit, že si koupili zastaralý model za plnou cenu. A tak teprve budoucnost ukáže, jestli sázkou na plnou verzi novin, které jsou ve zkrácené verzi na internetu zdarma, vsadil Bezos na správného koně.

13. 5. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...