Úvod > Články > Ultrawideband – budoucnost nebo marná snaha?

Ultrawideband – budoucnost nebo marná snaha?

O technologii ukrývané pod zkratkou UWB (ultrawideband) se již píše roky a mluví se o ní jako o něčem blízkém druhému zjevení Krista. Opakovaně se mluví o tom, že rozšíření je právě za rohem a už už stačí jen vyladit pár drobností a všichni budeme užívat rajské výhody. A uplyne další rok a stále nic.

Posledních pár měsíců bylo z pohledu UWB obzvláště nepříjemných. Nejdříve padla jedna z důležitých firem (WiQuest), potom Intel rozpustil svoji vývojovou divizi UWB a následovalo zavření bran společnosti TZero Technologies. A pokud to někomu bylo málo, tak nedávno oznámila asociace WiMedia Alliance, že končí a přenáší veškeré dosavadní i budoucí specifikace na asociace Bluetooth SIG a USB Implementers Forum.

Prezident asociace WiMedia Alliance Clint Chaplin tvrdí, že se jednalo jen o logický krok a že samotná asociace stejně nebyla zaměřená na zákazníky. Předání specifikace dalším asociacím bylo prý v plánu již delší dobu.

Podle Chaplina není vše ztraceno ani na poli hardwaru, právě naopak. Poslední CES představil celou řadu hardwarových periférií včetně fotoaparátu, pevného disku, televizoru a videokamery, které byly vybaveny technologií Wireless USB.

Podobný názor má i CEO firmy Alereon vyrábějící UWB chipsety, Eric Broockman. Výsledkem rozpuštění WinMedia Alliance nebude prý nic jiného nežli zesílení pozice asociací Bluetooth SIG a USB Implementers Forum, což jim umožní vyladit novou technologii tak, aby maximálně odpovídala jejich zájmům a standardům. To prý bylo záměrem od samého počátku. Podle něj existoval dlouhodobý problém v tom, že Wireless USB se zaměřoval především na otázku rychlosti přenosu dat a její maximální zvýšení, zatímco Bluetooth SIG se zase staral nejvíc o to, aby byla technologie Bluetooth méně energeticky náročná. Proto by mělo být jednodušší nechat obě části společně vyvinout, co chtějí. Broockman nevidí problém ani ze zániku některých výrobců hardwaru pro UWB a považuje to za normální projev ekonomické situace.

Ne každý je však takto optimistický. Marty Colombatoo, CEO společnosti Staccato Communication, je přesvědčen o tom, že se díky zániku WiMedia Alliance zpomalí využití této technologie v laptopech nejméně o půl roku. Nicméně se prý o UWB nemáme bát, i po řadě opakovaných zpožděních a marně slibovaných začátcím mu prý patří budoucnost. Připomíná začátky technologií Bluetooth a Wi-Fi, tam se ze začátku také čekalo, ale po chvíli se obě technologie začaly šířit rychlostí stepního ohně. V příštím roce prý bude řada na UWB.

26. 5. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...