Úvod > Články > Tak už to spustili

Tak už to spustili

V pátek 15. května byl veřejnosti zpřístupněn nový „vyhledávač“ Wolfram|Alpha. Oficiálně byl spuštěn toto pondělí a okamžitě zaplnil titulní stránky mnoha IT i vědeckých médií. Netrpělivě očekávaný nástroj pro zcela nový způsob práce s webem a informacemi od proslulého vědce je tak konečně na světě.

Třebaže Wolfram|Alpha je ve svých naprostých počátcích, svou sílu už ukazuje v mnoha směrech. Že ovlivní způsob práce s informacemi na internetu, je neoddiskutovatelné. Bohužel se potvrzuje, že dřívější novinářská masáž plná omylů mu spíše škodí. Wolfram|Alpha má toho hodně co ukázat, i když jeho kvality zdaleka neocení všichni.  

Wolfram Alpha není Google 

Když mluvíme o vyhledávání, obyčejně máme na mysli Google (nebo u nás populárnější Seznam). Ostatní vyhledávače, kromě na americkém území populárního Yahoo!, se v podílu na trhu drží hodně nízko. Google vládne. A to díky tomu, že ze všech vyhledávačů prostě podává zatím nejlepší výsledky — byť ne dokonalé a ne vždy užitečné. 

Když budeme hovořit hodně jednoduše, Google nedělá nic víc, než že neustále (pomocí "robotů") prochází obsah na webu. Prochází ho a indexuje, data třídí dle vlastních specifických algoritmů a při dotazu uživatele své záznamy projde a vychrlí na něj záplavu odkazů na ty webové stránky, na kterých se nachází, nebo má nacházet, hledané. 

 

  

Wolfram|Alpha (www.wolframalpha.com)  

Když se v březnu objevily informace o Wolfram|Alpha, tedy že se chystá nový vyhledávač, komentátoři napříč světem spustili lavinu úvah. Novináři a bloggeři zvyklí na klasický přístup k vyhledávání samozřejmě neopomněli své články otitulkovat tak, že přichází možná "Google Killer", vyhledávač, který může Google pohřbít, a když ne pohřbít, aspoň mu směle konkurovat. Jiní rovnou Wolfram|Alpha odsoudili k neúspěchu s tím, že takových "killerů" tady byla už řada (jako těmi samými novináři přeceňovaný Cuil.com) a že Google jednoduše překonatelný není.  

Na druhé straně barikády nestáli přímo "ajťáci", ale lidé, kteří byli přesvědčeni, či jaksi tušili, že Wolfram|Alpha nebude jako Google. Ale naopak že bude mnohem lepší. Jiný. Pokrokovější. Sofistikovanější a hlavně že bude představovat obří příslib do budoucna. Tohle psali proto, že znají práci tvůrce tohoto vyhledávače, Stephena Wolframa. Stephen Wolfram, jeho software a vědecká díla z oblasti matematiky, teoretické fyziky nebo kosmologie jsou vědecké obci dobře známy. Je proslulý hlavně svým programem Mathematica (který vyvíjí jeho firma Wolfram Research) — patrně tím vůbec nejdokonalejším výpočetním systémem, jenž je vyvíjen nepřetržitě více než 20 let. Abych se ale neopakoval, krátké shrnutí života Stephena Wolframa, jeho práce a také přípravy na Wolfram|Alpha najdete v březnovém článku Centrální mozek lidstva. Projekt geniálního vědce

To, že úvahy na téma "Google Killer" vycházely jak na běžícím páse ještě před spuštěním systému, se dá ještě pochopit. Když člověk nezná jiný typ vyhledávače, je přirozené se těmi stávajícími ohánět. Horší bylo, když tytéž články vycházely i tehdy, když už na různých místech webu včetně renomovaných médií vyšly články, jejichž autoři se jasně vyjádřili, že se chystá něco jiného než další chabý pokus o náhradu Googlu, a když už o změření Wolfram|Alpha veřejně mluvil i sám Stephen Wolfram.  

Ovšem nejhorší je, že články srovnávající Wolfra|Alpha s Googlem vycházejí i v těchto dnech, kdy už Wolfram|Alpha běží. Ne, Wolfram|Alpha není Google, nebude Google a Google nebude jím.  

Proč je Wolfram|Alpha jiný

Některé články s původními nadpisy ve stylu "Možná přijde i kouzelník" se změnily na "Ein Kessel Buntes". Jejich autoři své zklamání z Wolfram|Alpha demonstrují na rozličných, ale stylově velice podobných příkladech. Na úryvcích básní, písní, hledání celebrit, diskografie a podobných věcí; jiní hledali latinská slůvka, citace středověkých děl a další třeba příkazy programovacích jazyků. Korunu tomu nasadili pak ti z nich, kteří hledali sami sebe a opravdu zvídaví jedinci neschopnost Wolfram|Alpha ukazovali na tom, že přes něj nemohli zjistit, jaký se píše rok.  

 

  
Wolfram|Alfa ukazuje, jaké bylo počasí v Praze v květnu 2000 (Detailní pohled)

 

Wolfram|Alpha je i není vyhledávač. Vyhledávač je v tom smyslu, že pomocí něj lidé mohou hledat informace, a není proto, protože to není vyhledávač ve stylu Googlu, který prochází web. Navíc pojmenování "vyhledávač" se brání i Wolfram Research. Jak bylo řečeno, Google a jemu podobné enginy pracují s existujícím obsahem webu psaným miliony lidí. Miliony a miliony stránek představují pro Google výchozí surovinu, ze které extrahuje klíčová slova a vrací odkazy.   

Wolfram|Alpha je "výpočetní znalostní stroj", "znalostní vyhledávač". Cílem tohoto projektu je, aby lidé nemuseli zdlouhavě hledat na webu informace, třídit je, vybírat důvěryhodné a z řady takových informací namáhavě dělat nějaký použitelný souhrn. Jeho cílem je poskytnout jasné odpovědi na konkrétně položené faktické otázky. Nehledá na webu, ale odpovědi počítá z ohromného množství jemu dostupných a neustále aktualizovaných dat. Na dotazy nevrací jen existující odpovědi, ale vypočte vám vlastní. Nové. Stěžejním prvkem je, že firmě Wolfram Research se podařilo sblížit jazyk lidí a strojů. Aby "motor" vyhledávače mohl počítat, musí pochopit, co po něm chcete. K tomu slouží řada pokročilých modelů a algoritmů, které lidskou řeč rozdrobí na kousky a sofistikovaně převedou do jazyka počítačů. 

To však neznamená, že by uměl jen "počítat" (a opravdu umí i skvěle počítat matematické úlohy) a neobsahoval třeba údaje o známých lidech. Obsahuje různé informace z popkultury, ale ještě ne v takovém množství, aby výsledky vyhledávání uspokojily většinu lidí.  

Wolfram|Alpha není ani Wikipedia

Když někteří autoři sloupků začali chápat, že Wolfram|Alpha se liší od Googlu, našli si novou hračku, a vyrukovali s články typu "Wikipedia Killer". Ne, není to ani Wikipedia. Být Miloš Zeman, asi bych ještě ve světle dalších textů zabývajících se souvislostí Wolfram|Alpha s Twitterem poznamenal pro ty obzvlášť hloupé novináře, že Wolfram|Alpha není Twitter, není to ani Facebook a kupodivu ani Windows.  

V prvních dnech po zpřístupnění Wolfram|Alpha veřejnosti se objevily ale i jeho počáteční nedostatky. Některá data, se kterými pracuje, totiž nejsou příliš aktuální. Takových není moc, ale najdou se.  

Co se týče Wikipedie, ta trpí několika problémy. Jeden nedostatek sdílí vlastně s normálními vyhledávači: pro určitý typ hledání informací je často složité dobrat se odpovědí; a dostat jednu konkrétní odpověď na specifickou otázku je většinou nemožné. Druhým je to, že vám neřekne nic nového. A třetí svízelí, tolik skloňovanou, je důvěryhodnost. Wikipedii může upravovat naprosto každý. Miliony uživatelů mají možnost editovat texty jakýkoliv témat. To, co vám na dotaz vrátí Wolfram|Alpha, nemá šanci nikdo libovolně upravit, překroutit informace nebo do výsledku zahrnout subjektivní postoj.  

Není to chyba Wikipedia, ale její role je až příliš přeceňována, stejně jako řada lidí bere informace v ní automaticky za pravdivé. Posledním příkladem, jak se Wikipedií dají zmanipulovat čtenáři včetně profesionálů, je vtípek (či spíše test) jednoho irského studenta, který ihned po té, co zemřel známý francouzský skladatel Maurice Jarre, poupravil na Wikipedii jemu věnovaný obsah (samozřejmě si něco vymyslel). Smyšlenou citaci pak v honbě za informacemi o Jarrem převzala světová média, otiskla je a ostuda byla na světě 

K čemu vlastně slouží?

Jak bylo řečeno, Wolfram|Alpha je určen pro získávání konkrétních a kompletních odpovědí/výsledků. Když jsem si o něm psal s Lubošem Motlem, který pro něj vymyslel příznačný název CML, Centrální mozek lidstva, měl jsem už připravenou první otázku, která by systému pěkně zavařila: Kolik stojí kilo hrušek, když jedna hruška stojí sama v širém poli. Stephen Wolfram s tím počítal a dovolil jen otázky v angličtině nebo jazyce matematiky. Smyl pro humor Stephenovi a jeho týmu očividně nechybí — na dotaz "88 mph" vám Wolfram|Alpha odpoví, že to je rychlost, které Marty McFly musel dosáhnout se svým autem Delorean DMC-12, aby se vydal na cestu časem. 

Stephen Wolfram s týmem pracuje na problému Hruška :-) (blog.wolframalpha.com)

Ale konkrétněji. Píšete referát o vývoji HDP v Česku? Použijte Wolfram|Alpha a uvidíte, jak snadné je získat data za poslední roky. Navíc dostanete i rovnou zpracovaný graf jeho vývoje. Nebo vás zajímá něco o určitých firmách a hodnotě jejich akcií?  Chcete znát předpověď počasí ve vašem městě v časovém rozpětí hodin i dní? Máte ho mít i třeba s odhadovaným časem, kdy začne pršet a kdy přestane. Navíc vám Wolfram|Alpha zobrazí přehled historických teplot za posledních několik desetiletí. Chcete pozorovat oblohu a nevíte, kdy vyjde Jupiter nebo kde se právě na obloze nachází? Potřebujete informace o nutričních hodnotách potravin? Chcete vědět, kolik kalorií a kolik tuku spálíte při běhání? Potřebujete něco zjistit o tom či onom chemickém prvku, jaké má vlastnosti, nebo jak vypadá molekula té či oné látky? Zajímají vás demografické údaje v různých státech? Témat je velké množství a ukázky můžete vidět zde.  

  

Co má v sobě plátek ementálu? (Detailní pohled) 

 

Už z nich je jasné, že s Googlem má Wolfram|Alpha společného snad jen to, že dotaz píšete do úzkého formuláře.  

V březnovém článku jsme se vás ptali, jakou roli tomuto projektu předpovídáte. Většina z vás (57 %) hlasovala pro možnost "Bude hodně používán, ale jen pro určité typy vyhledávaných informací". S tím nedá nic jiného než souhlasit. Není to vyhledávač pro všechny, zatím ne a asi ani nebude. Kdo hledá zboží, fotky toho či onoho nebo služby, nemá důvod se tímto „vyhledávačem“ zabývat.  

 

  

Zadejte funkci, Wolfram|Alpha vám ji vyšetří (Detailní pohled) 

Milovníci přírodních věd si ale určitě přijdou na své stejně jako všichni, kdo lpí na konkrétních číslech a faktografických údajích. Protože Wolfram|Alpha běží na enginu  systému Mathematica, dá se skvěle použít pro přímé výpočty z různých oblastí. Počítat můžete hodně, Alpha za vás upraví algebraické výrazy, spočte integrály, derivace, řeší rovnice, kreslí grafy, analyzuje funkce, řeší problémy z lineární algebry... Chemie, astronomie, fyzika a spousta dalších přírodních věd má ve Wolfram|Alpha obrovskou podporu. Protože umí pracovat s lidským jazykem, není potřeba znát ani syntaxi Mathematicy, stačí vhodně zvolit slova a Alpha za vás vyřeší i slovní úlohy. Studenti a lidé z akademické obce tohle docení, a to hlavně tehdy, nebudou-li mít zrovna po ruce Mathematicu či jiné systémy. 

Jednoduše Wolfram|Alpha je novým nástrojem pro práci s informacemi. Když chcete o nějakém tématu najít více různých údajů, asi zajdete na Wikipedii. Když si je budete chtít ověřit a rozšířit, skočíte i na Google. A když budete chtít zjistit  konkrétní a novou věc, máte na to Wolfram|Alpha.  

Vyzkoušejte: http://www.wolframalpha.com 

21. 5. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...