Úvod > Články > Windows 7 prakticky: pokrok nelze zastavit

Windows 7 prakticky: pokrok nelze zastavit

Již delší dobu jsem uvažoval, čím nejlépe nahradit zahlcený a pomalý Windows Vista ve svém počítači. Sic vlastník originální OEM licence Vist, rozhodl jsem se, že vyzkouším, co pro nás chlapci z Microsoftu připravují. Tento článek je základním průvodcem Windows 7 RC1 od stažení, přes instalaci a počeštění, až po základní nastavení.

Hned v úvodu se pokusím upřesnit historii mých předchozích operačních systémů a také počítače, na který jsem Windows 7 nainstaloval. Již od roku 1993 pracuji na počítači v operačních systémech společnosti Microsoft. Laboroval jsem sice v jisté době s Linuxem, ale kvůli kompatibilitě s okolím jsem primárně vždy měl OS od Microsoftu. Podívám-li se do minulosti, vidím tři velké mezníky. Prvním byl Windows 95 jakožto první novodobý a grafický systém od Microsoftu, druhým bylo vydání Windows XP jakožto systém, který si až dodnes drží pověst matadora a osvědčeného hráče. Třetí mezník s trochou hořkosti přechod na Windows Vista. Celkově krok správným směrem, výrazný posun, na druhou stranu šlo o systém, který již od počátku trpěl menší kompatibilitou směrem vzad a také nechutnými nároky na běžný hardware v době jeho uvedení na trh.

Směrem do budoucnosti lze hovořit o dalším mezníku. Je jím Windows 7. Ač založen na Vistách, přeci trochu jiný systém. K tomu se ale ještě v tomto článku dostaneme. Svůj počítač, který ve Windows Vista ukazoval index 4.9, což beru jako nadstandard své doby, jsem začal považovat za nepoužitelný. Důvodem byl neuvěřitelně pomalý chod Vist. Nebylo tomu tak od začátku, ale během jednoho roku došlo k tak výraznému zpomalení systému, že jsem tomu ani sám nechtěl uvěřit. Firemní tříleté celerony v základní výbavě slouží bez reinstalace s Windows XP třetím rokem a to k nim nikdo v rukavičkách nepřistupuje. Variantou jedna byla reinstalace Vist z Recovery DVD, druhou pak otestování Windows 7 RC1. Vydal jsem se cestou poznání a hned předesílám, že vůbec nelituji.


Stažení: nejlépe přímo od Microsoftu

Mnoho lidí se domnívá, že zkušební verze Windows 7 je určena pouze pro testery, a tak její ISO stopu hledají zásadně na warez fórech či službách sdílení souborů. I já jsem měl tento pocit, jak jsem ale záhy zjistil, Windows 7 RC1 v sestavení 7100 v anglické lokalizaci si může stáhnout naprosto každý, legálně a přímo ze stránek Microsoftu. Kromě Windows 7 je možno stáhnout také zkušební verzi Windows Server 2008 R2. Ke stažení budete potřebovat jedinou věc. Být zaregistrováni u Microsoftu, například ve službě MSN Messenger, MSN Hotmail apod. Registraci lze provést například zde, důležité je získat tzv. Windows Live ID.  Samotná ISO stopa má cca 2,5 GB a při jejím stažení vám Microsoft vygeneruje sériové číslo – je dobré si jej vytisknout, nebo alespoň uložit do textového souboru.

Instalace: Větší pohodu si nelze přát

Troufám si říci, že přímočařejší a jednodušší instalaci operačního systému Microsoft ještě nikdy neudělal. Není jisté, zda ve finální verzi bude také stejný typ instalátoru, lze ale předpokládat, že u něj Microsoft již zůstane. Po nabootování a načtení všech ovladačů se vás instalátor zeptá na potvrzení licenčního ujednání na cílové umístění systému. Pak je již vše v režii instalačního programu, uživatel si může dát kafíčko a během dvaceti pěti minut je operační systém nainstalován, uživatel nastaví jen účty, základní nastavení klávesnice, zadá sériové číslo a dojde k prvnímu ostrému spuštění. Do půl hodinky se bude procesor i zbytek hardwaru zase vesele nudit.

Obrovským překvapením je detekce hardwaru. Kromě faktu, že je mnohonásobně rychlejší, než je tomu u XP nebo Vist, tak pozná téměř jakýkoli standardní hardware. V mém případě rozpoznal Windows 7 veškerý hardware včetně tiskárny, se kterou jsem měl mírné problémy i v případě Windows Vista. Dlužno dodat, že mi přijde Windows 7 daleko méně „otravný“, po uživateli chce jen to nejnutnější. Ihned po instalaci jsem Windows aktivoval a nainstaloval aktualizace. Po instalaci nejnutnějšího software jsem na stopkách od zahájení instalace změřil jednu hodinu. Ano, za tuto dobu lze v případě Windows 7 provést kompletní reinstalaci systému včetně základního softwarového vybavení, což je dle mého názoru vynikající čas.


Čeština: prozatím jen neoficiální

Ač s angličtinou nemám sebemenší problém, zatoužil jsem po české lokalizaci, neboť se na internetu objevila informace, že instalátor češtiny koluje po výměnných sítích. Jde o prozatím neoficiální instalaci, kterou vypustili testeři s přístupem do MSDN. Přeloženo je téměř vše - až na detaily. A z toho plyne zejména to, že finální česká lokalizace asi nebude u Windows 7 výrazně termínově zaostávat za zahájením prodeje anglické verze, tak jak tomu bylo vždy v minulosti. Zkusím vás nyní trochu navést, kde hledat českou lokalizaci a jak ji do systému nainstalovat.

Na konci tohoto článku najdete dva odkazy. První z nich se odkazuje na stažení 32 bitové verze, druhý pak 64 bitové. Po stažení souboru ve formátu ZIP jej rozbalíte, klepnete na tlačítko Start (spíše tedy ikonu kuličky se znakem Windows) a dále na Control panel. Nyní v pravém horním rohu změníte zobrazení na Large Icons a z nabídky zvolíte Region and Language. Dále přejděte na kartu Keyboards and Languages a klepněte na tlačítko Install/Uninstall languages. Nyní jen dohledáte soubor, který jste ze staženého ZIPu rozbalili a po chvilce instalace a restartu je Windows 7 rázem v češtině.

První krůčky v nových Windows

Tím, že jsem byl uživatel Windows Vista, tak mě Windows 7 vzhledově příliš nepřekvapily. Rozhraní nabídek je podobné, řada částí a oken se s Vistou přesně shoduje. Je ale pár maličkostí, kterých jsem si všiml, a v zásadě mě potěšily. Zkusím nyní popsat to nejdůležitější, co jsem na Windows 7 vypozoroval. První mojí akcí bylo zprovoznění internetu, jak jsem ale záhy zjistil, zprovozňovat jsem nic nemusel, internet fungoval ihned a bez problému. Integrovaný prohlížeč IE 8 je skutečně dobrý. Ač jsem IE za prohlížeč nikdy nepovažoval a bral jsem jej jako nutné zlo, nyní se ve mně cosi zlomilo. Je velmi rychlý a na svých oblíbených webech jsem neměl jediný problém. I přesto nedám na Operu dopustit. Každopádně od IE 7 k IE 8 je vzdálenost neuvěřitelná a myslím, že nyní již IE může směle konkurovat Opeře i FF.

Další radostí bylo zjištění, že zmizel otravný pruh miniaplikací a ty se staly volnými widgety, které si připíchnete na plochu, kdekoli se vám zlíbí. Třeba na počasí je toto ideální. Taktéž nastavení plochy, vzhledu a ikon doznalo změn směrem k jednoduchosti a rychlosti nastavení. Ve Windows Vista jsem měl pocit, že na každé nastavení vzhledu má Microsoft vlastní malou aplikaci, zde je toto nastavení přehlednější a jasné na první pohled. Další výbornou věcí je skutečnost, že nabídka pro procházení a ukládání souborů se změnila na použitelnou, nejde tedy jen o jednořádkovou cestu s rozklikem, ale o klasiku známou z Windows XP. Ač si bez Total Commandera nejsem schopen představit život, v případě nutnosti už není takový problém využít klasické procházení souborů přes ikonu Počítač.

Ze začátku jsem byl velmi nemile překvapen, řekl bych až zklamán, že nabídku Start nemohu za žádných okolností změnit na takovou, kterou používám již od Windows 95 – tedy jednopanelovou. Chvíli jsem laboroval, nakonec jsem si řekl, že pokrok nezastavím a zvykl jsem si. Výhodou je, že lze nyní velmi podrobně nastavit, které položky se budou rozbalovat a další drobnosti. Asi je již čas na změnu a opuštění zažitých zvyků. Mnoho aplikací dostalo nový kabátek, například letité malování alias paintbrush se od Windows 3.11 prakticky nezměnilo. Nyní je opatřeno novým menu, i když funkčně až na drobnosti nedoznalo změn.

Nastavení sítě a internetu je konečně „pro lidi“

Jelikož se nacházíme na portálu DSL, je vhodné zmínit změny, kterými prošla správa sítí a připojení k internetu. Řada uživatelů Windows Vista si stěžovala, že kdykoli se připojí v kavárně přes WiFi, vznikne jim nový profil a vůbec, že práce s připojením k internetu, pakliže střídáte více přípojných míst, je tragická. I zde chlapci z Microsoftu zapracovali a i tato část prošla modernizací. Ihned při prvním připojení si vybíráte profil, profily se zde negenerují takovým náhodným způsobem jako u Windows Vista a největším příjemným překvapením je fakt, že „řešitel problémů“ skutečně zabírá a nalezne variantu, která problém s připojením odstraní. Nebo vás navede, kudy se vydat a kde hledat příčinu.

Závěrem

Celkově mám z Windows 7 vynikající pocit. Za týden testování nemám jediný problém, ani jednou nedošlo k zamrznutí počítače, všechny problémy jsou během chvíle odstraněny a navíc mám pocit, že mě Windows 7 neotravuje zbytečnými dotazy. Troufám si tvrdit, že pro uživatele Windows Vista budou „sedmičky“ naprosto nutným upgradem, protože napravují vše špatné, co na Vistách nemají rádi.

22. 5. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...