Úvod > Články > Facebook, neboli ksichtovník, napaden spammery

Facebook, neboli ksichtovník, napaden spammery

Dalo se to čekat, ale stejně se ukazuje jako překvapivé, když se platforma určená převážně pro zábavu stane jen dalším bojištěm ve válce zuřící po celém internetu. Spamy útočí a jejich agresivita je den ode dne větší.

Že by se Facebook měl brát vážně, dokázala už před několika měsíci novozélandská vláda. Ta schválila (vzhledem ke geografickým propozicím Nového Zélandu zcela logicky) doručování oficiálních zásilek včetně předvolání k soudu přes Facebook. Těžko zastižitelní lidé tak mají v případě, že otevřou svůj účet a přečtou si poštu, smůlu. Zkrátka četli a byli informováni.

Ovšem víkendová záplava spamů dává tušit novou éru v trvání jako rakovina bujícího portálu. Kdo není na Facebooku, jako by nebyl, říká se s úsměvem, který ovšem trošku přimrzá. Facebook má totiž skutečně náběh k tomu (a Nový Zéland to jen potvrzuje) stát se oficiálním lidským světovým registrem. Tolik osobních informací na jednom jediném místě, navíc s nadšením vyplněných samotnými uživateli, abyste pohledali.

Něco podobného musí přinášet neklidné spaní všem hackerům i spammerům. Jak toho zneužít? Na co všechno se dá z tohoto stále poměrně nového fenoménu vycucat? O víkendu byli uživatelé Facebooku vystaveni první, nejspíše pokusné vlně spamů. Možná se dá označit jako zastřelovací salva.

Spammeři si vybrali víkend, dobu, kdy nejsou administrátoři tolik aktivní, a začali rozesílat adresy na nebezpečné stránky s belgickou koncovkou domény. Pochopitelně nejvíce byli zřejmě zasaženi frankofonní uživatelé, ale právě díky jedinečnému propojení všech se všemi na celém světě, se spam mohl šířit velice rychle dál.

Po úderu od francouzských a belgických uživatelů se dostavil v zápětí další, opět na belgické stránky, ale protentokrát ze strany ruských přátel (což zejména Čechy nemůže překvapit). Facebook představuje pro spammery ideální platformu a můžeme očekávat, že tohle rozhodně nebude poslední podobná aktivita, kterou nám připraví.

Otázkou zůstává, jak se s nastalou situací vypořádají administrátoři. Jedná se podle všeho o první velký průnik, který se narušitelům povedl. Facebooku se i proto zatím daří udržovat status média, které je přátelské a bezpečné. Podobné incidenty by ovšem jeho postavením mohly do budoucna silně otřást, protože, jak víme, důvěru je velmi těžké získat, ale daleko snazší ztratit. Facebook musí odpovědět, míč je na jeho straně hřiště. Nechme se překvapit jak.

25. 5. 2009

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...