Úvod > Články > Sepne vám to i bez mobilních technologií?

Sepne vám to i bez mobilních technologií?

Mobilní telefony jsme do každodenního dne zaintegrovali opravdu důsledně a svědomitě. Nemít alespoň jeden je dnes prakticky nemyslitelné, mají je děti i senioři. To je důvod, proč se nejen výrobci telefonů, ale i podnikatelé v jiných sférách snaží vymyslet, jak mobilů dále využít. Otázka zní, kde se tohle zastaví a co všechno už lze ovládat mobilem na dálku?

Děčín i Ústí nad Labem hlásí placení parkovného pomocí mobilního telefonu. Záslužné, fungující, pohodlné. Mobil má přece každý. Pražská MHD používá mobilních telefonů k placení jízdného a nemůže si tento postup vynachválit. Za první rok využívání mobilních jízdenek cestující odeslali více než devět milionů sms, což byl daleko lepší výsledek, než provozovatelé čekali.

Pomocí mobilního telefonu si můžete již dlouhá léta zaplatit u nápojového automatu svou plechovku pití, přes sms můžete darovat peníze na dobročinnost. DMS, tedy dárcovské sms jsou na našem trhu již pět let a za tu dobu jich bylo odesláno 8,35 milionu, což v penězích činí asi 225 milionů korun, které byly použity pro dobročinné projekty.

Je jen logické, že využití mobilů bude stále rozšířenější. Otázka zní, kde je správná míra využití, která nebude naši společnost činit závislou na pomoci mobilních operátorů. Taková služba by se mohla docela snadno proměnit ve službu medvědí. Jenže užitečnost mobilů a sms je nepopiratelná, čehož důkazem je další výrobek, který s využitím mobilní technologie počítá.

Jedná se o čistě český výrobek, což je vždy potřeba vyzdvihnout. Společnost Mikrovlny s. r. o. má ve své nabídce GSM spínač GS300, který dá využití mobilních technologií zcela jiný rozměr i v ryze soukromém využití.  Vše je jednoduché, přehledné a hlavně česky.

Vzhledově nejde o žádnou bombastickou desénovou vychytávku, zařízení spíše připomíná klasický časovač, ale jeho funkce jsou dostatečně propracované na to, aby vyhověl všem požadavkům lidí, kteří potřebují zapínat a vypínat svoje spotřebiče na dálku. První dvě logická využití, která vás napadnou, jsou pochopitelně restartovaní serveru na dálku a zapnutí elektrického topení či bojleru na chalupě (ovládání počítače tímto způsobem je potřeba nastavit několika úkony v BIOSu). Obdob je možné najít nepočítaně.

Jak to celé funguje. Jednoduše. Ve spínači je zdířka pro simkartu (pozor, nesmí požadovat PIN). Po vložení jej prostě zasunete do zásuvky. Jakmile proběhne inicializace, rozsvítí se na čelním panelu jedna ze tří LEDek, která oznamuje, že přístroj je připraven k použití. Krom tří kontrolek a zásuvky obsahuje spínač teplotní čidlo, vstupní a výstupní JACKy, na které můžete připojit další zařízení a mikrofon pro odposlech.

Obsluha je nesmírně jednoduchá. Odesláním sms ve tvaru ZAPNI spínač logicky sepne, opak udělá po zprávě VYPNI. Pokud vám na koruně za sms nezáleží a tuto funkci nedeaktivujete, pošle vám zpět i oznámení o úspěšném provedení úkonu.

Restartovat přístroje připojené ke spínači můžete pomocí signálu RESTART. Výhodná je možnost nastavení doby odpojení od 1 po 180 vteřin. To vše pomocí sms. Po zaslání sms ve znění STAV vám spínač doručí výpis obsahující teplotu (snímanou integrovaným čidlem), informace o zapojených přístrojích, sílu signálu mobilní sítě, zapojení vstupu, aktuální systémový čas a nastavení alarmu.

Jak vidno, spínač umí daleko více věcí, než by se mohlo zdát. Protože se nejedná o PR článek, ale o pouhé upozornění na zajímavý český výrobek, který by vám mohl ulehčit práci, vezmeme další funkce jen ve zkratce.

GSM spínač GS300 umí po nastavení spínat i pomocí prozvánění. Lze jej využít (po připojení mikrofonu) i jako odposlech místnosti, ve které se nachází. Obsahuje termostat s možností zasílání informací o překročení dané teploty, můžete jej velice snadno použít i jako velice výkonný alarm (ocení zejména chalupáři). Časový programovatelný spínač je dnes standardem, o kterém ani není potřeba psát.

Velice povedený je systém zabezpečení. První fáze spočívá v jeho nastavení, které musí proběhnout během prvních deseti minut po zapojení do zásuvky. Dalším je nejen možnost přidání pinu k jednotlivým příkazům, ale i navolení čísel, ze kterých budou pokyny brány jako relevantní.

Zkrátka se zdá, že výrobci se zlatýma českýma ručičkama mysleli na všechno a není nic, co by je zaskočilo. Vzhledem k tomu, že GSM spínač GS300 obsahuje vše, co v sobě má i normální mobilní telefon, je cena okolo 2500 Kč adekvátní. Pokud máte rádi nejrůznější udělátka a fandíte mobilním technologiím, je tohle ideální přístroj pro vás. A to ještě přičtěme to, že narozdíl od jiných dokáže být velice užitečný.

29. 5. 2009

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...