Úvod > Články > Windows XP trpí závažnou zranitelností. Záplata ale nevyjde

Windows XP trpí závažnou zranitelností. Záplata ale nevyjde

A další novinky uplynulých dní: Knížky Karla Čapka ke stažení - Windows 7 vyjdou 22. října - a více...

Vodafone zlevní zahraniční SMS i příchozí hovory

Mobilní operátor Vodafone se chystá snížit cenu za krátké textové zprávy posílané do zemí Evropské unie a Chorvatska. Od 19. června jedna SMS zákazníka vyjde na 3,45 Kč namísto současných 8,33 Kč s DPH. Současně s tím se snižuje cena za příchozí volání a také poplatek 1 MB stažených dat. Důvodem zlevňování je regulační nařízení Evropské komise, Vodafone však zlevňuje i nad jeho rámec. Zahraniční státy jsou rozdělené do tří zón a pro každou platí nové zpoplatnění za hlasové a datové služby.

„Hitem letošního léta budou jednoznačně SMS ze zahraničí. To platí i pro pobyt v Chorvatsku, které je mezi Čechy nejnavštěvovanější letní destinací,“ říká Martin Chvátal, marketingový specialista na roamingové služby Vodafonu a dodává: „Zákazníky potěší i úprava tarifikace, kterou měníme jak u tarifu Vodafone World Roaming tak i u oblíbeného tarifu Vodafone Passport, který využívá v současné době již 315 tisíc zákazníků."

V rámci roamingových služeb zákazník za jeden megabyte přenesených dat nad rámec tarifu Připojení ze zahraničí na den a Připojení ze zahraničí na stálo zaplatí 60 Kč namísto dosavadních 90 Kč, stejná cena platí v Zóně 1 (platilo se 170 Kč). Navíc dochází i ke změněn tarifikace u příchozích hovorů u tarifu Vodafone World Roaming: současný systém 60+60 (tj. po minutách) se mění na 1+1, tedy zpoplatněno bude jen to, co zákazník provolá (po vteřinách).

Kompletní přehled cen a změn najdete na stránkách www.vodafone.cz.

Windows 7 vyjdou 22. října, chystá se navíc i veřejná verze RC2

Microsoft potvrdil, že nové Windows 7 se na pulty obchodů dostanou ještě před koncem letošního roku. Hotová verze nového operačního systému bude na trh uvedena už 22. října.

Společnost dále potvrdila, že nabídne cenově výhodný upgrade z Windows Vista a některým zákazníkům Windows 7 dá dokonce zdarma, pokud si Visty pořídí “krátce” před vydáním Sedmiček. O jaký termínu přesně jde, však Microsoft zatím neupřesnil. Podle dřívějších domněnek by Windows 7 mohli dostat zdarma ti zákazníci, kteří si licenci Windows Vista pořídí po 1. červenci letošního roku.

Různé zdroje na internetu píší také o tom, že ještě před finální verzí firma Microsoft uvolní k volnému stažení i druhou verzi kandidáta na vydání. Podle dostupných informací by Windows 7 RC2 měly být zpřístupněny už 11. června.

V současnosti si každý zájemce může ze stránek Microsoftu stáhnout první RC verzi s platností jeden rok ve 32bitové i 64bitové podobě. Stahovat můžete ze stránek www.windows7.com.

Acer uvede netbooky se systémem Google Android

Tchaiwanský výrobce počítačů Acer oznámil, že první jeho netbooky s operačním systémem Android by se na trhu mohly objevit už ve třetím čtvrtletní letošního roku. Na konferenci Computex v Taipei to prohlásil Jim Wong, prezident pro IT produkty.

Wong věří tomu, že Android toho může hodně nabídnout a taky na trhu s netbooky uspět. Jeho slova byla však překvapivá, Acer totiž ještě nedávno i přes nadšení z Androidu upozorňoval, že tento linuxový operační systém bude muset ujíst ještě pořádný kus cesty, než bude připraven na nasazení na osobních počítačích.

O Android je velký zájem u více firem, i když i ony jsou zdrženlivé, co se týče reálných odhadů nasazení tohoto systému a jeho schopností. Stejně tak se počítačoví výrobci obracejí na možnosti procesorů typu ARM, které jsou úspornější než Intel Atom s architekturou x86, jež v současnosti netbookům vládnou.

Co se týče hrátek Aceru s novým operačním systémem, firma poté, co se tiskem tyto informace roznesly, upřesnila, že Android nebude na nových počítačích sám: společně s ním se na netboocích objeví i Windows XP a uživatel si při spuštění netbooku bude moci vybrat, jaký z obou systémů chce nastartovat. Acer tímto krokem chce jen zjistit, jak budou uživatelé na Android reagovat, přitom jim ale nebude bránit v normální práci.

Připomeňme, že nedávno vyšla zkušební verze dalšího operačního systému určeného pro segment trhu s netbooky. A sice Moblin, u jehož zrodu stála firma Intel. Moblin ale na rozdíl od Androidu netrpí základními problémy s nedostupností programů a jinými dětskými nemocemi, jež provázejí vývoj a nasazení Androidu. Více v článku Intel vyvíjí konkurenci Windows. Osloví vás nový operační systém?

Stáhněte si knížky Karla Čapka

Městská knihovna v Praze zpřístupnila díla Karla Čapka. Z internetu si nyní legálně můžete stáhnout všechny spisovatelovy knížky, překlady i cestopisy. Uveřejněné materiály již nepodléhají autorskému zákonu, od smrti Karla Čapka totiž loni uplynulo sedmdesát let, čímž skončila ochranná lhůta na jeho díla.

Knížky jsou na webu seřazeny abecedně a zájemce si je může stáhnout v mnoha počítačových formátech (txt, rtf, html, pdf), ale i ve verzi pro mobilní telefony a PDA (pdb, prc, epub). Kromě toho jsou dostupné i zvukové nahrávky.

Městská knihovna v Praze oznámila, že se chystá spustit stejný projekt věnovaný dílům Karla Hynka Máchy.

Více na http://www.mlp.cz/karelcapek/

Windows XP trpí závažnou zranitelností. Záplata nadále chybí

Společnost Microsoft zítra uvolní další pravidelnou dávku záplat pro systémy Windows a další své produkty. Největší aktualizační nadílka od října loňského roku však uživatelům XP neopraví kritickou zranitelnost v DirectX, kterou v poslední době zneužívají útočníci a jež jim umožňuje převzít kompletní kontrolu nad napadeným systémem.

Přes službu Microsoft Update bude zítra uživatelům Windows doručeno celkem deset záplat, jež řeší bezpečnostní problémy v operačním systému Windows, prohlížeči Internet Explorer a taky v programech Word a Excel z balíku MS Office. Šest z nich je určeno přímo pro systém Windows.

Rovněž šest z desíti záplat nese označení "kritické", což znamená, že opravují nejzávažnější bezpečnostní díry v softwaru, jedna je označená jako důležitá a jedna jako středně kritická. Jedna opravuje i závažnou chybu v MS PowerPoint, kterou od počátku května ve velké míře zneužívají útočníci k napadení Windows.

Pokud z nějakého důvodu nemáte aktivované automatické aktualizace, navštivte stránku Microsoft Update, resp. Windows Update, nebo si záplaty stáhněte ručně.

Bohužel Microsoft pravděpodobně teď ještě nevydá opravu zranitelnosti v DirectShow (součást DirectX), která byla nedávno objevena. Microsoft prohlásil, že v současnosti jeho tým pracuje na řešení problému, ale že ještě nemá záplatu vhodnou k veřejné distribuci. Díra v DirectX je přitom v současnosti podle hlášení hojně zneužívána.

K napadení Windows dochází pomoci souborů pro QuickTime (.mov, videoformát společnosti Apple), které útočníci různými způsoby podstrkávají uživatelům. Zranitelnost útočníkovi umožňuje spustit libovolný kód.

Než vyjde příslušná oprava, uživatelům se doporučuje vypnout parsování QuickTime v komponentně DirectShow. Microsoft k tomu připravil speciální webovou stránku, která vám pomůže problém dočasně vyřešit (tlačítko Fix it; Enable znamená "Povolit dočasné řešení", pomocí Disable ― po vydání záplaty ― dočasné řešení odstraníte.)

http://support.microsoft.com/kb/971778

Zranitelností netrpí Windows Vista, Server 2008 ani Windows 7, ale starší systémy Windows XP/2000/2003.

8. 6. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...