Úvod > Články > Wi-Fi i bez kavárny

Wi-Fi i bez kavárny

Za pár let se asi děti při představě, jak jsme po městě hledali kavárny s wi-fi zdarma, budou smát, až se budou popadat za bříška. Dostat se online není nic nemožného, ale pokud vynecháme vlastní domov, tak to povětšinou znamená knihovnu či kavárnu. Doba, kdy signál unikal z téměř každého domu, pomalu mizí, myšlenka o zabezpečení přístupu heslem už napadla kdekoho.

Ve Spojených státech to není výrazně lepší a pokud se potřebujeme připojit online, musíme si koupit nějaký z těch mobilních modemů (cca 60 dolarů za měsíc), které poskytovatelé mobilních sítí prodávají. Existují buď ve verzi USB nebo ve verzi expanzní karty. Nejnovější laptopy již s tímto modemem přicházejí, vysávání baterií je ale stejné.

O co by bylo příjemnější chodit po světě v bublině soukromého wi-fi? Mít vlastní přístupový bod kdekoliv, kam nás osud zavane? O něco podobného se pokouší Verizon, nabízející novinku pod jménem Novatel MiFi 2200. Za 100 dolarů (při podepsané smlouvě na dva roky) dostaneme digitální udělátko připomínající tři přilepené kreditní karty, baterii, jedno tlačítko a světelnou diodu. Pokud to spustíme a počkáme 30 vteřin, získáme osobní přenosný přístupový bod.

Systém pracuje stejně jako mobilní modem, tj. získává signál sítě Verizon 3G. Za klasické surfování po netu a email zaplatíme 40 dolarů měsíčně (plus dalších 10 centů za každý MB nad povolených 250 MB), pokud potřebujeme posílat či přijímat větší objemy dat, můžeme si vybrat plán za 60 dolarů měsíčně s 5 GB. V nabídce je i možnost platit si celý systém jen na jeden den, potom zaplatíme 15 dolarů za 24 hodin, ovšem přístroj nás přijde na 270 dolarů, neboť odpadne dotovaná cena.

V samotné podstatě přístroj mění signál na wi-fi deštník pro maximum pěti připojených uživatelů. Něco do určité míry podobného již existuje roky ve formě bezdrátových routerů (celý anglický název je cellular wireless router), ale většinou se to využívá jen pro velký počet účastníků. Navíc router musí být zapojen do zdroje (na pláži dost dobře k ničemu) a ještě musíme mít vlastní modem, o velkou bednu má zájem spíše šťáb organizující sympózium nežli jednotlivec.

MiFi má dosah 10 metrů a díky miniaturním rozměrům si ho můžeme klidně nechat zapnutý v kapse. Přístupové heslo je sice natištěno na spodní straně přístroje, ale jelikož nás nikdo nenutí MiFi vyndat z kapsy, těžko nám heslo někdo ukradne. Baterie vydrží asi 4 hodiny provozu, pokud si 30 minut na internetu nevrzneme, MiFi automaticky usne, bublina zmizí a musíme začít znovu.  Je pochopitelně nevděčné bědovat nad tím, že musíme zmáčknout knoflík a 30 vteřin čekat, ale pokud se nám placaté WiFi plácá někde uprostřed nacpané tašky, budeme ho chvilku hledat.

Laptop s klasickým modemem a OS X či Windows s aplikací Internet Sharing něco podobného dokážou také, ale MiFi je neporovnatelně jednodušší a ještě s sebou nemusíme tahat laptop.

12. 6. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...