Úvod > Články > Převody historických formátů dokumentů

Převody historických formátů dokumentů

Práce s textovými dokumenty je bezproblémová až do chvíle, kdy přejdeme na nový textový editor. Jakmile se budeme chtít vrátit ke starým dokumentům, musíme se často vrátit i k původnímu editoru. To ale není vždy technicky možné – příkladem budiž formát textového editoru T602.

Problém veškerých souborových formátů je jejich zastarání a zpětná nekompatibilita novějšího softwaru. Zajímavá situace vznikla u dat pořízených při letech misí Apollo na měsíc, kdy NASA zbylo obrovské množství dat (rozuměj nul a jedniček), ale zároveň žádný nástroj, kterým by je bylo možné přečíst. Ve světě počítačů nic neobvyklého. Formát souboru je čitelný, dokud je výrobcem softwaru podporován, poté se dostává do fáze složité čitelnosti. Hypotetická otázka na začátek: na co jsou nám terabajty dat, které časem nebudeme mít čím přečíst?

T602 – klasika, která si s Wordem netyká

Text602 (též zkráceně T602) byl široce rozšířený český textový editor pro počítače IBM PC kompatibilní s operačním systémem DOS. Již na počítačích PC XT umožňoval bez dalších úprav pracovat s českými znaky, několika různými mapami klávesnice a poskytoval i další dnes obvyklé funkce pokročilých textových editorů. Pamětníci jistě zamáčknou slzu. Uživatelům psacích stojů se na tento editor přecházelo velice dobře a byli i tací, kteří se jej snažili využívat i v době příchodu Windows 95 či 98. Jak ale historické soubory z tohoto oblíbeného editoru převést do dnes standardního MS Word?

K tomuto účelu existuje bezplatný program Převaděč souboru z T602 do Wordu. Program naleznete ke stažení na této adrese v sekci Programy. Program sám rozezná soubory T602 od ostatních souborů na disku. Pomocí nastavení programu máte možnost si zvolit, kde bude program hledat, nebo kterých přípon souborů si nebude všímat. Po základním nastavení a spuštění převodu máte možnost úprav v seznamu vyhledaných souborů. Vlastní převod se provádí do adresáře Dokumenty. Převedené soubory jsou uloženy s pořadovým číslem před jménem dokumentu, nebo s datem vytvoření původního souboru. Druh ukládání si můžete zvolit v nastavení programu. Program automaticky konvertuje do formátu DOC programu MS Word ve verzi jakou máte nainstalovanou na počítači. Z toho vyplývá, že musíte mít nainstalovaný alespoň Word 95.

DOC vs. DOCX

S příchodem MS Office 2007 vyvstal další problém. Řada uživatelů modernější verze generuje texty a tabulky či prezentace, které pošle e-mailem, ale v Office XP nebo 2003 tyto dokumenty nejsou čitelné. Řešení poskytuje přímo výrobce kancelářské sady, tedy Microsoft. Za složitým názvem Sada Microsoft Office Compatibility Pack pro formáty souborů aplikace Word, Excel a PowerPoint 2007 se ukrývá jednoduché zapnutí práce s dokumenty DOCX, XLSX apod. v rámci starších sad MS Office. Nejen že tyto dokumenty budete moci otevírat pro čtení, ale budete mít dostupné také plnohodnotné ukládání. Balík s instalací si můžete stáhnout zde.

ODT, ODS či ODP?

Bezplatná kancelářská sada OpenOffice.org nabízí pohodlnou a plnohodnotnou práci s dokumenty a to hned pod několika operačními systémy. Nejde jen o doménu Linuxu, kde má produkt základy, ale existují verze pro Windows i Mac. Kancelářské aplikace této sady generují (kromě jiného) specifické souborové formáty s příponami ODT (text), ODS (tabulka) nebo ODP (prezentace). Pokud je chcete na svém počítači přečíst, máte hned několik možností. Jednou a nejsnazší je nainstalovat produkt OpenOffice.org, odkud tyto soubory pocházejí. Další možností je využít tento doplněk, který vám umožní pracovat s Texty ODT přímo v MS Word. Poslední možností je pak počkat, až Microsoft začlení podporu těchto formátů do MS Office (spekuluje se o létě 2009).

Převody on-line

V posledních letech se doslova roztrhl pytel s real-time a on-line převaděči formátů. Existují speciální webové služby, na které můžete nahrát váš soubor, zvolíte co s ním chcete udělat, a server vám poskytne převedený soubor. Používají se dvě možnosti, jak se k vám výsledný soubor může dostat. U rychlých serverů je k dispozici soubor okamžitě, takže při ukončení převodu vám je nabídnut odkaz ke stažení. U serverů, které jsou příliš vytíženy, se většinou používá metoda, kdy vám je odeslán odkaz na soubor e-mailem. Mezi hlavní výhody on-line převodu je fakt, že na svůj počítač nemusíte instalovat specializované programy na převod formátů, službu využijete, až ji budete potřebovat.

Media-Convert
Velice komplexní služba, která nabízí převody formátů z nejrůznějších odvětví. Dokáže převést nejen video, audio nebo obrázky, ale umí také převádět dokumenty, archívy či specializované CAD formáty. Soubor může být velký až 150MB a lze jej vložit přímo z prohlížeče nebo z umístění na jiném serveru. U většiny převodů lze nastavit doplňující parametry konverze. Škoda je ovšem, že je web doslova přesycen reklamou.

Zamzar
Tento on-line převaděč podporuje velké množství formátů. Soubor může mít až 100MB a může být nahrán z pevného disku, nebo vložením webové adresy. Následně stačí vybrat formát a o výsledku budete informování emailem. Podporovány jsou soubory, které obsahují text, zvuk, video a obrázky. S archívem zde neuspějete.

Neevia Technology
V případě, že potřebujete převést pouze soubory obsahující text a obrázky do formátu PDF, může vám k tomu pomoci právě tato služba. Velikost souboru je ovšem omezena na pouhý 1MB. Na druhou stranu nabízí umístění vodoznaku či zašifrování souboru.

17. 6. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...