Úvod > Články > Ty datové schránky jsou jakési děravé…

Ty datové schránky jsou jakési děravé…

Za pár dní spustí Ministerstvo vnitra ČR napjatě očekávané datové schránky. Vzhledem k množství oficiálních informací, které poskytuje např. jeden z vývojářů Telefonica O2, se skoro zdá, že by se mohlo jednat o veselou taškařici. Veřejné prohlášení abyste totiž pohledali.

Státní správou se šíří tiché (a někdy i hlasité) vlny děsu, kdykoli na téma datových schránek přijde řeč. Kdekdo se obává toho, že to zkrátka a dobře nemůže fungovat. Aby ne! Zkuste si představit českého úředního šimla v celé jeho kráse a velikosti. Vidíte? Tak velkou představivost ani vy nemáte!

Takže zatímco O2 úzkostlivě testuje a zkouší, úředníci se připravují na něco pro ně nepředstavitelného. Nejen na omezení papírování, ale i na přechod do služeb České pošty, která, proč si to nepřiznat, nemá zrovna nejlepší reputaci. Přesto pod ní budou vedeni všichni, ať se jim to líbí či ne.

Nesouhlasné tóny pak zaznívají zejména z řad české advokacie, která se docela logicky bouří, že nechce mít za sekretářku Ministerstvo vnitra. Přitom jsou to zase advokáti, kteří si vymohli, jako jediní vůbec, tříletý odklad na založení datové schránky.

To samo je poněkud absurdní, protože je jen málo subjektů, které by zasílaly tolik úředních listin, jako jsou advokáti. Přitom některé jejich výtky a nesouhlasné reptání se dají vztáhnout i na celý systém datových schránek.

Předně absurdní je informace, že obsah se bude po devadesáti dnech mazat. Vzhledem k tomu, že se má jednat z největší části o úřední sdělení, která by možná nebylo od věci mít zazálohovaná, dostáváme se k bodu, který popírá samu podstatu datových schránek. Pochopitelně si dokument můžete zazálohovat ve svém počítači. Nebo jej rovnou vytisknout. Ve druhém případě je jediná změna oproti stávajícímu systému v tom, že na dokumentu nebude platné úřední razítko a ušetří se za poštovné. Ať žije pokrok.

Pokud si říkáte, že něco není v pořádku, máte naprostou pravdu. Vámi vytištěný dokument bude pořád jen kus vytištěného papíru. Datové schránky nepodporují digitální podpis. Datové schránky jedou po http. Datové schránky budou promazávány po devadesáti dnech (pošta sice bude nabízet zpoplatněné zálohování na pět let, jenže to prý zprovozní až „dle poptávky“).

Aby byl dokument úředně platný, musí proběhnout konverze. Tu provádějí buďto rovnou orgány veřejné moci (na programu, který má dodat ministerstvo a určitě na něm v těchto dnech nějací ti vývojáři zběsile pracují), notáři a advokáti (přesně ti advokáti, kteří ještě tři roky nemusí mít zařízenou datovou schránku) a pak pochopitelně Česká pošta a Czech pointy.

Mění se tedy vzhledem k současné situaci něco zásadního? Nemění. Navíc za doručené (a v jednom okamžiku i přečtené) se označují všechny dokumenty, které jste rozklikli. Chraň vás ruka páně před spadnutím internetu či systému či nedočtení z nějakého jiného důvodu. Systém má vždycky pravdu a podle systému jste dokument četli.

Jak to tak vypadá, bude od 1. 7., kdy celý projekt odstartuje, docela veselo. Výše uvedené nejasnosti a k nim nedostatek relevantních odpovědí na stále se množící otázky ohledně smyslu a nesmyslu celého podniku dávají jen tušit, že legrace teprve začne.

V takovém případě nezbývá než gratulovat advokátům, kteří nemusí, jako všechny ostatní orgány, mít schránku do konce roku. Ono by se také nebylo čemu divit, kdyby do těch třech let už zase žádné datové schránky nebyly. Ale doufejme v lepší zítřky a v to, že úřední šiml se jednou přežere a praskne.

23. 6. 2009

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...