Úvod > Články > NetBox nabídne symetrickou linku s rychlostí 100 Mbit/s

NetBox nabídne symetrickou linku s rychlostí 100 Mbit/s

Společnost SMART Comp. a.s. bude domácnostem od 1. července nabízet internetové připojení s rychlostí 100 Mbit/s. Udávaná rychlost je symetrická, tj. maximální downstream je stejný jako upstream.

O změně v nabídce společnost SMART Comp., která provozuje metropolitní optickou síť NetBox, informovala ve své tiskové zprávě.

Maximální rychlost 100 Mbit/s pro stahování i nahrávání dat se od prvního července objeví v celkem pěti z osmi nabízených balíčků Triple Play služeb, tj. balíčcích obsahujících internetové připojení, digitální televizi (IPTV) a telefon (přes IP). Tisková zpráva uvádí, že nabídka takto rychlého symetrického připojení bude součásti Triple Play nabídky za již 899 Kč měsíčně včetně daně.

Balíček za tuto cenu přitom nabízí televizi s 49 televizními kanály (služba NETBOX Televize Základ) a také hlasovou službu NETBOX Telefon Home bez měsíčního paušálu (volání do sítě zdarma).

Další dražší balíčky nabízejí kromě tzv. „televizních bodů“ (pro přiobjednání tématických televizních kanálů) i volání na pevné linky v ČR zdarma (NETBOX Telefon Free).

Balíčky Triple Play služeb budou s novými rychlostmi dostupné všem novým zákazníkům — stávajícím klientům využívající balíčky NETBOX Classic a vyšší bude rychlost (která dnes činí 40 Mbit/s down a 8 Mbit/s up) navýšena automaticky.

Připomeňme, že na konci dubna oznámil náš dominantní kabelový operátor UPC, že plánuje nabízet internetové přípojky s dvěma rychlostními pásmy: 50 Mbit/s a 100 Mbit/s, tedy maximální rychlost je stejná jako u nabídky NetBoxu. Od května  jsou tyto služby (označované jako Fiber 50M a Fiber 100M) v neveřejném testování.

Několik rozdílů mezi nabídkou NetBox a UPC tady však je. Za prvé, NetBox nabízí připojení symetrické, takže v obou směrech stejné (alespoň papírově, viz níže). Na druhou UPC bude zákazníkům v rámci služeb Fiber nabízet přípojení nesymetrická — UPC stále sice oficiálně neprozradilo, jak bude upstream nastaven, ale jak jsme jednou odhadovali, odchozí rychlost u pomalejší varianty by mohla být 5 Mbit/s, u rychlejší asi 8 Mbit/s (nebo 10 Mbit/s, aby číslo bylo kulatější).

Za druhé, i co se cen týče, NetBox na tom je z hlediska zájemce lépe. Ani v tomto případě UPC nic oficiálně nepotvrdilo, ale Fiber 100M by měl klienta přijít na 1 800 Kč měsíčně (lépe řečeno: částka za připojení 100M by neměla tuto hodnotu přesáhnout). Pomalejší varianta Fiber 50M by pak mohla přijít na asi 1 200 – 1 300 Kč, což však není částka, o které by se jakkoliv UPC zmínilo — odhadli jsme ji sami vzhledem k nasazování DOCSIS 3.0 v jiných evropských státech, kde UPC působí. Pro detaily viz článek UPC nabídne přípojky s rychlostí 100 Mbit/s. A co upload?.

Mohla by nabídka NetBoxu zamíchat kartami při oficiálním spuštění služeb Fiber od UPC? Mohla, ale nemusela. UPC má totiž mnohem větší pokrytí než NetBox a také nepoměrně vyšší konektivitu (do NIXu). Je jasné, že klienti (ať té či oné firmy) budou zběsile rychlosti měřit, ovšem určitě se jim nepovede naměřit 100 Mbit/s. Omezení, které bude mít za následky nižší reálné rychlosti na straně uživatele, je spousta. Síťové prvky, hardware počítače, vytížení sítě, ale hlavně „venkovní“ servery. Ty zákazníkům zcela jistě nedovolí, aby se s takovou konektivitou (kdyby ji opravdu nějak dosáhli) vyřádili na nich. Nicméně současné rychlé stahování z více zdrojů, nahrávání dat jinam apod. bude pro klienta možné.

Co se zmíněné konektivity týče, podle dostupných dat má UPC do NIXu připojení 4x10 Gbit/s, kdežto SMART Comp., provozovatel NetBox, 2x2 Gbit/s.

Co o rychlostech připojení říká SMART Comp.?

"Na vysoké příchozí rychlosti zákazníci ocení velmi rychlé stahování videí, dostatečnou rychlost v obou směrech využijí např. pro videokonferenční volání a odchozí rychlost při sdílení obrazového materiálu na serverech sociálních sítí," zmínil Marek Bukal, předseda představenstva a ředitel strategického plánování a rozvoje společnosti SMART Comp. a. s. "Dosavadní rychlost 40/8 Mbit/s například umožňovala stahování 5 GB dat za 21 minut, s rychlostí 100 Mbit/s bude možné stahování pouze za 8 minut."

Z hlediska poměru rychlosti a objemu dat je to sice pravda, ale reálně si nikdo takto rychle „zvenku“ nic nestáhne. Filmové DVD za méně než 8 minut zní sice hezky, ale jak jsme řekli, těch omezení je spousta, což stačí k tomu, aby čas stažení byl vyšší. I rámci vnitřních sítí (kdy jsou u NetBoxu nebo jiných podobných poskytovatelů s FTTx/ETTH navzájem propojení uživatelé) jsou reálné rychlosti přenosu dat několikanásobně nižší.

SMART Comp. Dále uvádí následující: „Datový tok 100/100 Mb/s je zákazníkovi poskytován na portu přístupového přepínače. Přednost v datovém provozu má televizní služba poskytovatele, jejíž vysílání ve standardním rozlišení, pokud je TV služba v provozu, využije z tohoto datového toku 10 Mb/s, resp. při vysílání ve vysokém rozlišení 15 Mb/s, jinak zákazník využívá plnou rychlost při stahování; odchozí rychlosti se snížení při současném sledování TV netýká.“

U těchto typů připojení je ale z hlediska pohodlí uživatele vlastně jedno, jestli spojení na server A je reálně třeba 20 Mbit/s, na server B 10 Mbit/s — důležité je, že takové přípojky už mají hodně co nabídnout, byť se určitě najdou tací, kterým se nebude líbit, že měřáky neukazují přesně 100/100 Mbit/s.

Na konec se ještě vraťme ke konektivitě SMART Comp. To, že v rámci NetBoxu by mohl začít nabízet až 100 Mbit/s, tento poskytovatel uvedl už na podzim loňského roku, kdy své přípojky opět zrychloval. „Kapacita sítě NETBOX je až 100 Mb/s na jednoho zákazníka, máme tedy víc než dostatečný prostor naši nabídku neustále zlepšovat," uvedl v září loňského roku Marek Bukal. S tím souvisí i pokrytí NetBoxu: podle toho, co SMART Comp. Říká, jsou služby dostupné více než 100 000 domácností a firem — na jednom místě na svých webových stránkách dokonce uvádí následující: „Doposud stojíme za více než 100 000 přípojkami. Důkazem toho, že svoji práci děláme dobře, jsou naši zákazníci. Služby, které poskytuje síť NETBOX, využívá více než 100 škol, úřadů městských částí a dalších subjektů státní správy a samosprávy.“

Buď jak buď, optika (resp. FTTx i ve spojení s ETTH) začíná v Česku konečně hýbat s trhem.

29. 6. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...