Úvod > Články > Windows 7 u nás až o 100 % dražší než v USA

Windows 7 u nás až o 100 % dražší než v USA

Společnost Microsoft oficiálně oznámila datum vydání Windows 7 a také ceny jednotlivých edicí. Evropští uživatelé včetně Čechů za nový systém zaplatí daleko více než Američané.

Nový operační systém bude dostupný od 22. října 2009, a to jak OEM (v předinstalované formě na nových počítačích), tak i v krabicové verzi. Nástupce Visty bude nejprve v prodeji ve čtrnácti jazycích, česká verze do prodeje přijde až na konci měsíce, 31. října, kdy společně s ní Sedmičky vyjdou v dalších jednadvaceti jazycích.

Ceny Windows 7. Moc, málo a skoro stejně

Jak moc hluboko budeme muset sáhnout do kapsy, když budeme chtít nový operační systém Microsoftu používat?

Microsoft ceny už před pár dny uveřejnil, třebaže Češi se z takových údajů ještě konkrétní částky nedozví. Známe ceny v dolarech i eurech, a to u hlavních tří systémů, které Microsoft propaguje — Microsoft předpokládá, že těmi vůbec nejprodávanějšími budou Windows 7 Home Premium a Windows 7 Professional. Jako třešnička na dortu pro nadšence, co chtějí Sedmičky se všemi dostupnými funkcemi, je připravena edice Ultimate.

První edice je určena domácím uživatelům, druhá zase firemním zákazníkům, přičemž cena Home Premium byla stanovena na 200 amerických dolarů (bez centu, zaokrouhlujme i nadále) a Professional na 300 dolarů (přepočty níže). Windows 7 Ultimate, ultimátní edice obsahující všechny funkce a rysy Windows 7, přijde na 320 dolarů.

Jak si můžete všimnout, v seznamu chybí Windows Home Basic a také edice Enterprise (pro velké firmy). Základní domácí verze, jež je ochuzena o efekty grafického prostředí a další funkce, se na vyspělých trzích totiž vůbec neobjeví. To je naprosto jiný přístup než u Windows Vista, které se v edici Home Basic objevovaly u nás nebo i ve Spojených státech ve velkém objemu.

Předinstalovány byly hlavně na počítače s nepříliš výkonným hardwarem (zpočátku nebylo výjimkou si je „omylem“ pořídit s notebookem se slabým jednojádrovým procesorem a operační pamětí o velikosti 512 MB... Mimochodem právě to, že Microsoft proklamoval „WOW zážitky“ z nových Windows Vista, ale zákazníci si kupovali počítače s Home Basic „bez WOW", mělo za následek hromadnou žalobu na Microsoft).

Na tomto místě bychom asi automaticky vzali současný nebo přibližný kurs české koruny k americkému dolaru a z toho odvodili ceny edic Windows 7 u nás v Česku, jenomže tak to nefunguje..

Byť český Microsoft oznámil podmínky pro upgrade z Windows Vista na Windows 7, k cenám se vyjádřil stroze a mlhavě: „Ceny krabicových licencí systému jsou stanoveny ve stejné výši jako ceny Windows Vista, v některých případech budou dokonce o něco nižší.“ Oficiální ceny se tedy objeví až později.

V Evropské Unii budou Windows 7 až o 100 % dražší

Bohužel pro českého zákazníka je více než pravděpodobné, že česká verze Windows 7 bude podstatně dražší než americká. Existují pro to dvě vodítka.

Za prvé, ceny v Evropské unii budou podstatně vyšší podobně jako i ve Velké Británii (ty britské vynecháme z důvodu přehlednosti).

Co se týče plných krabicových verzí, ceny v USA v dolarech a EU v eurech jsou vlastně prakticky v poměru 1:1. Edice Home Premium bude stát 200 euro, Professional 309 euro a Ultimate 319 euro. Reálně tak cena Windows 7 je v přepočtu na dolary nebo koruny vyšší asi o 40 % — pohybuje se od zhruba 3 100 Kč za nejnižší edici do 7 800 Kč za nejvyšší.

Rozdíl mezi cenami v EU a USA je ještě markantnější v případě upgradu, tj. přechodu z Windows Vista na Windows 7. Majitelé licencí Windows Vista mohou v USA v rámci příslušných edic přejít na edice Sedmiček za 120 dolarů, 200 dolarů a 220 dolarů, tedy v přepočtu 2 200 Kč, 3 700 Kč a 4 100 Kč.

Jenomže v Evropské unii si budou lidé muset připlatit — a to o 40 % až 100 % více. Zatímco přechod z Windows Vista Ultimate vyjde amerického uživatele v přepočtu na 4 100 Kč, Evropan zaplatí 7 400 Kč. Rozdíly v cenách shrnuje následující tabulka. Z ní je patrné, že největší rozdíl v ceně (100 %) pocítí zejména firmy, pro které je určena edice Professional (jestliže o ni kvůli rozšiřujícím funkcím stojí domácí uživatel, samozřejmě si ji může zakoupit i on).

Závidět můžeme i to, že v USA probíhá speciální nabídka, kdy si v předprodeji zájemci mohou objednat upgrade z Windows Vista za ještě výhodnější ceny: 50 $ a 100 $, tj. zhruba 930 Kč (Home Premium) a 1 850 Kč (Professional).

Připomeňme raději ještě jednou, že ceny v českých korunách, které jsou uvedeny v textu a tabulkách, jsou jen orientační — Microsoft doporučenou cenu jednotlivých edic Windows 7 uveřejní později.

Ať tak či tak, ceny u nás budou zkrátka vyšší než v USA. A jak moc se budou lišit od evropských cen, se teprve uvidí. Jako druhé vodítko nám může ale posloužit i tabulka z loňského roku, v níž jsme si v rámci jednoto článku (Microsoft straší české piráty. Důvod?) ukazovali právě rozdíly v cenách za licence Windows Vista v ČR a USA.

I tehdy byla edice Business, jejíž nástupce je dnes edice Windows 7 Professional, u nás zásadně dražší, dokonce o 140 %. A navíc edice Windows Vista několikrát prošly slevami.

Windows 7 bez Internet Exploreru

Evropská verze nových Windows (označovaných Windows 7 E) je specifická tím, že nebude obsahovat internetový prohlížeč Internet Explorer. Microsoft před nedávnem oznámil, že aby v budoucnu předešel dalším sporům s Evropskou komisí, která s ním kvůli tomuto prohlížeči vede antimonopolní řízení, sám dobrovolně Internet Explorer ze systému odstraní.

Evropští uživatelé včetně našinců však nemusejí mít strach, že by se s Windows 7 po jejich instalaci/spuštění nedostali na internet. Microsoft prohlížeč sice ze systému odstraní, ale je prakticky jisté, že jej zpátky nainstalují výrobci počítačů — drtivá většina licencí Windows je OEM a navíc Microsoft ke krabicovým verzím Sedmiček přibalí na extra médiu i tzv. Internet Pack (Internetový balík), který kromě spousty jiných věcí bude obsahovat i Internet Explorer (více v článku Vůbec nic se nezmění. Internet Explorer ve Windows bude.)

Windows 7 zdarma

Ještě důležitá informace pro všechny uživatele Windows Vista, kteří si jejich licenci pořídili nebo pořídí mezi 26. červnem 2009 a 21. lednem 2010: ti mají právo na bezplatný upgrade na Windows 7. Přechod na novější systém bude podobně jako v minulosti probíhat v rámci stejných/podobných edic.

  • Windows Vista Home Premium -> Windows 7 Home Premium E

  • Windows Vista Business -> Windows 7 Professional E

  • Windows Vista Ultimate -> Windows 7 Ultimate E

U OEM verzí Windows Vista (tj. dodávaných s novým počítačem) zákazník při nákupu obdrží kupón, který při upgradu použije.

„Přesné podmínky získání upgrade licence, včetně toho, na které počítače se licence vztahuje a jaké případné poplatky za poštovné a balné spojené s distribucí koncový zákazník zaplatí, jsou závislé na konkrétním výrobci, a tudíž se mohou lišit. Zákazníci by se proto měli v případě zájmu o upgrade na Windows 7 podrobně s těmito podmínkami seznámit, nejlépe dotazem u prodejce počítače nebo na stránkách jednotlivých výrobců. Kupón opravňující zákazníka k upgradu na systém Windows 7 pak musí být uplatněn nejpozději do 28. února 2010,“ varuje Microsoft.

Majitelé krabicové verze budou o povýšení na Sedmičky žádat přes web. „Zákazník, který bude chtít této možnosti využít, pouze vyplní nejpozději do 28. února 2010 na stránce www.windows.com/upgradeoffers formulář, který společně s kopií nákupního dokladu odešle na uvedenou adresu. Na základě této žádosti, ověření nákupního dokladu a úhrady poplatku za poštovné a balné pak uživatel poštou obdrží v období listopad 2009 až duben 2010 upgrade licenci na systém Windows 7.“

Na úplný závěr docela důležitá poznámka: Technický upgrade v Evropě není možný. Jinými slovy, každý zákazník, který bude chtít své Windows Vista upgradovat na Windows 7, bude muset formátovat disk, tj. provede čistou instalaci. Problém je způsoben tím, že v Evropě budou dostupné Windows pouze bez Internet Exploreru.

3. 7. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...