Úvod > Články > Microsoft Office 2010 jsou za dveřmi

Microsoft Office 2010 jsou za dveřmi

Poklidné hladiny IT vod v posledních měsících značně rozvířily informace o Windows 7. V záplavě nadšení trochu uniká z hledáčku široké veřejnosti uvedení nové verze MS Office - tentokráte nesoucí číslovku 2010.

Osud názvu nové verze kancelářského balíku od Microsoftu je poněkud pohnutý. Nejprve se plánovalo, že ponesou název Office 7, podle nově uváděného operačního systému jsou to Windows 7. Tyto plány se ale změnily a Office budou pojmenovány standardně dle roku svého uvedení, v tomto případě je uvedení plánováno na první kvartál roku 2010. Jako perličku snad ještě uvedu, že ve vývojové řadě jsou nové Office označeny číslem 14. Předchozí verze Office 2007 měla označení 12. Kde je tedy chybějící třináctka? Prý z důvodu pověrčivosti toto číslo Microsoft vynechal a přešel rovnou na označení Office 14, oficiálně tedy Office 2010. 

První beta se blíží mílovými kroky

Jak již to tak v IT světě bývá, Microsoft neuchránil první buildy svého nového Office a na výměnné sítě a warez fóra se tak dostaly různé vývojové verze Office 2010. Stalo se to už Windows 7 betě i Release Candidate a nyní to postihlo také Microsoft Office 2010. Jedná se o verzi, která má být v červnu oficiálně poskytnuta vybraným testerům na odladění. Zdaleka tak ještě není hotová, byť se dá víceméně dobře užívat. V tom ale není ten hlavní problém. Microsoft varuje natěšené uživatele od stahování neoficiálně uniklých verzí z P2P, a to jednoduše proto, že je nejrůznější kriminální živly využívají k distribuci škodlivých programů.  

Každopádně tím Microsoft asi nezmírnil problémy, které má uvnitř své struktury s ochranou vynášení softwarových produktů. Jak jsem již uvedl, k testování by měli být vybráni testeři, zaregistrovat se může ale kdokoli. Pokud se chcete podílet na otestování Office 2010, pak na této adrese vyplníte jednoduchý registrační formulář. Testovací verze by měla být vydána na přelomu července a srpna tohoto roku. Prozatím tedy oficiální beta není, máte-li odvahu, můžete zkusit tu neoficiální. Novinky a informace z vývoje jsou a budou publikovány na Office 2010 blogu. Popravdě zatím tento web informacemi nehýří. 

Informace a specifikace 

Zatím toho o nových Office Microsoft příliš do světa nevypustil. Každopádně bylo sděleno, že hardwarové nároky nebudou nikterak vysoké, Micosoft tvrdí, že kdo spustí na svém počítači Office 2007, tak bez problémů bude moci pracovat s novou verzí programu. Microsoft Office 2010 budou podporovány operačními systémy Windows XP s SP3, Windows Vista a Windows 7. Jelikož Office 2007 fungují bez problému téměř na každém moderním počítači, pak lze chlapce z Microsoftu pochválit za rozumný krok. Takové chyby s HW požadavky jako u Windows Vista se snad už nikdy nedopustí. 

Asi největší kontroverzí v přechodu od Office 2003 k Office 2007 je tzv. Ribbon menu postavené na řadě záložek. Neboli karet, chcete-li. Pro zastánce klasického vzhledu mám špatnou zprávu, tento typ menu v Office 2010 nezmizel, ale prošel značným přepracováním. Bylo by také podivné, pokud by jej Microsoft nevyužil, když jej využívá v řadě aplikací, například i v bezvýznamném Malování, které ve Windows 7 dostalo právě tento ráz Ribbon menu.  

Novinkou, která by se měla objevit ve více aplikacích Office 2010, jsou takzvané Rychlé kroky. Jde o spojení několika činností do jedné uživatelské nabídky. Budete tak schopni například nad jedním e-mailem v Outlooku provést několik operací pomocí jednoho kliknutí. Toto se zdá být užitečným příslibem rychlejší práce s dokumenty a poštou. Jak vše bude přesně fungovat, se uvidí v testovací verzi, potažmo ve verzi finální. 

Závěrem 

Jak se zdá, nový Office půjde ve šlépějích, které tomuto produktu úspěšně vyšlapává Windows 7. O podobě verzí a cenové politice Microsoft prozatím mlčí. Lze ale předpokládat, že ani marketingová politika nedozná výraznějších změn od zaběhnutých standardů.

 

7. 7. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.