Úvod > Články > Připojení přes WiMAX míří do dalších 25 měst

Připojení přes WiMAX míří do dalších 25 měst

A další novinky uplynulých dní: Windows 7 jsou hotovy - Stáhněte si český SP2 pro Visty - a více...

Londýnská burza možná vymění systém od Microsoftu

Po velkém výpadku systému založeném na softwaru od firem Microsoft a Accenture a díky sílícímu konkurenčnímu boji začíná londýnská burza zvažovat možnost, že platformu z Redmondu nahradí jiným řešením.

Nový management Londýnské akciové burzy (London Stock Exchange) přemýšlí, že systém pro obchodování, jenž se zakládá na softwaru firmy Microsoft, nahradí něčím jiným. Systém navíc vloni v září zaznamenal vážný sedmihodinový výpadek. Tisková mluvčí prohlásila, že firma neustále kontroluje svou technologii, protože chce mít jistotu, že obchodní systém bude rychlý, bude mít potřebnou kapacitu a zatížen bude nízkými náklady. "Loňské selhání systému ale naší motivací není," zní z burzy.

"Problém se softwarem byl kombinací různých okolností a podařilo se ho opravit. Nicméně protože se pohybuje ve velice rychle se vyvíjející oblasti obchodu, musíme mít jistotu, že [díky softwaru] budeme držet krok s konkurencí. Proto budeme vždycky naši technologii prozkoumávat," vzkázala novinářům tisková mluvčí.

Jak uvádí server itpro.co.uk, Londýnská akciová burza čelí stále sílící konkurenci, mezi které patří obchodní platformy Turquoise a Chi-X. Kromě jiných právě i Chi-X používá servery založené na Linuxu a nikoli Windows.

Windows 7 jsou hotovy. Oznámení přijde 13. července

Několik nezávislých zdrojů hovoří o tom, že finální verze nového operačního systému od Microsoftu bude hotova do několika dní. Microsoft konečnou verzi (RTM — Ready To Manufacture) oficiálně oznámí 13. července, v den, kdy se v americkém New Orleans koná konference WPC09 (Worldwide Partner Conference 2009).

V současnosti Microsoft vybírá z hotových posledních sestavení Windows 7 nejvhodnějšího RTM kandidáta. Je potřeba, aby poslední build neobsahoval již žádné velké chyby, aby všechny takové nahlášené byly odstraněny a aby fungoval co nejvíce “hladce”. Finální verze Windows 7 bude již brzy dostupná předplatitelům TechNet, MSDN a dalším partnerům.

Microsoft nástupce Windows Vista na trh uveden v říjnu letošního roku. Česká jazyková mutace vyjde 31. října. Ceny Windows 7 budou podobné jak za Windows Vista. O cenách více v článku Windows 7 u nás až o 100 % dražší než v USA.

Připojení přes WiMAX míří do dalších 25 měst

České Radiokomunikace plánují vysokorychlostní připojení přes technologii WiMAX nabízet v dalších pětadvaceti městech České republiky. V prvních deseti lokalitách bude WiMAX spuštěn již počátkem srpna 2009.

„Úspěch služby WiMAX a zájem o její využívání v Praze nás velice těší, a proto jsme se rozhodli nabídnout tuto moderní technologii i zákazníkům v dalších částech České republiky,“ řekl Marcel Procházka, Head of Business Development Českých Radiokomunikací. „Dle ohlasů zákazníci nejvíce oceňují na službě WiMAX její komplexnost a parametry - zejména vynikající stabilitu a vysokou symetrickou rychlost. Pomocí jedné přípojky zákazníci dostávají kvalitní internetové, hlasové a datové služby, jejichž parametry jsou volitelné. Navíc vysoká rychlost a kvalita zůstává až do 15 km od základové stanice, což představuje více než trojnásobnou vzdálenost oproti dnes nejrozšířenějšímu způsobu připojení k internetu – ADSL, a zákazník je tak zcela nezávislý na kvalitě a pokrytí telefonním vedením,“ dodal Procházka.

České Radiokomunikace přes WiMAX nabízejí až symetrických 5 Mbit/s (downstream i updstream) v Praze. Služba je určena především firemním zákazníkům, kteří chtějí vyšší rychlost pro odchozí spojení a nemají možnost využít například výhod připojení přes optická vlákna. Symetrická rychlost 5/5 Mbit/s je nabízena společně s telefonováním (VoIP) a s agregací 1:4. Cena služeb začíná na 1490 Kč bez daně (3/1 Mbit/s, 1:20) a odvíjí se od jednání se zákazníkem.

Domácí uživatelé pravděpodobně o tyto služby moc velký zájem nemají, jednak cena služby je poměrně vysoká (999 Kč s DPH), jednak linka není oproti ostatním připojením příliš rychlá. Je nastavena na rychlosti 3/1 Mbit/s (3 Mbps downstream, 1 Mbps upstream) s agregací 1:50.

Spuštění sítě WiMAX v Praze proběhlo v lednu 2009. České Radiokomunikace hlásí, že počet připojených zákazníků v hlavním městě, a to z velké části firem, předčil očekávání.

Druhý servisní balík pro Windows Vista je ke stažení v češtině

S více než měsíčním zpožděním od vydání hlavních jazykových mutací a také ve velkém stínu Windows 7 vyšel druhý servisní balík pro operační systém Windows Vista. Stejná opravná sada je určena i pro Windows Server 2008.

Vista SP2 Obsahuje všechny aktualizace a opravy vydané od uvedení prvního servisního balíku. Na rozdíl od druhého servisního balíku pro Windows XP (2004) však neobsahuje žádné zásadní nové funkce, v tom byl XP SP2 opravdu výjimkou. Z větších přidaných změn lze jmenovat snad jen Windows Search 4.0, program sloužící k rychlému prohledávání obsahu pevného disku, vypilovanější Windows Media Center a také lepší podporu BluRay, Bluetooth (v2.1) a WiFi (vyřešeny by měly být potíže s nefunkční bezdrátovou sítí po probuzení počítače z úsporného režimu).

Stahovat můžete 32bitovou i 64bitovou verzi.

Vyšel Firefox 3.5. Během chvíle miliony stažení

Po roce od vydání verze 3.0 byl vydán webový prohlížeč 3.5. Po vzoru ostatních prohlížečů (Google Chrome, MS Internet Explorer) přibyla možnost "anonymního" surfování, kdy po prohlížení stránek nezůstávají stopy v počítači, byl zvýšen jeho výkon a snížena náročnost na operační paměť (údajně až o 36 %). Vývojáři zvýšili dále i rychlost práce s javascriptem.

Kompletní přehled novinek najdete na oficiálních stránkách (česky): http://www.mozilla-europe.org/cs/firefox/3.5/releasenotes/

Během hodin se počet stažení Firefox přehoupl přes jeden milion. O víkendu to bylo již více než 14 milionů stažení. Reálný počet je ale vyšší, protože verze 3.0 se automaticky aktualizuje.

6. 7. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...