Úvod > Články > Vykašlete se na multifunkčnost. Ta už není in!

Vykašlete se na multifunkčnost. Ta už není in!

Tablety a PDA, k tomu nějaký ten mininotebook, iPhone by ve výčtu chybět taky neměl… Existují ale i přístroje, které umí jen jednu věc, zato pořádně. Ovšemže ale působí snobsky!

Multifunkční udělátka pro práci i zábavu, všemi oblíbená, všemi zatracovaná. Klasickou cestou výrobců je dnes nacpat do přístrojů funkcí, co se do nich vejde, a doufat, že se nesesype systém a zákazník se bude s to se vším naučit zacházet. Dnes se ale podívejme na jinou cestu. Na úzkou, velmi úzkou specializaci.

Pokud se o nejrůznější „gadžety“ zajímáte, určitě vašim zrakům neunikl Bookeen. Podle všeho se jedná o nejvěrnější napodobeninu papíru, která si ovšem bere to nejlepší z elektroniky (zejména zvyšování rozlišení a zvětšování písma). Booken na první pohled vypadá jako tablet, ovšem v zásadě neumí (a ani umět nechce) nic jiného než číst knihy.

Záměr výrobce je ovšem přinést čtení s absolutním komfortem. Text na displayi je viditelný prakticky ze všech úhlů, což umožňuje technologie tzv. elektronického inkoustu.

Jak osvětlují české stránky Bookeenu, základním komponentem elektronického inkoustu jsou miliony miniaturních mikrokapslí o průměru, který je srovnatelný s průměrem lidského vlasu. Každá mikrokapsle obsahuje v čirém roztoku uložené pozitivně nabité bílé částečky společně s černými částečkami, které jsou nabity negativně. Mikrokapsle jsou uloženy mezi elektrodami a jsou vystaveny působení elektrického pole. Začne-li na částečky působit negativní elektrické pole, bíle částečky se přesunou do vrcholu kapsle a zviditelní se na displayi.

Výsledek je skutečně působivý. I na světle se display chová asi tak, jak by se choval papír a kniha je stále čitelná. Bez podsvícení, takže nedochází k namáhání vašich očí. Celé to působí nesmírně cool, a kdekoli něco takového vytáhnete, nejen že si budete moci přečíst svůj oblíbený e-book, ale i rozhodně vzbudíte zájem a údiv všech okolo.

Jak se dá tušit, dostáváme se k nějakému tomu ALE. Hlavním proti v případě Bookeenu je jeho cena. Základní verze se u nás prodává za více než devět tisíc korun, což pro většinu respondentů nebude přijatelné ani s vědomím, že na jedno nabití dokážou přečíst až osm tisíc stránek.

Z Bookeenu se tak stává docela drahá hračka pro intelektuály, kteří si mohou dovolit okázalost. Přiznejme si ale také, že právě jim je celé udělátko určeno, a i když se nebude jednat zrovna o nejpočetnější z cílových skupin, stále je jich dost, aby se Booken užil.

Přímo navazující, i když již pro daleko větší a rozhodně ne intelektuálskou cílovou skupinu, je jedno z nejnovějších udělátek na trhu. CrunchPad (česky bych se přimlouval za název Přechroustávač) (http://www.techcrunch.com/2009/06/03/crunchpad-the-launch-prototype/) nebude umět pro změnu nic jiného, než pouze a jen surfovat po internetu.

Klávesnice se sice bude dát připojit externě, ale jinak jde o dotykový display, na kterém poběží pouze internetový prohlížeč. Přístroj tak vlastně předběhl tablet od Applu, na kterém ale mají běžet kromě prohlížeče i ostatní aplikace iPodu. Předbíhá ho i cenově, protože zatímco očekávaná hračka od Applu má stát pět set až tisíc dolarů, CrunchPad je uživatelům k dispozici za „pouhých“ tři sta dolarů (což je ovšem zahraniční cena Bookeenu).

CrunchPad je zatím k dispozici pouze v prototypu, ale rozhodně na sebe strhává pozornost všech internetuchtivců kolem celého světa.

Pokud se nad oběma přístroji zamyslíme, musíme dojít ke dvěma závěrům. Ten první, negativní, bude znít: Lidi už nevědí co by, žádná krize není a naše rozežranost nezná mezí. Druhý vývod nás ale může přivést k zamyšlení nad tím, že lidé naopak znají své preference velmi přesně.

Třeba Bookeen nenabízí v zásadě nic jiného než čtení knih. Když jej budete mít v ruce, nebude vás rozptylovat nic okolo (maximálně si můžete pustit do uší nějakou hudbu). Jeho monofunkčnost se tak v konkurenci všech udělátek s milionem funkcí možná stává do jisté míry výhodou.

Podobné je to pak u CrunchPadu, i když ten má přece jen širší využití (které je omezené pouze omezeními dnešního internetu), ale jinak minimalizuje to všechno z počítače, co nepotřebujete k surfování.

V obou případech se jedná o poměrně drahé hračky, které sází na svou výjimečnost (i když druhá z nich se dozajista třese na zpopularizování a masové šíření). V obou případech musí vést k jejich koupi jasné rozhodnutí, že už máte dost všech možných přístrojů, které vlastně ani nepotřebujete. Vždyť vy si přece chcete buď jenom číst knihy, a nebo brouzdat po netu!

8. 7. 2009

Autor: Richard Klíčník

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...